Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Ben je heel moe en lusteloos? Dan kan het zijn dat je niet ‘gewoon’ een druk te leven leidt of last hebt van een winterdipje, maar een ijzertekort hebt. Je kan dit merken aan vermoeidheid, maar andere symptomen zijn een bleke huid, rusteloze benen of snel buiten adem zijn. Herkenbaar? Frecious legt je alles uit over een ijzertekort!

Wat is ijzer?
IJzer is een heel belangrijk mineraal. We hebben het nodig voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam.

Hoeveel ijzer heb je nodig?
Hoeveel ijzer je nodig hebt, ligt eraan. Over het algemeen hebben mannen 9 gram en vruchtbare vrouwen 15 gram per dag nodig. Deze laatste groep verliest vaak bloed tijdens de menstruatie waardoor er veel ijzer het lichaam verlaat.

Hoe geef je je lichaam een ijzerboost?
Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, kun je naar de huisarts. Hij of zij test je ijzergehalte. Is dat inderdaad (te) laag, dan kun je ijzerpillen voorgeschreven krijgen. Je kunt ook proberen door met voeding extra ijzer binnen te krijgen.

Voeding waar veel ijzer in zit:
– brood en graanproducten;
– aardappelen;
– linzen, witte bonen en bruine bonen;
– amandelen, cashewnoten en hazelnoten;
– appelstroop.

Neem ijzerrijke producten het liefst niet met melkproducten: melk gaat de opname van ijzer tegen. Vitamine C daarentegen helpt het lichaam bij de opname van ijzer.

Heb jij wel eens last van een ijzertekort? Wat doe je er aan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier

Summary
Hoe herken je een ijzertekort?
Article Name
Hoe herken je een ijzertekort?
Description
Ben je heel moe en lusteloos? Dan kan het zijn dat je een ijzertekort hebt. Je kan dit merken aan vermoeidheid, maar andere symptomen zijn een bleke huid, rusteloze benen of snel buiten adem zijn. Herkenbaar?
Author