...

Mijn mening over koken met pakjes en zakjes

door | 6 jan 2018 | Flexitarisch, Gezondheid, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Zoals sommige van jullie weten, heb ik onlangs samen met MAGGI de Dagje Geen Vlees productlijn ontwikkeld. MAGGI’s specerijenmixen, gecombineerd met mijn vegetarische receptuur. Nu merk ik dat sommige mensen in reactie hierop meteen in ‘pakjes en zakjes’ discussie schieten en dat vind ik eigenlijk zo zonde! Ik zal jullie uitleggen waarom.

Het begin van mijn studententijd…
Pakjes en zakjes. Zo leerde ik ooit koken. Mam, ik wil je niet tekort doen, maar zodra je alleen in je studentenkamer staat is alles opeens anders… Toen ik op mijn 18de op kamers ging moest ik opeens het wiel opnieuw uitvinden. Natuurlijk kon ik mijn moeders recepten koken, maar dat leek wel heel ingewikkeld op dat smerige gasfornuis. Bovendien had ik opeens zin in nieuwe smaken, zelf iets proberen, mijn eigen dingen koken en ontdekken. En dus na een paar saaie salades, kazige pasta’s en een bonk risotto stuitte ik op het maaltijdpakkettenschap in de supermarkt. Een wereld die voor me open ging! Indiaas, Thais, het stond allemaal zo helder aangegeven op de verpakking en ik ontdekte nieuwe ingrediënten en nieuwe smaken. Ik vond het gewoon hartstikke leuk!

Op weg naar een bewuste gezonde vegetariër
Zoals sommige van jullie weten was ik tijdens mijn studententijd een alles behalve bewuste hippe vegetariër. Vegetarisch ja, maar bewust en gezond? Uhm nee. Ik geloofde nog in cruesli, boterhammen met kaas en pindakaas, glazen melk en kaas in elke avondmaaltijd. Dus toen ik dat op mijn 21ste uiteindelijk begon af te leren, en de wereld van groenten, granen en peulvruchten ontdekte, gooide ik ook de pakjes en zakjes de deur uit. Ik wilde een schone lei maken en alles wat niet geheel natuurlijk of homemade was moest plaats maken. Ik werd voor een jaar of 2-3 echt een beetje een purist. Niet altijd de gezelligste, maar in deze tijd leerde ik mezelf wel gezond, bewust en creatief vegetarisch koken en werd De Hippe Vegetariër geboren.

De ontwikkeling naar balans en impact
Inmiddels is die purist in mij geen velden of wegen meer te bekennen. Dat past ook niet bij mij, ik ben en blijf een bourgondisch meisje dat iets te dol is op wijn, pizza en chocolade. Maar dankzij die periode heb ik inmiddels de balans gevonden, weet wat ik eet, kies bewust en kan daardoor redelijk onbezorgd eten en leven. Tegelijk merk ik dat ik in dat proces naar balans ook met De Hippe Vegetariër een shift gemaakt heb naar een focus op een dagje minder vlees. Liever inspireer ik heel Nederland om een dagje minder vlees te eten, dan dat ik een klein deel 100% vegetarisch maak. Ik wil mensen graag de rijkheid van de vegetarische keuken laten ontdekken, vooroordelen wegnemen en verrassen. Ik wil zorgen voor impact en Nederland op mijn eigen manier echt een klein beetje in beweging brengen op weg naar duurzamere en bewustere eetkeuzes.

En dat pakje en zakje dan?
Toen MAGGI mij vroeg om samen met hen op zoek te gaan naar recepturen die mensen daadwerkelijk zouden helpen bij het eten van een dagje minder vlees, ben ik kritisch met ze in gesprek gegaan, maar daarna heb ik geen moment meer getwijfeld. De MAGGI pakjes en zakjes van mijn studententijd zijn de pakjes en zakjes van nu, maar dan geëvolueerd zoals ons bewustzijn over eten dat ook is: zónder E-nummers, zónder suiker en met een gepaste hoeveelheid zout, die vooroordelen zijn al zolang achterhaald. In feite is het MAGGI zakje niets meer dan 10 kruiden uit je kruidenkastje in de juiste verhouding in een zakje. In alle eerlijkheid: ik verwerk zelf ook als hippe vegetariër nóóit 10 gedroogde kruiden in mijn gerecht, ik zou niet weten hoe en in welke verhouding! De enige die die kunst écht beheerst is Ottolenghi als je het mij vraagt, én MAGGI die al die kruiden dus gewoon in een zakje stopt voor jou om thuis te gebruiken en laagdrempelig iets nieuws te ontdekken. Net als ik in mijn studententijd. En als dat er nu voor zorgt dat als die vleeseters die vegetarisch eten ‘smakeloos’ vinden verrast worden? Als dat nu maakt dat de vleesminderaars die het lastig vinden om lekker vegetarisch te koken het aandurven? Als dat zakje nu daadwerkelijk de drempel verlaagt naar een flexitarisch eetpatroon in Nederland? Dan sta ik daar 200% achter. Omdat ik de recepten zelf mede ontwikkeld heb, omdat ze echt te gek zijn, omdat ik zeker weet dat we op deze manier mensen gaan verrassen en overhalen om dit vaker te proberen. Dus weg met die voordelen van pakjes en zakjes, zonde. In plaats daarvan: op naar een dagje minder vlees in Nederland!

