Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (1 stemmen)

Marits huiskamerrestaurant is mijn meest recente ontdekking. Wat een verrassing en wat ongelofelijk dat ik dit geweldige plekje pas onlangs leerde kennen. Want wie wil er nu niet genieten in een sfeervol huiskamerrestaurant waar je verwend wordt met een puur en homemade vegetarisch menu? Oost, west, thuis best. Zeker bij Marits.

Het interieur
Marits is een huiskamerrestaurant op z’n best. We bevinden ons in haar grote woonkamer op de begane grond van een mooi pand in de Oosterparkbuurt. Haar bank heeft plaatsgemaakt voor een zestal mooie houten tafels waar je met verschillende gezelschappen aan kan zitten. De hond ligt er ontspannen bij, in de keuken rammelen de pannen, de bloemen zijn vers en de sfeer is intiem. Een heerlijke plek!

De bediening
Zoals dat gaat in een huiskamerrestaurant draagt iedereen bij Marits een steentje bij. Zo worden we vrolijk bediend door haar zus (die tussendoor nog even de hond uitlaat) in combinatie met studentes die hier een bijzonder bijbaantje hebben. En ook Marit zelf komt natuurlijk af en toe met liefde uit de keuken om haar gerechten toe te lichten of je iets te vertellen. Iedereen geeft je het gevoel dat je enorm welkom bent, een echt thuis gevoel.

Het publiek
Marits huiskamerrestaurant is een ultiem familierestaurant. Neem je moeder, je vader, je oma mee, of allemaal tegelijk, en iedereen zal de onovertroffen sfeer van ‘thuis zijn’ herkennen. Of een heerlijk avondje met vriendinnen, ook een echte aanrader bij Marits. Het is een plek om ontspannen gesprekken te voeren, lang te tafelen en de tijd te vergeten. En dat kan ook! Want Marits huiskamerrestaurant is alleen geopend op vrijdagen en zaterdagen, dus haast bestaat niet.

Het eten
Een grote plus voor mij: in haar huiskamerrestaurant kookt Marit volledig vegetarisch! Allemaal pure gerechten die laten zien hoe geweldig je kan koken met groenten. Het concept is simpel: iedere maand heeft Marit een ander menu waarbij je kan kiezen tussen drie of vier gangen met twee keuzes bij het voorgerecht en drie keuzes bij het dessert. Plus natuurlijk een amuse en een ambachtelijke limoncello als afsluiter, want Marits huiskamerrestaurant doet nergens voor onder. Zo heeft ze ook heerlijke wijnen, voor een hele goede prijs. Dubbel feest!

Vegetarisch smullen
In ons geval genoten we vooraf van een witlofsalade met gedroogde pruim, granaatappeltjes en blauwe kaas, en van een rode linzensoep met citroenyoghurt, snijboontjes en chiliolie. Het tussengerechtje betrof een verse huisgemaakt ravioli gevuld met aardperen en pecorino, geserveerd met tomaten-rozemarijnpesto en ovengedroogde tomaatjes. Het hoofdgerecht bestond uit verschillende kleine onderdelen. Zo hadden we een taartje met palmkool, eekhoorntjesbrood en pijnboompitten, een broodpudding met meiraap en buffelricotta, met daarnaast geroosterde spruitjes met kastanjes, rode koolsalade en gestoofde prei. Het feestmaal werd afgesloten met een sticky tofeepudding, crumble van appel en een semifreddo van merenque. Een absoluut restaurantwaardig menu, zo uit Marit haar eigen keuken!

De rekening
Bij Marits huiskamerrestaurant betaal je 29,50 voor een drie-gangen-menu of 36 euro voor een vier-gangen-menu. Een hele goede prijs voor alle liefde en energie die in het eten is verwerkt. Zoals gezegd zijn ook de wijnen zeer betaalbaar: variërend van 19 euro tot 32 euro kan je alles drinken van Verdejo tot Chablis en Sancerre, en van Malbec tot Rioja en meer. Het water is natuurlijk van Amsterdamse afkomst, met een takje munt. Marits huiskamerrestaurant is de perfecte plek in Amsterdam om op vrijdag of zaterdag lekker thuis uit te zijn. Marit, bedankt!

Marits huiskamerrestaurant, Andreas Bonnstraat 34H Amsterdam, 020 776 38 64, www.maritshuiskamerrestaurant.nl (vrijdag en zaterdag geopend, of op aanvraag)

IMG_7154      IMG_7163

IMG_7162      IMG_7158

IMG_7165      IMG_7168

IMG_7170      IMG_7160

IMG_7175     IMG_7181

Summary
Marits huiskamerrestaurant: thuis op z’n best
Article Name
Marits huiskamerrestaurant: thuis op z’n best