Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (6 stemmen)

Die goeie ouwe kool: hij is zo ondergewaardeerd! Kool is hartstikke goedkoop en voedzaam en je kunt er alle kanten mee op. Dit lid van de kruisbloemfamilie (samen met broccoli, boerenkool en bloemkool) is heel erg veelzijdig. Naar mijn mening moeten we ‘m dus zoveel mogelijk inzetten en dat ga ik jullie deze maand laten zien in een aantal verrassende recepten!

Herkomst
De meeste kolen zijn sluitkoolgewassen. Dit betekent dat de bladeren zo dicht op elkaar groeien dat ze een gesloten krop vormen. Witte, rode, savooie- en spitskool vallen hieronder. De kool is gek op de Nederlandse, klei-achtige bodem en is daardoor elke maand van het jaar te verkrijgen. De groente komt in allerlei soorten voor, waarmee je met elk een andere kant op kunt.

Witte kool
De witte kool wordt gebruikt om zuurkool van te maken, maar ook zo is hij ideaal om te gebruiken in veel gerechten door de neutrale smaak. Nog een voordeel van de witte kool: hij is budgetproof en je kan hem weken buiten de koelkast bewaren.

Spitskool
Spitskool lijkt op de witte kool, maar is sappiger, zachter van smaak en lichter verteerbaar. Deze is ideaal om te stoven, roerbak of te koken in zowel westerse als oosterse gerechten. Dit is wel als enige een seizoensproduct: van mei tot november zijn ze verkrijgbaar vanuit Nederland.

Rode kool
De rode kool is super gezond doordat hij rijk is aan mineralen. Je kan hem vers als krop op de markt kopen, aan te raden is om hem dan ook zo vers mogelijk eten en niet te lang te koken, maar ook voorgesneden in de supermarkt is de rode kool te vinden. Vooral in combinatie met fruit is deze soort heel lekker!

Chinese kool
De Chinese kool komt – what’s in the name – uit China, maar wordt tegenwoordig gewoon in eigen land geteeld. Deze kool heeft niet de typische koolsmaak, maar is juist milder en zelfs ietwat zoet. Hij is ideaal in Oosterse, maar ook in Europese gerechten. De Chinese kool kan je tot een week in de koelkast bewaren. Je hoeft hem niet in één keer op te eten: je kan er ook een deel van afsnijden en de rest afgedekt met huishoudfolie goed houden.

Gezondheid
De meeste mensen zijn wel bekend met het darmspoeling-effect dat kool op je heeft (niet erg glamorous, wel heel goed!). Kool kan soms voor gasvorming zorgen, maar met deze recepten is dat gelukkig (meestal) niet zo. Fermentatie, de kookmethode en voedselcombinaties (combineer kool niet met zuivel) spelen een belangrijke rol als het gaat om dit nadelige effect dat kool soms kan hebben. Verder is het een en al gezondheid! Want kool zit vol met zogeheten kankerbestrijdende stoffen en glucosinolaten, die hun werk het beste kunnen doen als je de kool rauw of geconserveerd eet. Ook zorgt kool voor de vorming van alkaline, wat goed is voor het immuunsysteem. Kool helpt verder bij de verlaging en afname van het cholesterol, van zwellingen en zelfs van artritis ontstekingen. Genoeg redenen dus om van kool te houden.

Koolrecepten
In de Koreaanse en Chinese keuken wordt kool voornamelijk gebruikt voor fermentatie en in roerbakgerechten. De Mexicanen stoppen de kool in taco’s, de Amerikanen in salades, de Libanesen eten kool in plaats van brood met hun geliefde hummus en de chefkoks van de Deense voedselhemel NOMA hebben er zelfs ijs van gemaakt! Ik geef je drie manieren om je liefde voor kool nóg verder aan te wakkeren:

  • Snelle vegan kimchi
  • Mediterraanse kool-wraps
  • Lavendel-kokosijs (ja, met kool!)

Dus wat ga jij maken met rode of groene kool binnenkort? Hier vind je nog meer kool-recepten om je te inspireren en een bijpassende wijn van de maand, de gastronomische Vergel Blanco uit de Spaanse Alicante, om hiermee te combineren. Ik hoop dat je hierna net zo van de kool zult houden als ik!

Meer over kool
Alles wat je ooit zou wensen te weten over kool, zoals de voedingswaarde, bereidingswijze en houdbaarheidtips, vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Bijvoorbeeld over Chinese Kool, Savooiekool, Rode kool, Witte kool of Spitskool.

Iedere maand zet De Hippe Vegetariër een groente van de maand in het zonnetje, met diverse recepten om je te inspireren en een bijpassende wijntip – gekozen in samenwerking met Wine & Roses – om hierbij te schenken.

Summary
Kool: veelzijdig en gezond
Article Name
Kool: veelzijdig en gezond