Wat vind jij van pakjes en zakjes? Snap je mijn verhaal of kijk je er heel anders tegenaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening! Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. Ik hoor jouw verhaal graag!

Summary
Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Article Name
Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Description
Regelmatig hoor je mensen negatief praten over koken met pakjes en zakjes. Eigenlijk is dat heel erg zonde, want pakjes en zakjes zijn helemaal niet zo slecht (meer) en bieden een oplossing om iets nieuws te ontdekken in de keuken!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

22 Reacties

 1. Nicole

  Hoi Isabel,
  Wij gebruiken thuis eigenlijk nooit pakjes en zakjes, behalve deze van Maggi. Vooral mijn vriend is er helemaal gek op. Nu kan ik ze in de winkel alleen nergens meer vinden en op de site van Maggi zag ik dat ze uit het assortiment zijn. Heb jij tips/recepten om deze gerechten zelf te maken, aangezien je ze mede-ontwikkeld hebt?

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Nicole, ontzettend jammer dat de Maggi verpakkingen niet meer aangevuld worden in de supermarkt. Maar wat je wel altijd kan doen is de ingrediënten van de mix aanhouden in gerechten, en zelf door middel van te proeven een eigen mix maken. Op de verpakking worden de ingrediënten op basis van hoeveelheid genoemt, de eerste op de lijst is dan ook het hoofdingrediënt. Op deze manier kan je makkelijk je eigen mix maken en de kruiden vervolgens net zo gebruiken als normaal. Ik hoop dat dit helpt 🙂

   Antwoord
 2. Martin

  Dag Isabel.
  Ik snap je verhaal over pakjes en zakjes helemaal. Toch vind ik het jammer dat er gebruik gemaakt wordt van een pakje of zakje. Persoonlijk vind ik dat het beter is om zelf de individuele kruiden toe te voegen. Door te koken met recepten, waarin de kruiden afzonderlijk vermeld staan, leer je spelenderwijs zelfstandig te koken met kruiden. Als je kookt met een pakje of zakje is dat veel moeilijker en blijf je aangewezen op een pakje of zakje. Als je zelfstandig gaat experimenteren met kruiden zal dat tot menige teleurstelling leiden met de mogelijkheid dat men afhaakt en dat is zeer jammer.

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Martin, ik ben het met je eens, je hebt wanneer je zelf kruiden toevoegd meer grip op de smaak en zo ontwikkel je ook een gevoel voor hoeveelheden. Wel kan het pakje/zakje een leuke inspiratiebron zijn bij nieuwe smaakcombinaties of een toegankelijke oplossing zonder dat je het keukenkastje hoeft aan de vullen met nieuwe kruiden. Hoe dan ook is het fijn dat iedereen met kruiden de keuken in duikt! Groetjes, Lieske

   Antwoord
 3. ruud

  Super geschreven Isabel. Ga zo door aub, met al je collegas..en met de ratio (liever 15 mio mensen een dag zonder, etc.? en belevenis/client journey (op welke leeftijd de aha-erlebnis voor echte verandering) ook! er is niks mis mee om positieve elementen aan te halen, dat heeft niets met commerce te maken. Een “nee-stem” heeft zelden tot oplossingen geleid. Men heeft een keus, wel of niet vlees, wel of niet zakjes, (niet iedereen heeft 10 potjes kruiden in de kast, en die daar 10 jaar staan, hoe duurzaam is dat? )..en hoe juist tss de regels door je verhaal is ..een zienswijze van een architect/uitvinder:

  “You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.” bron: Buckminster Fuller

  PS: zijn we allemaal niet de architect/uitvinder (van ons leven met of zónder vlees, etc.)

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Ruud, dankjewel! Ik geef het door aan Isabel 🙂 Groetjes, Lieske

   Antwoord
 4. lisette

  Hallo, ik vind het erg jammer dat je niet in je recept uitlegt welke kruiden/specerijen deze mix bevat, want op deze manier word ik dus verplicht om iets van Maggi te kopen, waar ik helemaal geen zin in heb, los van het feit dat dat bij ons in de supermarkten in Catalonië gelukkig helemaal niet te koop is al dit soort mixen.
  Gewoon pure perfecte ingrediënten hier! EN geen fopperij door een mooi `gezond´recept voorspiegelen en dan niet duidelijk maken wat de echte, werkelijke ingrediënten zijn!

