Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (2 stemmen)

Apium gravaolens, dat klinkt leuk én het is de wetenschappelijke naam voor bleekselderij. Tegenwoordig valt het me op dat er veel onzin op het internet te vinden is over bleekselderij, waarin het wordt bestempeld als een ‘negatieve voedingswaarde’, wat betekent dat het meer kcal zou kosten om deze groente te verbranden dan dat het oplevert. Helaas is dat niet het geval, zo’n wondermiddel is het nu ook weer niet. Wat is er dan wel zo gezond aan en waar komt het vandaan? Dat lees je hier!

Selderijplant
Bleekselderij heeft een mediterrane achtergrond en werd zelfs al in 850 voor Christus gebruikt voor medicinale doeleinden. Het zijn jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Van Nederlandse bodem kan je deze groente het hele jaar krijgen, maar september tot november is echt het seizoen. Het staat tegenwoordig vooral bekend als groente voor een salade door zijn frisse, beetje pittige smaak, maar je kan er alle kanten mee op! Bewaar de stengels het liefst in de koelkast, waar hij een week goed blijft. Kan je een hele bos niet op in een week? Blancheer hem 2-3 minuten en vries ze in, zo kan je ze tot een jaar bewaren in de diepvries!

Gezondheid
Ondanks dat bleekselderij niet meer calorieën verbrand dan het oplevert, blijft het ontzettend goed voor je. Zowel om je lichaam te detoxen als voor je gewichtsverlies. Bleekselderij reinigt je lever en kan ook zorgen voor een lager vetgehalte in de lever. Levervet kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn en ontstaat door overmatig alcoholgebruik, te snel gewichtsverlies, een hoog cholesterol of door overmatig gebruik van paracetamol. In bleekselderij zit bovendien een wonderbaarlijk, olieachtig stofje dat NBP heet, en dat een opgeblazen gevoel tegengaat en je spijsvertering verbetert. Handig dus, als je los bent gegaan op het dinerbuffet op vakantie of als je een avondje wat meer gedronken hebt!

Bleekselderij inspiratie
Eerlijk gezegd vond ik bleekselderij nogal saai, tot ik er wat meer mee ging experimenteren. Ik at het weleens rauw, maar niet van harte. Of ik maakte er soep van. De volgende recepten zijn een stuk spannender en laten je zien hoe je selderij echt lekker kunt maken. Door deze recepten heb ik in elk geval al veel zin in het bleekselderijseizoen!

  • The toning tonic: bleekselderij, grapefruit & appel smoothie
  • Bleekselderij & boerenkoolsalade met pittige pindadressing
  • Gezonde guacamole met bleekselderij

Meer lezen
Alles wat je ooit zou wensen te weten over bleekselderij, zoals de voedingswaarde, bereidingswijze en houdbaarheidstips, vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau.

Houd jij ook zo van bleekselderij? Wat is jouw favoriete recept met bleekselderij? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

celery-introduction-2

Summary
Alles over bleekselderij
Article Name
Alles over bleekselderij
Description
Hier vind je alles wat jij moet weten over bleekselderij en wat je ermee kan. Bleekselderij is namelijk hartstikke gezond en veelzijdig!