...

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee

door | 15 sep 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Wie houdt er nou niet van een lekkere kop thee. Met name groene thee wordt over het algemeen als heel gezond beschouwt, maar hoe zit het dan met zwarte thee? In dit artikel legt gastblogger Marjolein het verschil tussen groene en zwarte thee uit. Ze gaat in op de gezondheidsvoordelen én sluit zoals gewoonlijk af met een paar leuke weetjes. Lees hier meer over zwarte thee!

Het verschil tussen groene en zwarte thee
Zowel groene als zwarte thee wordt gemaakt van de theeplant (Camellia sinensis). Het verschil zit hem in de behandeling van de theeblaadjes. Om zwarte thee te maken worden de blaadjes gefermenteerd of gegist, terwijl de blaadjes van groene thee alleen gedroogd worden. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om (voedings)stoffen te veranderen. Bijvoorbeeld van smaak, geur of structuur. Een voorbeeld van een gefermenteerd product is yoghurt.

Vitaminen en mineralen
Thee bevat een aantal goede voedingsstoffen. Een van de meest gehoorde argumenten is dat het je bloeddruk kan verlagen. Ik laat de medische wereld echter voor wat die is (ik ben immers geen dokter) en ga alleen in op de vitaminen en mineralen. Hoewel ik mijn best gedaan heb, heb ik geen betrouwbare bron gevonden voor de vitaminen en mineralen in zwarte thee. Maar niet getreurd, die in groene thee heb ik wel gevonden. Op de website van Voedingscentrum! Ik zal de vitaminen en mineralen voor je op een rijtje zetten, maar houd in je achterhoofd dat sommige hiervan door het fermentatie proces van zwarte thee een beetje kunnen afwijken.

Vitaminen
Thee bevat vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 speelt daarnaast een rol in een goede werking van je zenuwstelsel en hartspier. Vitamine B6 helpt bij de opbouw en afbraak van aminozuren en speelt een rol bij de regulatie van bepaalde hormonen. Tenslotte is het ook van belang voor je immuunsysteem, groei en zenuwstelsel. Om het rijtje compleet te maken; vitamine C. Het is bij de meeste wel bekend dat vitamine C belangrijk is voor je afweersysteem. Maar je lichaam heeft het ook nodig om ijzer op te nemen uit je voeding. In het geval van thee is het moeilijk te bepalen hoeveel vitamine C er daadwerkelijk overblijft. Te hete temperaturen kunnen vitamine C namelijk afbreken waardoor je het toch nog misloopt.

Mineralen
Thee bevat ook een flink lijstje mineralen, namelijk: kalium, calcium, magnesium, zink, mangaan en fluoride. Kalium helpt (samen met natrium en chloride) je bloeddruk en vochtbalans reguleren. Daarnaast spelen kalium en natrium een rol in het geleiden van zenuwprikkels zodat je spieren zich samentrekken. Calcium is van belang voor het gezond houden van je botten en je gebit. Magnesium helpt bij de opbouw van botten en spieren, en speelt een rol bij het geleiden van prikkels. Zink is een spoorelement dat onder andere nodig is voor een goede werking van je afweersysteem en voor de opbouw van eiwitten. Mangaan is onderdeel van een aantal enzymen die verantwoordelijk zijn voor je energiestofwisseling. Tenslotte fluoride. Fluoride is met name van belang voor het voorkomen van tandbederf. Het is dan ook niet verrassend dat je het veel in tandpasta tegenkomt.

Leuke weetjes
Na deze flinke lijst informatie is het tijd voor een paar luchtige leuke weetjes over (zwarte) thee!

  • Wist je dat kruidenthee officieel geen thee is omdat het niet van de “officiële” theeplant komt?  
  • Wist je dat het Voedingscentrum dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee aanbeveelt? Thee (zonder suiker) is natuurlijk ook een top manier om aan voldoende vocht te komen!
  • Wist je dat sommige soorten ijsthee ook van “echte thee” gemaakt worden? Alleen voegen producenten zoveel suiker toe dat de gezondheidsvoordelen teniet gedaan worden. Maar je kunt natuurlijk wel zelf ijsthee maken! Lees hier hoe je dat doet!

Ben jij ook zo’n theeleut? En kende jij de gezondheidsvoordelen van thee al? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van zwarte thee
Article Name
De gezondheidsvoordelen van zwarte thee
Description
Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Waarom thee gezond is? Dat lees je hier!
Author
Marjolein Pubben

Marjolein Pubben

Gastblogger at De Hippe Vegetariër
Marjolein is nog niet zo lang vegan, maar haar passie is er niet minder om. Ze vindt het heerlijk om gezonde gerechten te verzinnen en te bereiden. Meestal zijn deze ook op Instagram terug te vinden. Als ze een nieuw product ontdekt moet en zal ze er van alles over te weten komen, en natuurlijk moet er geproefd worden! Daarnaast is Marjolein dol op creativiteit, spontane gezelligheid en de natuur. Ze is dan ook geregeld brainstormend en schrijvend in het gras onder een boom te vinden.
Marjolein Pubben

Latest posts by Marjolein Pubben (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt