Print Friendly, PDF & Email

Nu mijn blog steeds groter begint te worden ontmoet ik steeds vaker bijzondere mensen met een eigen verhaal op het gebied van voeding, sport en gezondheid. Ik vind het zelf ontzettend inspirerend om dit soort mensen te spreken, hun verhaal te horen en te begrijpen waarom zij een ‘foodie’ zijn geworden. Het begint immers niet zomaar, toch? Daarom wil ik deze mensen een plek geven op mijn blog, ik wil al deze verhalen in het zonnetje zetten en de inspiratie delen. Deze week aan het woord: Laurianne Ruhé, schrijfster van Good Food en oprichtster van Good Food Transition. Zij vertelt over haar ziekte, een emotionele rollercoaster waarin zij erachter kwam wat goede en gezonde voeding voor je lichaam kan betekenen en hoe dit haar leven veranderd heeft.

Het begint op 4 oktober 2010
‘Rrrrrrrrrrrrr,’ hoor ik steeds harder klinken in mijn oren. Mijn kleine (twee jaar oud) lijkt een rollende sirene wanneer hij huilt. Slaperig
kijk ik op de wekker met één oog open. Het is 06.00 uur. Grrrrr. ‘Jouw beurt,’ zeg ik half slaperig tegen mijn partner na weer een nacht met vier onderbrekingen. Geen reactie. Nu zeg ik op iets minder vriendelijke toon: ‘Ga jij naar de kleine?’ Weer geen reactie. Ik begin nu tegen zijn been aan te schoppen, eerst zachtjes (echt waar), maar helaas geen effect. Hoe kan het toch dat sommige mannen hun kind ‘echt’ niet horen? Wonderlijk. Oké, dan ga ik wel.

‘Au, fuck!’ Ik draai me om en er giert een pijn door mijn armen en benen heen. Het gevoel wanneer je in de sportschool staat als je denkt dat je lekker bezig bent (brandende spieren) is schreeuwend aanwezig, maar in plaats van dat het minder wordt wanneer ik weer ga liggen wordt het erger en erger. ‘Au, wat is dit?!’ Ik ben op dat moment vijfentwintig jaar, en met mijn 1.72m en 56 kilo zou het niet aan mijn postuur mogen liggen dat ik me niet kan omdraaien. Maar toch, mijn lichaam voelt zwaar. En mijn armen en benen kan ik bijna niet bewegen, wat gebeurt hier?! Als verlamd lig ik te wachten op het moment dat de scheurende pijn weg trekt uit mijn spieren. Ik wil naar mijn kleine en besluit om me vanuit bed op het tapijt te laten vallen.

‘Wat doe je? Waarom lig je op het kleed?’ hoor ik de zware ochtendstem van mijn vriend roepen vanuit het bed. ‘Goeiemorgen,’ zeg ik, ‘eh, ik heb een “piepklein” probleempje, mijn lijf doet het niet meer… Kan mijn armen en benen niet meer tillen, maar ik ben onderweg hoor,’ zeg ik (volstrekt belachelijk natuurlijk), ‘ik heb een plan.’‘Lau, doe normaal, je gaat je bed in en ik meld je ziek.’
‘Nee, ik heb geen tijd om ziek te zijn, ga zo werken, komt goed.’ ‘Lau, je ligt op het kleed… Je gaat niet werken, klaar… Ga je bed in!’ “Eh, ja goed dan, misschien heb je wel gelijk.’
Ik had niet eens kunnen fietsen, realiseerde ik me en dat moment was het allereerste moment in mijn leven waarop ik ervoer dat je niet altijd alles op wilskracht kunt. Mijn lichaam gaf het op. Mijn gezondheid liet me in de steek.

Je hoofd en je lichaam
Mijn leven lang ben ik me er niet bewust van geweest wat goede voeding voor je kan betekenen. Ik voelde het niet. Ik dronk Red Bull, at zure matten en donuts en leefde soms dagen op kebab en witte broodjes tonijnsalade. Mijn lievelingseten was ooit: macaroni met kaas, tosti’s met ketchup, sushi en knakworsten. Ik was verslaafd aan brownies en ‘wereld’gerechten uit een pakje. Ik stond niet in verbinding met mijn lijf en ik leefde van moment tot moment, net hoe het uitkwam. Zonder af en toe stil te staan en mezelf de vraag te stellen: Hoe gaat het met me? Hoe voel ik me vandaag? Hoe voel ik me echt?
Je hoofd en je lijf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en als je maar lang genoeg je lichaam blijft negeren, dan neemt het vanzelf een time-out. Dat is feitelijk wat er gebeurt wanneer je griep krijgt. Je lichaam zegt: ‘Stop, rustig aan.’ Dit is ook wat mij overkwam, iets te laat alleen. Het was tijd om stil te staan en het contact tussen mijn hoofd en lijf te herstellen.

