Iedereen heeft het weleens geprobeerd: een dieet zonder koolhydraten. Persoonlijk word ik nergens zo chagrijnig van. Ik heb de hele dag honger en word verdrietig van iedere maaltijd die ik eet. Ik snap het principe en ik geloof ook best dat er mensen zijn die hier veel baat bij hebben en voor wie dit werkt, maar ik bedank ervoor. Ik zeg: koolhydraten zijn OK!
Koolhydraten zijn noodzakelijk
Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam. Volgens de Gezondheidsraad zou men minstens 40% van zijn energie uit koolhydraten moeten halen, gebeurt dit niet dan moet het lichaam aanslag maken op het spierweefsel om aan voldoende glucose (noodzakelijk stofje voor de hersenen) te komen. Tot 70% is de inname van koolhydraten volgens het boekje ‘gezond’, daarna wordt het pas te veel.
Goede koolhydraten
Natuurlijk kan je binnen die hele brede sector van koolhydraten wel proberen om verstandig te kiezen. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Deze geven snel een verzadigd gevoel en zijn bovendien goed voor de darmfunctie. Andere producten waarvan je het minder snel verwacht bevatten ook koolhydraten of in sommige gevallen zelfs opvallend veel koolhydraten. Het is goed om je extra bewust te zijn van de energie- en voedingswaarde van deze producten en ze niet op dagelijkse basis te eten. Voorbeelden zijn: banaan, mango, pompoen, tuinbonen, dadels, wit (stok)brood, pretzels en bier.
Pseudo-granen
Verder heb je ook nog pseudo-granen die dan weer een stuk beter voor je zijn dan aardappels of brood. Voorbeelden zijn boekweit, quinoa, havermout en zoete aardappels (bataten). De suikerspiegel in deze pseudo-granen ligt een stuk lager dan die in volle granen waardoor je minder last heb van een insulinepiek en verlaagde energie. De mate van invloed van producten op de bloedsuikerspiegel is vastgelegd in de glycemische index. Hoe hoger de waarde, hoe meer de bloedsuiker stijgt en hoe groter de kans op slaperigheid, dufheid en hongerverschijnselen. Boekweit, quinoa, havermout en bataten hebben allemaal een GI van tussen de 35-55 waarbij quinoa de grote winnaar is, in het geval van rijst, aardappels en wit brood loopt deze GI op tot 70-95. Bruin brood en pasta vallen hier weer tussen in.
Kortom, gebruik je verstand en luister naar de energiebehoefte van je lichaam, dan hoef je de koolhydraten absoluut niet te mijden. En dat zouden we ook niet willen want zo’n Italiaans pastatje of een rijst- en bonenschotel willen we beslist niet missen!
Helemaal mee eens. Door alle problemen met tarwe wordt het antwoord vaak gezocht in het vermijden van koolhydraten Het lijkt mij veel gezonder om inderdaad meer afwisseling te zoeken met andere koolhydraten. Het hollandse dieet is echter wel veel gebaseerd op tarwe; 2 keer per dag brood. Tegenwoordig eten veel mensen, net als ikzelf, dan ‘s avonds ook nog eens tarwe in de vorm van pasta of pizza, quiche e.d. Regelmatige inspiratie om 1 van die 2 broodmaaltijden te vervangen door iets zonder tarwe en bij voorkeur snel, makkelijk en budget (voor de prijs van 2 boterhammen met smeerkaas) zou welkom zijn.
Dank voor de leuke reactie Yvonne! Heb je het receptje met zoete aardappel en verse vijgen uit de oven gezien van zondag? Zoete aardappel is een knol en dus eigenlijk niet eens een ‘pseudo-graan’. Super snel, lekker en makkelijk! Daarnaast heeft de hartige worteltaart een vrij dunne bodem die voor de helft gemaakt is van havervlokken dat is ook al stukken beter, deze is koud heerlijk dus die kan je makkelijk voor meerdere dagen gebruiken. Verder vind ik een grote pan soep maken ook altijd een uitkomst, een keer een werkje en daarna kan je een aantal porties invriezen en opwarmen. Tot slot maak ik zelf veel salades extra voedzaam door de toevoeging van blokjes tofu, dan heb ik de tarwe niet meer nodig. Hopelijk heb je hier iets aan!