Print Friendly, PDF & Email

Kokosolie of kokosvet is een smakelijk en 100% natuurlijk product dat door steeds meer mensen wordt ontdekt en gebruikt. Maar wat zijn nu precies de voordelen en waarvoor kan je het gebruiken?

Waar komt het vandaan?
Kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten die aan de kokospalm groeien, een oerplant die verre familie is van de grassoorten. De kokospalm groeit overal ter wereld tussen de 26e Noorderbreedtegraad en 26e Zuiderbreedtegraad en gedijt goed op zoutrijke bodems, waaronder in de kuststreken van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, de zuidelijke kuststreken van Azië, de Polynesische eilanden en Hawaï. De kokosolie wordt gewonnen door het kokosvlees van de kokosnoot te verwijderen en vervolgens onder een pers te leggen waarna de olie eruit druppelt.

Goed verzadigd vet!biologische_kokosolie_in_glas
Wie de productinformatie op het etiket van een pot kokosolie lees zal ontdekken dat het rijk is aan verzadigde vetten. Bij veel mensen gaan dan de alarmbellen rinkelen, want zij hebben altijd geleerd dat verzadigde vetten cholesterolverhogend zijn. Echter, de koudgeperste (extra vierge) kokosolie behoort tot de middellange-keten vetzuren. Hierin onderscheidt het zich van andere bronnen van verzadigd vet zoals roomboter, zonnebloemolie en olijfolie, die vooral de lange-keten vetzuren bevatten. Middellange-keten vetzuren wil zeggen dat er een laag aantal koolstofverbindingen in de atoomstructuur van kokosolie zit. Hierdoor heeft kokosolie geen schadelijke gevolgen hebben voor het cholesterolgehalte en bovendien minder gal en enzymen nodig hebben om afgebroken te worden in het lichaam, waardoor het veel beter verteerbaar is dan andere vetten. Bovendien versnelt het ons metabolisme want dan weer goed is wanneer je wilt afvallen.

De voedingswaarden
Kokosolie bestaat voor ca. 92% uit plantaardige verzadigde vetten. Daarnaast bevat kokosolie een heleboel andere goede voedingsstoffen in die eigenlijk niet in je voedingspatroon zouden mogen ontbreken, waaronder 50% laurinezuur (zit ook voor 30% in moeder melk en ondersteunt de darmflora en beschermt tegen ontstekingen, bacteriën, virussen, schimmels en microben) en ketonen (remmen de afbraak van cellulair weefsel in de hersenen waarmee het kan helpen oa. de Ziekte van Alzheimer te voorkomen). Bovendien verbetert kokosolie de opname van mineralen, en dan met name ijzer en calcium, en stimuleert het de opname van essentiële vetzuren (omega-3, omega-6) en andere vetzuren en fosfolipiden (choline, lecithine, etc.). Het beste kan kokosolie daarom in combinatie worden gebruikt met producten die rijk zijn aan omega-3 en omega-6 vetzuren, zoals bijvoorbeeld chiazaad en hennepzaad.

Lang houdbaar en goed te verhitten
Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel ranzig of giftig tijdens het bakken. Kokosolie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie. Bovendien is het zeer geschikt om te verhitten. Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten zijn echter zeer gevoelig voor hitte en oxidatie, waardoor deze na verhitting kankerverwekkend kunnen worden doordat de samenstelling verandert. En dat is nu juist niet het geval met kokosolie wat kokosolie de favoriet maakt om te gebruiken bij het bakken en braden. Kokosolie is de meest stabiele vorm van vet die er is en is dus zelfs geschikt om in te frituren! TIP: wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170°C. Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie ligt namelijk bij 177°C.

Waar kun je kokosolie allemaal voor gebruiken?
Kokosolie ziet eruit als een witte, glanzende, boterachtige substantie als je het in de winkel koopt. Als je een potje kokosolie opent zul je ontdekken dat het heerlijk kokosachtig ruikt, de smaak is echter zeer neutraal. Hierdoor kan je kokosolie voor talloze doeleinden gebruiken:

– Om te frituren (max. 170 graden)
– Om mee te bakken en te braden (wordt niet bruin)
– Als smeersel op brood (lekkerder dan boter!)
– Als ingrediënt in groene smoothies (geeft energie en een langdurig verzadigd gevoel)
– Als basis voor rauwe snacks (heerlijk in combinatie met rauwe cacao)
– Als crème (hypoallergeen dus voedend en verzorgend voor huid en lippen!)

Hier vind je een aantal verrassende kokosolie-recepten om te beginnen met experimenteren!

Wat is de beste kokosolie?
De allerbeste kokosolie die je kunt kopen voldoet aan enkele basiseigenschappen:

  • Biologisch
  • Koudgeperst
  • Niet ontgeurd of überhaupt geraffineerd
  • In glas verpakt in plaats van in kunststof of plastic

Al deze eigenschappen vind je in de kokosolie van Kokosolie Nederland. Bovendien is deze kokosolie Fairtrade, niet gebleekt, zonder conserveringsmiddelen of E-nummers en met alle  kokosvoordelen van dien! De kokosolie van Kokosolie Nederland krijgt het cijfer 8,6 van haar klanten en 97% is zeer tevreden over de bestelling en zou het iedereen aanraden. Ik ook! Bestel dus nu deze mooie, lekkere en gezonde glazen pot vol bio kokosolie en laat me weten wat jij vindt!

Kokosolie Nederland, www.kokosolienederland.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Kokosolie: de gezondste olie op aarde!
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!