System Breakdown
Ik bleek pfeiffer, CMV (cytomegalievirus, oftewel het ‘zusje’ van pfeiffer) en een chronisch vitamine B12-tekort te hebben. Daarnaast sliep ik al twee jaar bijna niet door een slecht slapende baby en eiste mijn werk in de reclame zijn tol. Vijf energieslopers tegelijkertijd, wat zorgde voor een system breakdown. Ik begreep spontaan hoe het is om tachtig te zijn: je hoofd wil wel maar je lijf kan het niet. Kortom, ik was ziek en moest herstellen.
Na het reguliere circuit (huisarts, internist) te hebben afgelopen, luidde het advies: ’Rusten en de tijd nemen.’ Ik dacht, dat kan ook anders, en zo begon mijn zoektocht. Na onderzoek te hebben verricht en boeken te hebben gelezen, besloot ik in de wereld van helende voeding te duiken. Ik was doodmoe en voeding (de goede) geeft immers energie.

De helende kracht van voeding
Ik klopte aan bij ‘Jolien’, orthomoleculair voedingsdeskundige. Mijn persoonlijke doel was ‘herstellen’. Ze nam mijn voedingspatroon eens goed onder de loep. Ik at blijkbaar overwegend suikers: brood, frisdrank, pasta, witte rijst en kipfilet (ja, zelfs daar zitten toegevoegde suikers in). En juist dat bleek funest voor mijn energielevel te zijn. Eigenlijk leefde ik van suikerkick naar suikerdip en dat de hele dag door.
Al na drie weken gezonde voeding van Jolien verbeterde mijn huid, kreeg ik weer kleur in mijn gezicht en meer energie. Bizar om te ervaren dat je daadwerkelijk langdurig energie kunt halen uit je eten. Na een paar maanden begon ik langzaam weer te functioneren, de zwarte wallen onder mijn ogen verdwenen (thank God!) en ik kreeg energie. Het herstel was begonnen, zo fijn!

Studie natuurvoedingsdeskundige
Naast ervaringsdeskundige te zijn hunkerde ik naar meer theoretische en onderbouwde informatie over voeding. Toen ‘normale boeken’ me niet langer voldoende informatie verschaften, besloot ik de studie (natuur)voedingsdeskundige te gaan volgen. Dit is een orthomoleculaire studie. ‘Orthos’ betekent ‘juist’ en moleculair is afgeleid van het woord ‘molecuul’. De basis van de orthomoleculaire geneeskunde is het gebruik van optimale concentraties voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren): kwaliteitsvoedsel om het lichaam optimaal te ondersteunen bij het uitvoeren van allerlei ingewikkelde processen op cellulair niveau. Daarnaast helpt dit voedingspatroon het lichaamseigen natuurlijke geneesproces en het immuunsysteem ondersteunen. Mijn specialisme is gericht op het optimaliseren van je voedingspatroon zodat jij maximaal gezond kunt zijn of blijven. Voeding is veelomvattend en daarom houd ik er zo van. Zo behandel ik mensen met gewichtsproblemen, met energiegebrek, uitslag, ADHD, reuma, artrose enzovoort.

Good Food Transition
Met Good Food Transition maak me er hard voor zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om gezonde voeding blijvend te integreren in hun leven. Ik hoop te kunnen laten zien dat er voor iedere ongezonde gewoonte (die vaak lekker is) een gezond en vaak nog lekkerder alternatief bestaat. Ieder mens kan meer uit zichzelf halen wanneer je het lichaam goed ondersteunt. Ik werk in de praktijk met vijf ‘essentials’, dat zijn vier stappen die je doorloopt om uiteindelijk aan te komen bij stap 5: de verandering in jezelf.

Voor De Hippe Vegetariër zal ik de komende weken iedere donderdag een gastblog schrijven over de stappen naar een blijvende keuze voor goede voeding: bewustwording, vind je gif, ontgift, goede voeding en tot slot verandering in jezelf. Voeding maakt immers wie we zijn of willen zijn, het gaat om weten wat je eet zodat je (verantwoorde) keuzes kunt maken; keuzes die bij jou passen als persoon. De volgende stap is om je ongezonde gewoonten te vervangen door gezonde gewoonten, opdat je gezond, krachtig, fit, slank en energiek kan zijn… Gun het jezelf!

Dus lees je weer mee volgende week?

Laurianne Ruhé, http://goodfoodtransition.com

Meer weten? De Hippe Vegetariër schreef al eerder over Laurianne haar boek: Good Food. Dit artikel is gebaseerd op de inleiding uit haar boek.

Ben jij ook een foodie met een inspirerend verhaal? Heb jij een grote verandering doorgemaakt op het gebied van voeding, sport en gezondheid? Of een bijzondere kijk hierop? Laat het mij weten en misschien ben jij als volgende aan het woord in deze rubriek!

Foto Laurianne Ruhé - door De Fotomeisjes

Foto Laurianne Ruhé – door De Fotomeisjes

Summary
Inspirerende Foodie: Laurianne Ruhé
Article Name
Inspirerende Foodie: Laurianne Ruhé