Challenge: 100 dagen glutenvrij
Isabel Boerdam

Challenge: 100 dagen glutenvrij

maandag 31 augustus 2015
Afgelopen week was ik bij de kick-off van de 100 dagen glutenvrij challenge die morgen, op 1 september van start gaat. Deze wordt georganiseerd door YAM, de bakker van dagvers glutenvrij brood. Met deze glutenvrije uitdaging, wil YAM levend onderzoek doen naar wat het eten van gluten voor een effect heeft op hoe je je voelt. Steeds meer mensen blijken regelmatig last te hebben van maag- en darmklachten, en het minderen van gluten zou hierbij kunnen helpen. Tien bloggers gaan de uitdaging aan en delen wekelijks hun ervaringen online op www.100dagenglutenvrij.nl. Ook interesse om te ontdekken wat gluten kan betekenen voor je welzijn? Ook jij kan meedoen!

Glutenvrij eten en coeliakie
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Je vindt gluten dus terug in heel veel producten zoals brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, couscous en bulgur, maar ook in koek, gebak, seitan en veel producten met glutenbevattende bindmiddelen zoals soepen, sauzen, salades voor op brood, vla en drop om maar wat voorbeelden te noemen. Een hele lijst dus! Sommige mensen hebben coeliakie, dit is een aandoening die ervoor zorgt dat zij echt glutenvrij moeten eten. Anders ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm en kunnen belangrijke voedingsstoffen niet meer worden opgenomen. Opvallend is dat volgens onderzoek 160.000 mensen in Nederland coeliakie hebben, maar slechts 30.000 mensen dit van zichzelf weten. Best raadzaam dus om een keer een test (gewoon te koop in de drogist) te doen als je buik- of darmklachten ervaart!

Glutensensitiviteit
Naast mensen met coeliakie zijn er ook mensen met een glutensensitiviteit, voor wie een glutenvrij dieet ook goed zou kunnen werken. Deze mensen hebben vaak last van buikpijn, diarree of een slechte huid, zonder dat hiervoor een duidelijk oorzaak te vinden is. Gluten zou hierbij een grote rol kunnen spelen, maar hierover is nog erg weinig bekend. Precies dat is de reden dat YAM deze 100 dagen glutenvrij challenge heeft bedacht. Zij hebben 10 mensen bij elkaar gebracht die geen coeliakie hebben (getest), maar wel klachten ervaren die aan gluten te wijden zouden kunnen zijn. Deze mensen gaan onder begeleiding van voedingsdeskundige Carolien van de Kamp, die gespecialiseerd is in gluten, de uitdaging aan en kijken wat het met hun lichaam doet wanneer ze 100 dagen glutenvrij eten. Hun ervaringen houden ze wekelijks bij op een blog op de website 100dagenglutenvrij.nl. Hier kan je dus live de ‘onderzoeksresultaten’ volgen, ontdekken of zij progressie boeken of geen verschil merken en hoe zij omgaan met de uitdagingen van een glutenvrij leven.

Voor mij: één week glutenvrij
Ga ik ook 100 dagen glutenvrij eten? Nee. Zelf heb ik weinig klachten en helemaal mijn draai in mijn eet- en leefpatroon gevonden. Wel ga ik een week glutenvrij eten (van 14 tm 20 september) omdat ik graag meer kennis wil opdoen over gluten en wil ontdekken welke belemmeringen er zijn en hoe je daar creatief mee kan omgaan. Bovendien ben ik altijd benieuwd hoe mijn lichaam reageert op een aanpassing in mijn eetpatroon, omdat ik geloof dat je altijd naar je lichaam moet blijven luisteren. Ben jij ook benieuwd naar gluten? Wil je meer te weten komen over deze leefstijl? Wil je ervaren wat het met je lichaam doet? Doe dan mee met de uitdaging op een manier die bij jou past! Om echt een effect te kunnen voelen raad ik je minstens 30 dagen aan, maar als je net als ik vooral nieuwsgierig bent kan je er natuurlijk geheel je eigen draai aan geven. 100 dagen glutenvrij mag natuurlijk ook, dan kan je vanaf morgen, dinsdag 1 september direct meedoen met de 10 bloggers en wekelijks hun ervaringen meelezen.

Ik vind het een hele gave en zinvolle uitdaging. Luisteren naar ons lichaam, op zoek naar antwoorden over gluten. Zet ‘m op bloggers! Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en ga mijn eigen mini-onderzoek aan van 14 t/m 20 september. Mijn verslag volgt!

Meer weten over de 100 dagen glutenvrij challenge? www.100dagenglutenvrij.nl



 

1 Reacties

Wat ik wel jammer vind is dat mensen die geen Coeliakie hebben erg makkelijk zijn in restaurants met het eten van dingen waar dan wel gluten inzitten dat verprutst het een beetje voor de echte Coeliakie patiënten omdat de restaurants denken het zal wel loslopen met die gluten! Als je echt Coeliakie heb kan je dan echt ziek worden ! Ik hoop dat iedereen zich dat realiseerd.

12:16 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.