...

Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?

door | 28 jan 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Misschien heb je de keuze gemaakt om (vaker) vegetarisch te eten. Goed bezig! Helaas kan het zijn dat je hier niet altijd even steunende reacties op ontvangt, of stoor je je eraan dat er veel dierlijke producten worden gegeten in jouw omgeving. De sociale druk die jouw omgeving op je uitoefent kan best een barrière vormen in de overstap naar een vegetarisch voedingspatroon. In dit artikel delen wij daarom vier tips over hoe je met deze situatie om kunt gaan!

Plan vooruit
Familie, vrienden en collega’s beïnvloeden ons gedrag omdat we belang hechten aan wat andere mensen van ons en ons gedrag vinden. Vegetarisch eten in sociale situaties kan soms lastig zijn, je gaat bijvoorbeeld sneller mee met de beslissingen van anderen in jouw groep. Om dat te voorkomen kan het prettig zijn om van tevoren een plan voor jezelf te maken. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om naar een restaurant te gaan met meerdere vegetarische opties, zo ben je die avond misschien niet de enige die voor een vegetarisch gerecht kiest en is het makkelijker zelf ook deze keuze te maken. Word je uitgenodigd bij iemand thuis en wordt er daar gekookt, dan kun je bijvoorbeeld voorstellen dat de genodigden zelf ook eten mee nemen. Dat moment kun je perfect gebruiken om jouw favoriete vegetarische gerecht te laten proeven aan jouw vrienden en familie. Wedden dat ze het vlees niet zullen missen?  

Inspireer je omgeving
Het zou natuurlijk nog makkelijker zijn als iedereen in je sociale omgeving ook een vegetarische optie kiest tijdens een etentje. Breng je sociale omgeving op de hoogte van je voornemens en leg ook uit waarom je deze hebt. Je kunt je omgeving ook inspireren door bijvoorbeeld een keer vegetarisch voor ze te koken. Zo kunnen ze zelf proeven hoe heerlijk vegetarisch eten kan zijn en op een positieve manier kennismaken met de vegetarische keuken. Misschien kun je door heel bewust een vegetarische optie te kiezen, je tafelgenoten ook wel onbewust beïnvloeden dit zelf ook te doen.😉 Probeer vooral te voorkomen dat mensen zich gedwongen voelen tot verandering, dit wekt namelijk vaak juist weerstand op.  

Bewustwording
Uit onderzoek blijkt dat we ons eetgedrag en voedselkeuzes aan tafel vaak onbewust aanpassen aan de ander. Zowel de hoeveelheid, als wát er precies wordt gegeten, kan worden beïnvloed door onze tafelgenoten. Daarnaast houden we vaak onbewust rekening met welk beeld we van onszelf willen schetsen richting de ander met de voedselkeuzes die we maken. Ben je hiervan op de hoogte, dan laat je jouw beslissingen met betrekking tot je eetgewoontes minder door een ander beïnvloeden! 

Omgaan met negatieve reacties
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er mensen in je omgeving echt niet mee willen gaan in jouw keuze geen/minder vlees en/of vis te eten. Veel mensen vinden het nog lastig te wennen aan het idee van vegetarisch eten omdat we helaas nog leven in een sociaal milieu waar vlees nog erg gewoon is. Misschien kan het helpen te bedenken dat jij ook niet altijd vegetarisch hebt gegeten. Gun anderen ook die tijd die jij nodig had.😊 Andere praktische tips: neem zelf een keer een vleesvervanger mee wanneer je bij de ander gaat eten. Of stel eens voor samen vegetarisch te koken!

Ben jij wel eens tegen lastige situaties aangelopen als vegan, flexi- of vegetariër? Laat het ons weten in een reactie, via Facebook of op Instagram! 

 

Summary
Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?
Article Name
Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?
Description
Sociale druk van jouw omgeving kan best vervelend zijn als je vegetarisch wil eten. Wij delen 4 tips hoe je hier mee om kunt gaan!
Author
Isabel Schep
Volg Isabel

Isabel Schep

Creatieve foodie at De Hippe Vegetariër
Isabel is student Voeding en Diëtetiek en vervult de Food Creation stagiaire rol. Koken en bakken met vrienden vindt ze erg leuk om te doen. Daarnaast is ze in haar vrije tijd veel bezig met schilderen, tekenen en sporten. Leuk feitje; deze zoetekauw kun je altijd wakker maken voor monchoutaart en tiramisu!
Isabel Schep
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Schep (see all)

2 Reacties

 1. Izerina

  Op dit moment valt het toch wel mee? 40 jr geleden was het moeilijker. Ik nam altijd wat (gedroogd)fruit mee,om op het toilet stiekem bij te eten. Zeker bij bedrijfsetentjes,dan was er niet echt veel lekkers

  Antwoord
  • Karlijn Swaen

   Hi Izerina,

   Het is zeker in vergelijking met een aantal jaar geleden al een groot verschil, maar toch zal het je verbazen hoeveel schuine grappen er soms nog worden gemaakt. Of hoeveel mensen niet weten wat ze dan voor een vegetariër zouden moeten koken. We hopen toch dat jij niet meer stiekem op het toilet (gedroogd) fruit aan het eten bent haha!

   Liefs,
   Karlijn

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt