Print Friendly, PDF & Email

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen heb ik in levende lijve ervaren wat er met je lichaam, gezondheid en geest kan gebeuren als je er niet zorgvuldig mee om gaat. Ik leefde ooit op witte broodje tonijn salade, zure matten, to do lists, deadlines en koffie en was me toentertijd niet bewust van de schade die ik veroorzaakte. Het gevolg was ik een echte ‘crash’. De oplossing vond ik in ‘Good Food Transition’, de verschillende stappen naar goede voeding. Deze week stap 1: bewustwording.

Diesel in een bezineauto
Net als ik vroeger hebben veel cliënten in mijn praktijk geen idee wat ze in hun lichaam stoppen of wat ze überhaupt met hun lichaam doen. Laat staan wat op celniveau de consequenties hiervan zijn. Hoe ga je zorgvuldig om met jezelf? Wat eet jij eigenlijk dagelijks en denk je na bij wat je eet of sta je op standje automatische piloot? Gooi jij diesel in je benzineauto? Ik hoop het niet voor je, want dan gaat-ie vast niet lang mee… Je bewust zijn van patronen dus ook van de brandstof die jij in jouw lijf gooit, is zo’n dankbaar proces. Je kan daadwerkelijk patronen doorbreken en je leven veranderen maar dan moet je deze patronen wel eerst herkennen. Het begint allemaal met weten wat ongezonde keuzes zijn en weten welke gezonde keuzes je wél kan maken. In mijn praktijk noem ik dit de eerste stap naar Good Food Transition: ‘Consciousness’, oftewel bewustwording. De stappen hierna zijn ‘Good Food’, ‘Find your Poison’ en ‘Transition’, op weg naar een blijvende leefstijlverandering.

Stap 1: bewustwording
Het begint met de eerste stap: Consciousness oftewel bewustwording. Weet wat je eet. Weet wat het met je lichaam doet. Weet wat het voor je lichaam kan gaan doen. Voeding maakt wie we zijn of willen zijn, het gaat om weten wat je eet zodat je (verantwoorde) keuzes kunt maken, keuzes die bij jou passen als persoon. Verdiep je vervolgens in gezonde voeding. Hoe meer je weet over het verschil tussen energie gevende (Good Food) en energie rovende voeding (Bad Food), hoe makkelijker het wordt om blijvend gezonde keuzes te maken. Gezonde voeding is niet veel ingewikkelder dan de juiste benzine in de juiste auto/motor doen. Contact met je lichaam maken is hiervoor essentieel en dus de eerste stap om te kunnen voelen wat voeding met je doet en voor je kan doen, en om de bewustwording te realiseren.

Leren luisteren naar je lichaam…
Je lichaam kan je altijd vertellen of de maaltijd/snack die je in je mond stopt een gezonde keus is. Het gaat allemaal om leren luisteren… Zo doe je dat:

1. Sta op en neem een douche. Vraag je lichaam of het behoefte heeft aan een ontbijt, aan water, aan kruidenthee, aan sap? Of nergens aan? Dat kan ook.
2. Eet vandaag langzaam en met aandacht al je maaltijden.
3. Proef wat je eet, eet met aandacht en voel wat het met je energielevel voor en na de maaltijd doet. Wat gebeurt er met je energieniveau ongeveer een uur na het eten?
4. Kauw vandaag iedere hap minstens twintig keer.
5. Stop met eten voordat je vol zit. Lastig hè? Goed nieuws: het went!
6. Eet niet op de klok maar wanneer je er behoefte aan hebt.
7. Mediteer, doe yoga of een andere activiteit ,zoals de afwas, met volledige aandacht.
8. Wees dankbaar voor je lichaam en je gezondheid. Het gaat er hierbij om dat je stilstaat en bezint.
9. Ga vijf minuten in stilte zitten op een bank of stoel zonder gebruik te maken van je smartphone, tablet enzovoort.
10. Adem een paar keer diep in en uit en maak een wandeling.

Door bewust je dag te doorlopen, af en toe contact te maken met jezelf (je naar binnen te richten), met aandacht te eten en te leven, kun je voelen hoe het echt gesteld is met je.

Volgende week: stap 2
Nu je bewust bezig bent met je lichaam en meer hebt gelezen/gezien over de effecten van voeding. is de volgende stap om je ongezonde gewoonten te vervangen door gezonde gewoonten, dus tijd voor ‘Good Food’! Hierover volgende week meer… Want je verdient het om gezond, krachtig, fit, slank en energiek te zijn!

TIP!
Deze docu’s raad ik aan als je meer wilt weten over eten:

  • Food Inc
  • Forks over knives
  • Fat Sick and nearly death
  • Supersize me
  • Food matters
  • Fed up
  • Sugar
  • Pink slime Jamie oliver
  • Cowspiracy: The Sustainability Secret

Door Laurianne Ruhe, www.goodfoodtransition.com

Summary
Good Food Transition: Consiousness
Article Name
Good Food Transition: Consiousness