Print Friendly, PDF & Email
3.5/5 - (11 stemmen)

Zoals sommige van jullie weten, heb ik onlangs samen met MAGGI de Dagje Geen Vlees productlijn ontwikkeld. MAGGI’s specerijenmixen, gecombineerd met mijn vegetarische receptuur. Nu merk ik dat sommige mensen in reactie hierop meteen in ‘pakjes en zakjes’ discussie schieten en dat vind ik eigenlijk zo zonde! Ik zal jullie uitleggen waarom.

Het begin van mijn studententijd…
Pakjes en zakjes. Zo leerde ik ooit koken. Mam, ik wil je niet tekort doen, maar zodra je alleen in je studentenkamer staat is alles opeens anders… Toen ik op mijn 18de op kamers ging moest ik opeens het wiel opnieuw uitvinden. Natuurlijk kon ik mijn moeders recepten koken, maar dat leek wel heel ingewikkeld op dat smerige gasfornuis. Bovendien had ik opeens zin in nieuwe smaken, zelf iets proberen, mijn eigen dingen koken en ontdekken. En dus na een paar saaie salades, kazige pasta’s en een bonk risotto stuitte ik op het maaltijdpakkettenschap in de supermarkt. Een wereld die voor me open ging! Indiaas, Thais, het stond allemaal zo helder aangegeven op de verpakking en ik ontdekte nieuwe ingrediënten en nieuwe smaken. Ik vond het gewoon hartstikke leuk!

Op weg naar een bewuste gezonde vegetariër
Zoals sommige van jullie weten was ik tijdens mijn studententijd een alles behalve bewuste hippe vegetariër. Vegetarisch ja, maar bewust en gezond? Uhm nee. Ik geloofde nog in cruesli, boterhammen met kaas en pindakaas, glazen melk en kaas in elke avondmaaltijd. Dus toen ik dat op mijn 21ste uiteindelijk begon af te leren, en de wereld van groenten, granen en peulvruchten ontdekte, gooide ik ook de pakjes en zakjes de deur uit. Ik wilde een schone lei maken en alles wat niet geheel natuurlijk of homemade was moest plaats maken. Ik werd voor een jaar of 2-3 echt een beetje een purist. Niet altijd de gezelligste, maar in deze tijd leerde ik mezelf wel gezond, bewust en creatief vegetarisch koken en werd De Hippe Vegetariër geboren.

De ontwikkeling naar balans en impact
Inmiddels is die purist in mij geen velden of wegen meer te bekennen. Dat past ook niet bij mij, ik ben en blijf een bourgondisch meisje dat iets te dol is op wijn, pizza en chocolade. Maar dankzij die periode heb ik inmiddels de balans gevonden, weet wat ik eet, kies bewust en kan daardoor redelijk onbezorgd eten en leven. Tegelijk merk ik dat ik in dat proces naar balans ook met De Hippe Vegetariër een shift gemaakt heb naar een focus op een dagje minder vlees. Liever inspireer ik heel Nederland om een dagje minder vlees te eten, dan dat ik een klein deel 100% vegetarisch maak. Ik wil mensen graag de rijkheid van de vegetarische keuken laten ontdekken, vooroordelen wegnemen en verrassen. Ik wil zorgen voor impact en Nederland op mijn eigen manier echt een klein beetje in beweging brengen op weg naar duurzamere en bewustere eetkeuzes.

En dat pakje en zakje dan?
Toen MAGGI mij vroeg om samen met hen op zoek te gaan naar recepturen die mensen daadwerkelijk zouden helpen bij het eten van een dagje minder vlees, ben ik kritisch met ze in gesprek gegaan, maar daarna heb ik geen moment meer getwijfeld. De MAGGI pakjes en zakjes van mijn studententijd zijn de pakjes en zakjes van nu, maar dan geëvolueerd zoals ons bewustzijn over eten dat ook is: zónder E-nummers, zónder suiker en met een gepaste hoeveelheid zout, die vooroordelen zijn al zolang achterhaald. In feite is het MAGGI zakje niets meer dan 10 kruiden uit je kruidenkastje in de juiste verhouding in een zakje. In alle eerlijkheid: ik verwerk zelf ook als hippe vegetariër nóóit 10 gedroogde kruiden in mijn gerecht, ik zou niet weten hoe en in welke verhouding! De enige die die kunst écht beheerst is Ottolenghi als je het mij vraagt, én MAGGI die al die kruiden dus gewoon in een zakje stopt voor jou om thuis te gebruiken en laagdrempelig iets nieuws te ontdekken. Net als ik in mijn studententijd. En als dat er nu voor zorgt dat als die vleeseters die vegetarisch eten ‘smakeloos’ vinden verrast worden? Als dat nu maakt dat de vleesminderaars die het lastig vinden om lekker vegetarisch te koken het aandurven? Als dat zakje nu daadwerkelijk de drempel verlaagt naar een flexitarisch eetpatroon in Nederland? Dan sta ik daar 200% achter. Omdat ik de recepten zelf mede ontwikkeld heb, omdat ze echt te gek zijn, omdat ik zeker weet dat we op deze manier mensen gaan verrassen en overhalen om dit vaker te proberen. Dus weg met die voordelen van pakjes en zakjes, zonde. In plaats daarvan: op naar een dagje minder vlees in Nederland!

Wat vind jij van pakjes en zakjes? Snap je mijn verhaal of kijk je er heel anders tegenaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening! Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. Ik hoor jouw verhaal graag!

Summary
Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Article Name
Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Description
Regelmatig hoor je mensen negatief praten over koken met pakjes en zakjes. Eigenlijk is dat heel erg zonde, want pakjes en zakjes zijn helemaal niet zo slecht (meer) en bieden een oplossing om iets nieuws te ontdekken in de keuken!
Author