Slapend gewicht verliezen? Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Maar goed slapen kan je enorm helpen om extra kilo’s kwijt te raken. Hoe? Onze gastbloggers van Puur Figuur vertellen je er alles over. Zij geven je ook meteen vijf tips om zoveel mogelijk uit je nachtrust te halen. Lees snel verder!
Hoe slapen helpt bij afvallen
Je nachtrust beïnvloedt je gewicht op meerdere manieren:
1. Eetlust
Korte nacht gehad? Veel wakker gelegen? Dan heb je de volgende dag waarschijnlijk meer trek. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een slaaptekort meer eetlust hebben en meer calorieën binnenkrijgen; tot wel 385 calorieën meer. En we krijgen dan vooral zin in eten met veel calorieën en vet. Dit heeft te maken met de hormonen ghreline en leptine. Ghreline zorgt voor een hongergevoel, waar leptine juist weer zorgt voor een verzadigd gevoel. Weinig geslapen? Dan maak je meer ghreline aan en minder leptine. Dat betekent dus meer honger en minder verzadigd.
2. Gezonde keuzes
Als je lekker uitgerust wakker bent geworden, maak je makkelijker gezonde keuzes. Zo ga je eerder voor die salade in plaats van een donut. Dit komt doordat slaap invloed heeft op hoe we beslissingen maken. Ook kan een slaaptekort ervoor zorgen dat het beloningscentrum in onze hersenen sterker reageert op eten. Eten zorgt er dan voor dat je hormonen aanmaakt die je een fijn gevoel geven. Vooral als er flink veel suiker in zit!
3. Lekker actief
Bewegen helpt je sneller af te vallen of voorkomen dat je aankomt. En dat heeft zeker niet alleen te maken met de calorieën die je verbrandt. Lichaamsbeweging heeft ook een geweldige invloed op je hormonen en hoe je je voelt. En dat helpt je om af te vallen. Maar als je moe bent door te weinig slaap, beweeg je het liefst zo min mogelijk. Iedere kans die je krijgt, ga je zitten. Of eigenlijk het liefst liggen. Dat komt het afvallen niet ten goede.
Wisselwerking
Het interessante hierbij is dat niet alleen je slaap je activiteit beïnvloedt, maar andersom ook. Hoeveel je overdag beweegt, heeft effect op je nachtrust. Als je overdag lekker actief bezig bent geweest, val je ’s avonds makkelijker in slaap en slaap je ook nog eens dieper. Heb je juist een dagje op de bank gelegen (omdat je zo moe was door je slaaptekort), dan is de kans groot dat je de nacht daarop weer slecht slaapt.
Oplossing
De oplossing? Jezelf rust gunnen als je moe bent, maar daarnaast ook in beweging komen.
Gouden tips voor je nachtrust
De eerste tip voor een betere nachtrust heb je dus al binnen: meer lichaamsbeweging. Wat kan je nog meer doen om ervoor te zorgen dat je in de ochtend lekker uitgerust je bed uitstapt?
– Stress en ontspanning
Stress en goed slapen gaan niet samen. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.
– Lampen en schermen
Felle lichten geven je lichaam de boodschap dat het nog lang geen tijd is om te gaan slapen. Die wil je dus vermijden in het laatste uur voor je gaat slapen. En dat geldt niet alleen voor lampen in huis, maar zeker ook voor beeldschermen. Stel die ’s avonds donker in en gebruik een blauwlichtfilter.
– Donker en stil
Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en stil is. Is dat bij jou niet het geval? Goede verduisterende gordijnen of rolluiken zijn het geld echt waard.
– Opstaan en slapengaan
Goed slapen is een stuk makkelijker als je dagelijks rond dezelfde tijd opstaat en gaat slapen. Probeer daarom zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden.
In het kort
Heel kort samengevat is goed slapen dus goed voor je hormoonhuishouding. Met een hormoonhuishouding die goed in balans is, val je veel makkelijker af. Slaap je juist te weinig? Dan heb je meer eetlust, is het moeilijker om gezonde keuzes te maken en ben je geneigd minder te bewegen. Voor een gezond gewicht (en gewoon voor heel je gezondheid) is het dus belangrijk om goed te slapen.
Wist jij deze feiten al over slaap en eten? En denk je dat jij genoeg slaapt? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Instagram of onder dit artikel!
Bronnen: Hassan S Dashti, Frank AJL Scheer, Paul F Jacques, Stefania Lamon-Fava, José M Ordovás, Adv Nutr, 2015. Brieann C Satterfield, William DS Killgore, Sleep Health, 2020. HK Al Khatib, SV Harding, J Darzi, G K Pot, Eur J Clin Nutr, 2017. George A Kelley, Kristi Sharpe Kelley, J Evid Based Med, 2017. Brett A Dolezal, Eric V Neufeld, David M Boland, Jennifer L Martin, Christopher B. Cooper, Adv Prev Med. 2017.
0 reacties