Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Isabel Boerdam

Mijn mening over koken met pakjes en zakjes

zaterdag 06 januari 2018
Zoals sommige van jullie weten, heb ik onlangs samen met MAGGI de Dagje Geen Vlees productlijn ontwikkeld. MAGGI’s specerijenmixen, gecombineerd met mijn vegetarische receptuur. Nu merk ik dat sommige mensen in reactie hierop meteen in ‘pakjes en zakjes’ discussie schieten en dat vind ik eigenlijk zo zonde! Ik zal jullie uitleggen waarom.

Het begin van mijn studententijd…
Pakjes en zakjes. Zo leerde ik ooit koken. Mam, ik wil je niet tekort doen, maar zodra je alleen in je studentenkamer staat is alles opeens anders... Toen ik op mijn 18de op kamers ging moest ik opeens het wiel opnieuw uitvinden. Natuurlijk kon ik mijn moeders recepten koken, maar dat leek wel heel ingewikkeld op dat smerige gasfornuis. Bovendien had ik opeens zin in nieuwe smaken, zelf iets proberen, mijn eigen dingen koken en ontdekken. En dus na een paar saaie salades, kazige pasta’s en een bonk risotto stuitte ik op het maaltijdpakkettenschap in de supermarkt. Een wereld die voor me open ging! Indiaas, Thais, het stond allemaal zo helder aangegeven op de verpakking en ik ontdekte nieuwe ingrediënten en nieuwe smaken. Ik vond het gewoon hartstikke leuk!

Op weg naar een bewuste gezonde vegetariër
Zoals sommige van jullie weten was ik tijdens mijn studententijd een alles behalve bewuste hippe vegetariër. Vegetarisch ja, maar bewust en gezond? Uhm nee. Ik geloofde nog in cruesli, boterhammen met kaas en pindakaas, glazen melk en kaas in elke avondmaaltijd. Dus toen ik dat op mijn 21ste uiteindelijk begon af te leren, en de wereld van groenten, granen en peulvruchten ontdekte, gooide ik ook de pakjes en zakjes de deur uit. Ik wilde een schone lei maken en alles wat niet geheel natuurlijk of homemade was moest plaats maken. Ik werd voor een jaar of 2-3 echt een beetje een purist. Niet altijd de gezelligste, maar in deze tijd leerde ik mezelf wel gezond, bewust en creatief vegetarisch koken en werd De Hippe Vegetariër geboren.

De ontwikkeling naar balans en impact
Inmiddels is die purist in mij geen velden of wegen meer te bekennen. Dat past ook niet bij mij, ik ben en blijf een bourgondisch meisje dat iets te dol is op wijn, pizza en chocolade. Maar dankzij die periode heb ik inmiddels de balans gevonden, weet wat ik eet, kies bewust en kan daardoor redelijk onbezorgd eten en leven. Tegelijk merk ik dat ik in dat proces naar balans ook met De Hippe Vegetariër een shift gemaakt heb naar een focus op een dagje minder vlees. Liever inspireer ik heel Nederland om een dagje minder vlees te eten, dan dat ik een klein deel 100% vegetarisch maak. Ik wil mensen graag de rijkheid van de vegetarische keuken laten ontdekken, vooroordelen wegnemen en verrassen. Ik wil zorgen voor impact en Nederland op mijn eigen manier echt een klein beetje in beweging brengen op weg naar duurzamere en bewustere eetkeuzes.

En dat pakje en zakje dan?
Toen MAGGI mij vroeg om samen met hen op zoek te gaan naar recepturen die mensen daadwerkelijk zouden helpen bij het eten van een dagje minder vlees, ben ik kritisch met ze in gesprek gegaan, maar daarna heb ik geen moment meer getwijfeld. De MAGGI pakjes en zakjes van mijn studententijd zijn de pakjes en zakjes van nu, maar dan geëvolueerd zoals ons bewustzijn over eten dat ook is: zónder E-nummers, zónder suiker en met een gepaste hoeveelheid zout, die vooroordelen zijn al zolang achterhaald. In feite is het MAGGI zakje niets meer dan 10 kruiden uit je kruidenkastje in de juiste verhouding in een zakje. In alle eerlijkheid: ik verwerk zelf ook als hippe vegetariër nóóit 10 gedroogde kruiden in mijn gerecht, ik zou niet weten hoe en in welke verhouding! De enige die die kunst écht beheerst is Ottolenghi als je het mij vraagt, én MAGGI die al die kruiden dus gewoon in een zakje stopt voor jou om thuis te gebruiken en laagdrempelig iets nieuws te ontdekken. Net als ik in mijn studententijd. En als dat er nu voor zorgt dat als die vleeseters die vegetarisch eten ‘smakeloos’ vinden verrast worden? Als dat nu maakt dat de vleesminderaars die het lastig vinden om lekker vegetarisch te koken het aandurven? Als dat zakje nu daadwerkelijk de drempel verlaagt naar een flexitarisch eetpatroon in Nederland? Dan sta ik daar 200% achter. Omdat ik de recepten zelf mede ontwikkeld heb, omdat ze echt te gek zijn, omdat ik zeker weet dat we op deze manier mensen gaan verrassen en overhalen om dit vaker te proberen. Dus weg met die voordelen van pakjes en zakjes, zonde. In plaats daarvan: op naar een dagje minder vlees in Nederland!

