Print Friendly, PDF & Email
2/5 - (1 stemmen)

Goed zoet – de naam zegt het al – is een kookboek vol gezonde lekkernijen. 100% suikervrij, 75% lactosevrij, 65% glutenvrij en 0% nep. Het resultaat van de zoektocht van Nanne Hogeland naar zoetigheden die feestelijk én gezond zijn. Willen we dat niet allemaal? Een absolute eye-opener hoe creatief te zijn met bakken zonder boter en suiker!

De theorie van suiker-, gluten- en lactose vrij
Goed zoet begint natuurlijk bij de theorie: wat is het belang van het eten van suiker-, gluten-, en lactosevrij lekkers? Geraffineerde suikers zijn ‘lege’ voedingsstoffen waarin de mineralen, vitamines en vezels die je lichaam nodig heeft om de suiker af te kunnen breken, ontbreken. Bovendien kan bewerkte suiker zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waarna deze ook weer razendsnel daalt en je eerder trek krijgt. Ditzelfde geldt voor bloem, in tegenstelling tot tarwemeel worden alle zemelen en kiemen van de graankorrel verwijderd. Zonde dus! Beter proberen we zo vaak mogelijk de pure producten te eten. Nanne ging zich hierdoor veel beter voelen: kreeg veel meer energie en een betere weerstand. Dit legt zij uit in haar laatste hoofdstuk: ‘Zoetstof tot nadenken’. Een suiker-, gluten- en lactosevrij leven is het proberen waard dus, en Goed zoet helpt je hierbij want stoppen met lekkers is natuurlijk geen oplossing!

IMG_5252      IMG_5255

De basis in de voorraadkast
Wanneer je grotendeels suikervrij wilt gaan leven (80% tegenover 20% is Nanna haar suggestie), is de voorraadkast natuurlijk de eerste stap naar een nieuw eetpatroon. Dit is dan ook het eerst hoofdstuk in Goed zoet. Hier besteedt Nanne aandacht aan alle pluspunten en minpunten van suikervervangers: palmsuiker, oerzoet, stevia, kokosbloesemsuiker, rauwe honing, yaconsiroop, rijststroop, ongezwafelde abrikozen en vanille-extract. Ook bespreekt ze bloemvervangers: tarwemeel, speltmeel, havermout, amandelmeel, hazelnootmeel, kokosmeel en zonnebloempitmeel, en laat ze zien hoe je met groente kan werken als bakbasis. Rode biet, wortel, courgette, pompoen, zoete aardappel, bloemkool, avocado en groene erwtjes kunnen verrassend genoeg perfect verwerkt worden in zoete lekkernijen. Tot slot is er aandacht voor kokosolie, natuurlijke versiersels en enkele gezonde basisrecepten voor marsepein, botercrème, citroenfrosting en kokosslagroom.

IMG_5256      IMG_5258

Stapje voor stapje
Goed zoet is stapje voor stapje opgebouwd. De weg naar een suiker-, gluten- en lactosevrij bestaan is immers lang. Daarom begint Nanne met recepten mét bloem, boter, eieren en een suikervervanger. Dit is de eerste stap naar gezondere taarten. Bij de tweede stap is het meel vervangen door volkorenmeel, en bij stap drie zijn de recepten niet alleen suikervrij, maar ook grotendeels gluten- en lactosevrij. Zo is het voor iedereen haalbaar om Goed zoet toe te passen in zijn dagelijks leven en lekkernijen!

IMG_5261      IMG_5257

Favoriete goede zoete recepten
Omdat ik zelf al een grote stap gemaakt heb op weg naar die goede zoete levensstijl bevinden mijn favoriete recepten zich in de tweede helft van Goed zoet. Neem bijvoorbeeld de rabarber-gember crumble, de citroen-kokostaart, de dadel-walnoottaart, de ‘cheesecake’ zonder cheese en zonder cake, de Spaanse amandeltaart, het limoen-avocado dessert, sinaasappel-gembertaart, brownies zonder boter of suiker, chocolademousse van pompoen, energierepen en notenbolletjes.

IMG_5259      IMG_5260

Dus…
Goed zoet vult een gat in de markt op het gebied van gezonde lekkernijen. Met alle slechte verhalen over suiker, gluten en lactose lopen veel mensen rond met vragen en Goed zoet biedt oplossingen. Een zeer informatief en inspirerend kookboek dat je helpt met de juiste keuzes maken, schuldvrije dessert maken voor dinertjes en gezond snoepen. Een uitkomst!

Goed zoet
Nanne Hogeland
Uitgeverij Loopvis
ISBN 978 90 817 6483 4
Prijs 29,95

goed zoet

Ben jij benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Summary
Goed zoet
Article Name
Goed zoet