Print Friendly, PDF & Email

4/5 - (4 stemmen)
Kurkuma is een specerij uit India dat van de kurkumawortel komt. In de Oosterse keuken wordt het veel gebruikt om gerechten zoals curry’s te voorzien van smaak en de goudgele kleur. Naast het in gerechten verwerken, kan je er ook thee van trekken! Maar naast dat het een enorme smaakmaker is, zitten er ook heel veel gezondheidsvoordelen aan kurkuma! Frecious heeft er drie voor je op een rijtje gezet.

Cholesterol verlagen
Het verlagen van ‘slecht’ cholesterol, het zogenaamde LDL-cholesterol, kan het risico op hartkwalen verminderen. Er zijn aanwijzingen dat curcumine, het werkzame bestanddeel in kurkuma, je LDL verlaagt. Uit een studie blijkt dat 80 gram curcumine ervoor zorgde dat het slechte cholesterol van de proefpersonen verminderde.

Helpen bij ouderdomsziekten
Uit onderzoek blijkt dat curcumine effectiever kan zijn dan huidige behandelingen bij Alzheimer. In India zijn bijvoorbeeld weinig gevallen van Alzheimer bekend. Onderzoekers denken dat dat wellicht te maken heeft met de hoeveelheid curry (en dus ook curcumine) die Indiërs eten.

Verlicht symptomen van artritis
De ontstekingsremmende werking van curcumine kan de symptomen van artritis verlichten, zoals gezwollen ledematen. Tijdens een onderzoek waarbij proefpersonen curcumine kregen toegediend, lieten de patiënten weten minder pijn te hebben dan wanneer ze geen curcumine kregen. Het probleem is alleen dat curcumine moeilijk opneembaar is door het lichaam. Het helpt als er vet bij curcumine wordt gegeten, denk bijvoorbeeld aan kokosmelk of avocado (zoals in curry’s gebruikelijk is). Ook helpt piperine, het werkende bestanddeel in zwarte peper, met de bio-opname van curcumine (met maar liefst 2000%!).

Ook zin gekregen in curry? Probeer deze eens te maken. Of roer voor kurkukamthee 1-2 eetlepels kurkumapoeder door een glas kokend water. Schijfje citroen erbij en een kneepje honing, et voilà! Geen zin in dat alles? Je kunt ook voor de sapjes Golden Wonder of de Liquid Gold gaan.

Gebruik jij kurkuma in je voeding? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de kurkuma. Je downloadt de foto hier

Summary
Drie redenen waarom kurkuma zo gezond is
Article Name
Drie redenen waarom kurkuma zo gezond is
Description
Kurkuma is een specerij uit India dat van de kurkumawortel komt. In de Oosterse keuken wordt het veel gebruikt om gerechten zoals curry's te voorzien van smaak en de goudgele kleur. Naast het in gerechten verwerken, kan je er ook thee van trekken! Maar naast dat het een enorme smaakmaker is, zitten er ook heel veel gezondheidsvoordelen aan kurkuma! Frecious heeft er drie voor je op een rijtje gezet.
Author