Wat vind jij van pakjes en zakjes? Snap je mijn verhaal of kijk je er heel anders tegenaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening! Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. Ik hoor jouw verhaal graag!

13 Reacties

Hoi Isabel, Wij gebruiken thuis eigenlijk nooit pakjes en zakjes, behalve deze van Maggi. Vooral mijn vriend is er helemaal gek op. Nu kan ik ze in de winkel alleen nergens meer vinden en op de site van Maggi zag ik dat ze uit het assortiment zijn. Heb jij tips/recepten om deze gerechten zelf te maken, aangezien je ze mede-ontwikkeld hebt?

12:03 19 januari 2024

Hoi Nicole, ontzettend jammer dat de Maggi verpakkingen niet meer aangevuld worden in de supermarkt. Maar wat je wel altijd kan doen is de ingrediënten van de mix aanhouden in gerechten, en zelf door middel van te proeven een eigen mix maken. Op de verpakking worden de ingrediënten op basis van hoeveelheid genoemt, de eerste op de lijst is dan ook het hoofdingrediënt. Op deze manier kan je makkelijk je eigen mix maken en de kruiden vervolgens net zo gebruiken als normaal. Ik hoop dat dit helpt :-)

12:03 19 januari 2024

Dag Isabel. Ik snap je verhaal over pakjes en zakjes helemaal. Toch vind ik het jammer dat er gebruik gemaakt wordt van een pakje of zakje. Persoonlijk vind ik dat het beter is om zelf de individuele kruiden toe te voegen. Door te koken met recepten, waarin de kruiden afzonderlijk vermeld staan, leer je spelenderwijs zelfstandig te koken met kruiden. Als je kookt met een pakje of zakje is dat veel moeilijker en blijf je aangewezen op een pakje of zakje. Als je zelfstandig gaat experimenteren met kruiden zal dat tot menige teleurstelling leiden met de mogelijkheid dat men afhaakt en dat is zeer jammer.

12:03 19 januari 2024

Hoi Martin, ik ben het met je eens, je hebt wanneer je zelf kruiden toevoegd meer grip op de smaak en zo ontwikkel je ook een gevoel voor hoeveelheden. Wel kan het pakje/zakje een leuke inspiratiebron zijn bij nieuwe smaakcombinaties of een toegankelijke oplossing zonder dat je het keukenkastje hoeft aan de vullen met nieuwe kruiden. Hoe dan ook is het fijn dat iedereen met kruiden de keuken in duikt! Groetjes, Lieske

12:03 19 januari 2024

Super geschreven Isabel. Ga zo door aub, met al je collegas..en met de ratio (liever 15 mio mensen een dag zonder, etc.? en belevenis/client journey (op welke leeftijd de aha-erlebnis voor echte verandering) ook! er is niks mis mee om positieve elementen aan te halen, dat heeft niets met commerce te maken. Een "nee-stem" heeft zelden tot oplossingen geleid. Men heeft een keus, wel of niet vlees, wel of niet zakjes, (niet iedereen heeft 10 potjes kruiden in de kast, en die daar 10 jaar staan, hoe duurzaam is dat? )..en hoe juist tss de regels door je verhaal is ..een zienswijze van een architect/uitvinder: "You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.” bron: Buckminster Fuller PS: zijn we allemaal niet de architect/uitvinder (van ons leven met of zónder vlees, etc.)

12:03 19 januari 2024

Hoi Ruud, dankjewel! Ik geef het door aan Isabel :-) Groetjes, Lieske

12:03 19 januari 2024

Hallo, ik vind het erg jammer dat je niet in je recept uitlegt welke kruiden/specerijen deze mix bevat, want op deze manier word ik dus verplicht om iets van Maggi te kopen, waar ik helemaal geen zin in heb, los van het feit dat dat bij ons in de supermarkten in Catalonië gelukkig helemaal niet te koop is al dit soort mixen. Gewoon pure perfecte ingrediënten hier! EN geen fopperij door een mooi `gezond´recept voorspiegelen en dan niet duidelijk maken wat de echte, werkelijke ingrediënten zijn!

12:03 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.