...

Inspirerende Foodie: Patricia Ploeger

door | 13 dec 2014 | Inspirerende Foodies, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Nu mijn blog steeds groter begint te worden ontmoet ik steeds vaker bijzondere mensen met een eigen verhaal op het gebied van voeding, sport en gezondheid. Ik vind het zelf ontzettend inspirerend om dit soort mensen te spreken, hun verhaal te horen en te begrijpen waarom zij een ‘foodie’ zijn geworden. Het begint immers niet zomaar, toch? Daarom wil ik deze mensen een plek geven op mijn blog, ik wil al deze verhalen in het zonnetje zetten en de inspiratie delen. Deze week aan het woord: voedingsdeskundige en diëtist Patricia Ploeger van GezondaanBod. Met haar enthousiasme en gedrevenheid probeert zij gezonde voeding overal in Nederland onder de aandacht te brengen. Een echte Health Ambassadeur! 

Van kinds af aan…
Eten is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben opgegroeid met een vader als chefkok en een moeder uit een bakkersfamilie. Ik hielp mijn vader in de keuken en in de bakker werkte ik op mijn 10e al mee. De kinderkookboekjes waren vroeger dus een echte hit! Dit leidde op latere leeftijd automatisch tot een opleiding gericht op voeding. Via Levensmiddelentechnologie, Kwaliteitszorg en uiteindelijk Voeding & Diëtetiek studeerde ik af richting voeding en patiënt, voeding en voorlichting, voeding en media en voeding en lifestyle. Een uitgebreid pakket, want net als in mijn huidige werk wilde ik zoveel mogelijk uit de opleiding halen en ging ik iedere uitdaging aan.

GezondaanBod
Na mijn studie ging ik aan de slag als voorlichter bij het Voedingscentrum waar ik mijn kennis eindelijk in de praktijk kon brengen. Al in 2011 besloot ik van start te gaan met mijn eigen bedrijf: GezondaanBod. GezondaanBod biedt advies en voorlichting aan bedrijven en organisaties op het gebied van gezonde voeding en leefstijl. Hiermee wil ik gezonde voeding en lifestyle in Nederland aantrekkelijker maken en beter op de kaart zetten. Dit doe ik door gezondere keuzes aan te bieden die lekker en aantrekkelijk zijn. Ik adviseer over voeding en lifestyle op bedrijven, scholen, sportaccomodaties en noem maar op. Ik wil iedereen laten voelen hoe het is om lekker in je vel te zitten! Want de adviezen van GezondaanBod zorgen ervoor dat je fit en gezond blijft, en je goed voelt. GezondaanBod helpt je de brug te slaan tussen jou en de gezonde levensstijl die bij jou past. Geen drastische aanpak, we gaan voor haalbaar om zo de beste versie uit jezelf te halen met respect voor je omgeving. Hierdoor is GezondaanBod in staat mensen op een toegankelijke, ontspannen en plezierige manier te helpen gezonder te eten en bewuster te leven waardoor zij weer volop van het leven kunnen genieten.

Lekker in je vel voor iedereen
Soms vraag ik me af waar die immense gedrevenheid vandaan komt om mensen te adviseren over gezond en bewust eten. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat ik als tiener 20 kilo zwaarder ben geweest dan nu. Ik voelde me onzeker, ik vergeleek mezelf voortdurend met anderen en wilde alles (te) goed doen. Mijn zelfbeeld en lichaamsbeeld werden eerder afgebroken dan opgebouwd en mijn conditie was ver te zoeken. Doordat ik zelf de omslag heb moeten maken naar een gezonde leefstijl weet ik precies hoe anderen zich voelen en wat ze doormaken. Momenteel heb ik een gezond gewicht en heb ik het sporten helemaal ontdekt. Inmiddels heb ik zo’n 14 halve marathons en 1 hele marathon gelopen. Ook bootcamp ik ca. 3-4 keer per week en zijn obstacle runs mijn nieuwe uitdaging. Eindelijk zit ik lekker in mijn vel, en dat gevoel gun ik anderen ook! Met GezondaanBod wil ik iedereen helpen die stap te zetten.