  Antwoord
 5. Tine

  Hallo, ik gebruik in principe nooit meer pakjes en zakjes, maar voor de zakjes van “Maggi, Dagje geen vlees” heb ik een uitzondering gemaakt, omdat het alleen maar uit kruiden bestaat en de smaak precies goed uitgekiend is. Heerlijke gerechten zijn dit!!!

  Antwoord
 6. Ingrid

  Ik ben het niet met je eens. Ten eerste zijn er genoeg potjes kruiden te vinden die een mix bevatten. Die zijn in verhouding veel goedkoper.
  Daarnaast zit er nog steeds veel te veel zout in dergelijke mixen. In de potjes vaak niet. Daar kun je zelf nog zout aan toevoegen en dan gebruik je veel minder dan uit zo’n potje.
  Komt ook nog bij dat je bij deze zakjes veel meer verpakkingsmateriaal overhoudt, helemaal als je bekijkt hoeveel pakjes je gebruikt tov 1 potje.

  Antwoord
  • Floor

   Helemaal met je eens Ingrid.
   Maar zodra het geld van een commerciële partner lonkt, kan er vaak best richtgepraat worden wat krom is. Zo werkt dat. Foodbloggers waren ooit liefhebbers die gewoon bevlogen hun eigen weg volgden. Tegenwoordig worden velen van de foodbloggers bij bosjes, met elkaar uitgenodigd bij de foodindustrie en zie je opeens in een bepaalde week dat ze allemaal ‘toevallig’ koken met een bepaald product. Verworden tot een verlengstuk van de voedingsindustrie met een verdienmodel.

   Antwoord
 7. Tanja

  De helft van die mix bestaat uit zout, lijkt me toch rijkelijk (te)veel.

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Dag Tanja, op de omvang van het gerecht en de hoeveelheid groente valt dat écht enorm mee. Het proeven / proberen waard!

   Antwoord
 8. Johanna

  Hoe zit het met de E621? Die wordt veel gebruikt door MAGGI. Hoe sta je hier tegenover?

  Antwoord
 9. Maris Maria Renne

  Ik wil je graag even een applausje geven voor deze zin:

  ” Liever inspireer ik heel Nederland om een dagje minder vlees te eten, dan dat ik een klein deel 100% vegetarisch maak.”

  Hier moet je even denkbeeldig een enthousiast applaudisserend gifje bijdenken 🙂 <3

  Antwoord
 10. Suze

  Je bent er heel goed mee bezig op deze manier! Voor iedereen aantrekkelijk om mee te kokmen.

  Antwoord
  • Rosa Kuijpers

   Wat fijn om te horen Suze, bedankt voor je positieve feedback 🙂

   Antwoord
 11. mariekeklein

  Ja joh, eens. Ben ook anti pakjes en zakjes geworden, maar als er gewoon alleen een gedroogde kruidenmix zonder toevoegingen in zit, is dat toch alleen maar handig? Anders heb je tien potjes in je kast staan of het hele aanrecht vol verse kruidenplanten. Het is alleen wat duurder denk ik dan als je zelf alles af zou meten met kruiden van bijvoorbeeld een Turkse winkel.

  Antwoord
 12. Loda

  Ik denk niet dat het alleen kruiden zijn in de zakjes. Het zijn vooral de smaakversterkers die mij tegen staan!

  Antwoord
  • mariekeklein

   Ik moet toch een beetje terugkomen op wat ik heb geschreven. Ik heb het Marokkaans stoofpotje gemaakt en vond het ontzettend zout. En wat bleek: meer dan de helft van het pakje is zout (52,2%). Per portie 2,9 gram zout, waarbij je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit!

   Antwoord
 13. Sonja

  We eten al jaren vegetarisch en ik ben dus altijd op zoek naar vegetarische en veganistische recepten. Als je veel tijd hebt, kan je heerlijk kokkerellen en op zoek gaan naar alle ingrediënten. Maar soms lukt het niet bv. door gebrek aan tijd). Neen, ik hou niet van kant-en-klare maaltijden, zeker niet uit pakjes!!!Toevallig kwam ik jouw maggi-pakjes bij de Hippe Vegetariër tegen , ik heb eens goed gekeken wat er allemaal in de pakjes zit en heb eerst het bloemkool-wortel-recept geprobeerd. Mmm! Zo lekker! Kreeg hier aan tafel complimentjes. Bovendien zijn de pakjes helemaal niet duur en er zitten kruiden in die ik niet allemaal in mijn kruidenkast vind. Bedankt, vergeet niet nog gerechten in elkaar te steken, en nu denk ik vooral aan singles en studenten die thuis zonder vlees zijn opgevoed.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt