Print Friendly, PDF & Email

Apium gravaolens, dat klinkt leuk én het is de wetenschappelijke naam voor bleekselderij. Tegenwoordig valt het me op dat er veel onzin op het internet te vinden is over bleekselderij, waarin bleekselderij wordt bestempeld als een ‘negatieve voedingswaarde’, wat betekent dat het meer kcal zou kosten om bleekselderij te verbranden dan dat het oplevert. Helaas is dat niet het geval, zo’n wondermiddel is het nu ook weer niet. Wat is er dan wel zo gezond aan en waar komt het vandaan? Dat lees je hier!

Selderijplant
Bleekselderij heeft een mediterrane achtergrond en werd zelfs al in 850 voor Christus gebruikt voor medicinale doeleinden. Het zijn jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Van Nederlandse bodem kan je bleekselderij het hele jaar krijgen, maar september tot november is echt het seizoen. Het staat tegenwoordig vooral bekend als groente voor een salade door zijn frisse, beetje pittige smaak, maar je kan er alle kanten mee op! Bewaar bleekselderij het liefst in de koelkast, waar hij een week goed blijft. Kan je een hele bos niet op in een week? Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten en vries ze in, zo kan je ze tot een jaar bewaren in de diepvries!

Gezondheid
Ondanks dat bleekselderij niet meer calorieën verbrand dan het oplevert, blijft het ontzettend goed voor je. Zowel om je lichaam te detoxen als voor je gewichtsverlies. Bleekselderij reinigt je lever en kan ook zorgen voor een lager vetgehalte in de lever. Levervet kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn en ontstaat door overmatig alcoholgebruik, te snel gewichtsverlies, een hoog cholesterol of door overmatig gebruik van paracetamol. In bleekselderij zit bovendien een wonderbaarlijk, olieachtig stofje dat NBP heet, en dat een opgeblazen gevoel tegengaat en je spijsvertering verbetert. Handig dus, als je los bent gegaan op het dinerbuffet op vakantie of als je een avondje wat meer gedronken hebt!

Bleekselderij inspiratie
Eerlijk gezegd vond ik bleekselderij nogal saai, tot ik er wat meer mee ging experimenteren. Ik at wel eens rauwe bleekselderij, maar niet van harte. Of ik maakte er soep van. De volgende recepten zijn een stuk spannender en laten je zien hoe je selderij echt lekker kunt maken. Door deze recepten heb ik in elk geval al veel zin in het bleekselderijseizoen!

  • The toning tonic: bleekselderij, grapefruit & appel smoothie
  • Bleekselderij & boerenkoolsalade met pittige pindadressing
  • Gezonde guacamole met bleekselderij

Meer over bleekselderij
Alles wat je ooit zou wensen te weten over bleekselderij, zoals de voedingswaarde, bereidingswijze en houdbaarheidstips, vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau.

Iedere maand zet De Hippe Vegetariër een groente van de maand in het zonnetje, met diverse recepten om je te inspireren en een bijpassende wijntip – gekozen in samenwerking met Wine & Roses – om hierbij te schenken.

celery-introduction-2

Summary
Bleekselderij: gezond en spannend
Article Name
Bleekselderij: gezond en spannend

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!