Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (3 stemmen)

Wereldwijd wil het Klimaatakkoord in 2030 bijna de helft minder CO2 uitstoten dan in 1990. Voor Nederland betekent dat dus 49% minder broeikasgassen dan 28 jaar geleden. Tot nu toe is er nog weinig gebeurd, terwijl een deel van de oplossing zich aan het uiteinde van onze eigen vork bevindt. Dus neem het heft in eigen hand en maak bewust duurzame voedingskeuzes, dan maak je echt een verschil. Dit doe je niet alleen door geen of minder vlees te eten, ook op de rest van je dagelijkse voeding kun je een hoop besparen. Wij delen zeven tips om duurzamer te eten!

1. PLANT POWER
Inkopper voor ons natuurlijk. Plant Power! We moeten ons realiseren dat 1/3 van de totale uitstoot van broeikasgassen is gerelateerd aan de voedingssector, aldus het RIVM. Dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel, zijn voor meer dan de helft verantwoordelijk voor deze broeikasgasemissie. Ter vergelijking: voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. Kaas is ongeveer even milieubelastend als vlees, doordat 1 kilo kaas zo’n 6 tot 10 liter melk kost om te maken. Ook voor de productie van 1 kilo roomboter is maar liefst 25 liter melk nodig. Dus niet alleen de vleesindustrie, maar ook de zuivelindustrie belast het milieu relatief zwaar. Dat laat het overzicht op Milieu Centraal duidelijk zien, zeker in vergelijking met plantaardige producten. Per jaar wordt wereldwijd meer dan 1300 miljoen ton CO2 uitgestoten door de zuivelindustrie alleen, dit komt neer op 4% van de totale uitstoot. Je kunt dus nog veel meer doen dan alleen geen vlees eten, ook het regelmatig vervangen van andere dierlijke producten door een plantaardige variant maakt een groot verschil! Gebruik bijvoorbeeld amandel- of sojadrank in plaats van koemelk, een plantaardige variatie op yoghurt (bijvoorbeeld kokos) in plaats van gewone yoghurt en plantaardige spread of margarine in plaats van boter. Je kunt margarine gebruiken voor smeren, koken én bakken, dus zo heb je een plantaardig alternatief voor meerdere doeleinden.

2. Damn food waste!
We verspillen met z’n allen zoveel voedsel, dat gewoon opgegeten had kunnen worden. De consument, wij dus, zijn een van de grootste vervuilende bronnen. We gooien per persoon per jaar zo’n 40 kilo aan eten weg, wat samen neerkomt op ongeveer een derde van de totale voedselproductie. Een deel wordt weliswaar hergebruikt als bijvoorbeeld veevoer, maar feit blijft dat dit natuurlijk veel te veel is. Als Nederlanders gooien we vooral brood, zuivel, groente en fruit weg. Maar hoe voorkom je dat? Ga slim met je eten om! Vries overige porties in, gebruik (groente)restjes in andere maaltijden zoals curry’s of groentepotjes, maak compote van oud fruit, wentelteefjes van oud brood of fermenteer je groenten waardoor ze langer houdbaar blijven. Worden ze ook nog eens gezonder en smaakvoller van!

3. Think global, eat local
Lokaal eten is het meest duurzaam. Dit komt doordat het transport van eten veel vervuilende stoffen uitstoot. Eet dus het liefst producten uit Nederland of anders Europa. Eet je toch producten van ver? Probeer dan te gaan voor producten met het meest duurzame vervoer. De boot (voor bijvoorbeeld kiwi’s) heeft bijvoorbeeld veel minder negatieve impact dan de vrachtwagen en het vliegtuig. Met name deze laatste is enorm vervuilend, dus probeer ingevlogen producten te voorkomen. Op de groente & fruitkalender van Milieucentraal kun je opzoeken hoe milieuvriendelijk jouw stuk groente of fruit naar keuze in een bepaalde maand is!

4. Seizoensgebonden en vers
Eet met de seizoenen mee! Producten die op een natuurlijke wijze geteeld worden, zijn veel duurzamer dan die in kassen. Groenten en fruit op het land kosten natuurlijk minder energie dan in een verwarmde kas. Daarnaast zijn verse producten van de markt bijvoorbeeld, ook weer duurzamer dan hun voorgesneden of ingevroren variant. Voorgesneden groenten en fruit moeten koel bewaard worden in de supermarkt of diepvries en kosten daarmee weer meer energie en zijn daarom meer belastend voor het milieu.

5. Keurmerken & eerlijk
Keurmerken kunnen je helpen om de bron van producten te achterhalen. Weet jij welke keurmerken er allemaal zijn? Het is gebleken dat veel Nederlands veelvoorkomende keurmerken niet herkennen. Handig dus om je eens in de wereld van keurmerken te verdiepen! Dan kun je in één oogwenk zien of het product vegetarisch of vegan is, een bedrijf zich inzet voor duurzame palmolie en of het groente en fruit dier- en milieuvriendelijk wordt geteeld. Een overzicht van handige keurmerken vind je op de Keurmerkenwijzer.

6. Innovatief
En zijn tal van producenten en merken die actief inspelen op duurzame producten. Door deze innovaties zijn er steeds meer mogelijkheden voor ons als consument om plantaardiger en duurzamer te eten. Denk op bijvoorbeeld aan HAK met hun maaltijdoplossingen op basis van peulvruchten en merken als Garden Gourmet en Vivera met hun uitgebreide assortiment aan vleesvervangers. Ook de supermarkten spelen hierop in met een steeds uitgebreider vegetarische en veganistische assortiment. Niet alleen voor vlees, maar ook voor andere dierlijke producten zijn er steeds meer plantaardige varianten. Denk aan diverse plantaardige variaties op melk, yoghurt en kwark, en de smakelijke plantaardige broodspreads van bijvoorbeeld Becel, een perfecte plantaardige variatie op roomboter!

7. Verpakkingsbewust
Gelukkig zijn we ons steeds bewuster van het feit dat verpakkingen ook slecht voor het milieu zijn. Om zo’n verpakking te maken is namelijk weer veel energie nodig. Daarnaast is de plasticsoep in de oceaan een enorm probleem dat flink aangepakt moet worden. Probeer dus zo ver als je kunt te minderen in plastic! Idealiter koop je zoveel mogelijk producten op de markt of in een verpakkingsvrije supermarkt. Gelukkig helpt Eosta ook een handje, door de biologische groenten in de reguliere supermarkt te ontdoen van hun plastic en te voorzien van een gelaserd biologisch merk. Het helpt ook dat vooruitstrevende voedingsbedrijven zoals Upfield, die bekend staan om haar plantaardige alternatieven voor zuivel, streven naar plasticvrije producten en dit binnen een paar jaar gaan realiseren! En, jij kan ook je steentje bijdragen! Drink je drankje eens zonder rietje, of met een papieren of glazen rietje. Kleine moeite, groot gebaar!

Kortom: we kunnen zelf een hoop doen. Start vandaag nog! Het lijkt misschien veel, maar als je gezonde en bewuste keuzes maakt in je dagelijkse voeding, zal je zien dat je al snel heel veel doet. Met kiezen voor vers en vaak plantaardig, help je jezelf én de planeet. Houd deze tips in je achterhoofd draag zo jouw steentje bij aan een betere wereld!

Ben jij bewust bezig met duurzame keuzes in je dagelijkse voeding? Waar let jij op? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
7 tips om duurzamer te eten
Article Name
7 tips om duurzamer te eten
Description
Voorkom food waste, eet vaker plantaardig en wees verpakkingsbewust. Wij delen zeven tips om duurzamer te koken en te eten!
Author