Print Friendly, PDF & Email

Het is een onderwerp dat leeft: is sushi eigenlijk wel zo gezond? Kunnen we het gewoon onbeperkt eten? Ik ken zelf weinig Japanners met overgewicht. Bovendien hebben Japanners de hoogste levensverwachting ter wereld en zij eten nu eenmaal ook de meeste sushi. Maar waarom horen we dan de laatste tijd toch geluiden dat sushi helemaal niet zo gezond is als wij denken? Deze hapjes zijn toch vetarm? Wij zijn er even ingedoken om dit mysterie voor eens en altijd uit de wereld te helpen.

Wat is er dan zo gezond?

Zeewier
Zeewier is rijk aan jodium, ijzer, kalk, vitamines (bijvoorbeeld vitamine B12) en mineralen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat zeewier bioactieve bestanddelen bevat die je cholesterol & bloeddruk zouden verlagen en een gezonde spijsvertering bevorderen. Ze zouden zelfs vrije radicalen ‘wegvangen’ die kanker kunnen veroorzaken. Sommige studies suggereren dat zeewier gewichtsverlies zou bevorderen. Het is ook bekend dat zeewier een gunstige invloed heeft op de huid.

Gember
Gember is niet meer weg te denken bij een sushi diner. De Japanners gebruiken het om tussendoor steeds de smaak te neutraliseren. Gember bevat verschillende antioxidanten die je lichaam helpen te ontgiften en beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Verder is gember rijk aan vitamine B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen die je in gember zitten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook zorgt gember voor meer aanmaak van speeksel, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Men zegt dat gember hiermee een gunstige invloed heeft op het gewicht.

Wasabi
Wasabi is rijk aan vitamine B6, vitamine C en foliumzuur. Verder bevat het veel mineralen, zoals zink, ijzer, kalium, fosfor, mangaan, calcium en koper. Vroeger gebruikte men wasabi zelfs voor zijn geneeskrachtige werking.

Waar ging het dan toch mis?
Toen sushi zijn intrede deed in de Westerse landen, zijn er wat toevoegingen gedaan om deze hapjes ook voor onze smaakpapillen ‘geschikt’ te maken. Waar de Japanners vaak een minimum aan ingrediënten gebruiken, ‘proppen’ we hier onze rolletjes vaak vol met alles wat we lekker vinden. En wat we lekker vinden is vaak vet. Japanse mayonaise bijvoorbeeld, of in Tempura gefrituurde ingrediënten. Die toevoegingen zorgen voor de calorieën. Waar de Japanners bovendien heel bescheiden omgaan met sojasaus, dippen wij vaak onze hele sushi in de sojasaus. De rijst is hierdoor vaak volledig doordrenkt. Nu is er met soja op zich niet zoveel mis, maar sojasaus bevat nogal wat zout en daar moeten we mee oppassen. Door zout houden we vocht vast en verhogen we onze bloeddruk. Dat kan op de lange termijn weer hart- en vaatziekten veroorzaken.

Wat te doen?
Moeten we nu dan helemaal geen sushi meer eten? Welnee! Bij sushi kan je het zo gezond of ongezond maken als je zelf wil. Probeer dus vooral gezonde ingrediënten te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Japanse radijs, pompoenstrips, wortel, komkommer of avocado, en minder Japanse mayonaise en Tempura. Wanneer je kijkt naar een gemiddelde Maki gevuld met groenten, die bevat slechts 80 calorieën per rol (los van de sojasaus of andere dips) en dat is natuurlijk helemaal niets. Ook kan je – op eigen risico – experimenteren met quinoa-sushi, wat dan weer gezonder is dan de witte rijst. Er is echt van alles mogelijk, geen zorgen. Dus ik zeg: vega sushi rocks!

Door gastblogger Sushi-San

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
Hoe gezond is sushi?
Article Name
Hoe gezond is sushi?