Fifteens Kookklas
Een bijzonder project waar ik nu werk aan werk is Fifteens Kookklas van Jamie’s Fifteen in Amsterdam. Een jaar lang wordt op diverse basisscholen in Amsterdam voorlichting gegeven over gezond, veilig en bewust eten en koken. Op deze basisscholen zijn vaak meer dan de helft van de kids te zwaar. Daarom heeft GezondaanBod voor dit project een voorlichting over gezond en veilig eten en een boodschappenworkshop ontwikkeld. Dat dit gewaardeerd wordt blijkt wel uit de reacties: ‘Jullie zijn gezond en gaan ervoor zorgen dat ik ook gezond word. Dat vind ik vet cool!’. Ook het effect bij de moeders blijft niet onopgemerkt. Na een boodschappenworkshop vertelde een vrouw dat ze een colaverslaving had. Iedere dag dronk zij een hele fles cola (gelijk aan 8 kale boterhammen energie). Na onze workshops besloot ze geen limonade en frisdrank meer in huis te halen. Voor haar eigen gezondheid, maar ook voor haar kinderen. Ze dacht eerst dat het zielig zou zijn om haar kinderen ‘alleen’ water en thee te geven, maar na een tijdje vroegen de kinderen er niet meer aan en waren ze eraan gewend.

Eetpatroon-dates
GezondaanBod verzorgt ook speeddates bij bedrijven door het hele land. Tijdens een speeddate kun je in een kort, persoonlijk gesprek al je vragen over een gezonde voeding en leefstijl stellen. Soms val ik bijna van mijn stoel wanneer mensen hun eetpatroon, wat vaak in hun ogen gezond is, met mij delen. Een man ontbeet bijvoorbeeld al jaren met een cappuccino en een gevulde koek. Hij dacht echt dat dit ontbijt hem goed voedde. Een andere man at iedere dag na zijn werk standaard een hele zak snoep leeg in zijn auto. Hij vond het niet echt nodig om dit te veranderen, maar klaagde wel over zijn moeheid. Ik heb hem uitgelegd hoe vermoeidheid kan ontstaan door een overmatig gebruik van suikers. Hij wilde mij het voordeel van de twijfel geven en deze gewoonte daarom toch aanpassen. Hij gaf aan dat hij ‘gewoon’ wat te snaaien wilde hebben, een kauwbeweging wilde maken. Ik vroeg hem wat voor hem zou werken en uiteindelijk kwamen we op kauwgom uit. Simpeler kan niet en uiteindelijk door hem zelf bedacht!

De toekomst
In 2012 ben ik genomineerd als een van de drie beste diëtisten van Nederland, dat was een bijzonder moment. De prijs, georganiseerd door Libelle en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, heb ik uiteindelijk niet in de wacht gesleept, toch was het voor mij een kroon op mijn werk. Voor de toekomst heb ik grote plannen. Ik heb concrete ideeën over hoe je een groot publiek kunt bereiken om hun te stimuleren gezonder en bewuster met eten om te gaan. Ik wil dat gezond eten letterlijk en figuurlijk overal om ons heen aanwezig is. Ik wil gezonde keuzes in de bioscoop, op het station en op scholen. Ik wil tasjes in de supermarkt die gezond eten promoten en van mij mag op iedere hoek van de straat en vooral ook op schoolpleinen een levensgrote broccoli komen te staan. Ook heb ik een aantal tv-formats geschreven en een opzet gemaakt voor een (online) community waarin voedselverspilling, gezonde recepten en kookmaatjes met elkaar verenigd worden. Steun mijn ideeën en promoot gezonde voeding in jouw omgeving! Dan komen we samen een stap verder.

Door Patricia Ploeger, GezondaanBod

Ben jij ook een foodie met een inspirerend verhaal? Heb jij een grote verandering doorgemaakt op het gebied van voeding, sport en gezondheid? Of een bijzondere kijk hierop? Laat het mij weten en misschien ben jij als volgende aan het woord in deze rubriek!

Summary
Inspirerende Foodie: Patricia Ploeger
Article Name
Inspirerende Foodie: Patricia Ploeger
Patricia Ploeger
VolgPatricia

Patricia Ploeger

Kindervoedingsexpert, diëtist en moeder at Gezond eten voor je kind
Patricia is online kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Zij helpt ouders met gezond eten zodat hun kind later groot en sterk wordt. In haar online programma’s geeft ze zowel zwangere als ouders advies over gezond eten voor je kind. Patricia maakt praktische lijstjes waarop staat wat je juist wél mag eten of geven en houdt van recepten die snel, simpel en gezond zijn. Meer informatie vind je op www.gezondetenvoorjekind.nl.
Patricia Ploeger
VolgPatricia

Latest posts by Patricia Ploeger (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt