...

Een ode aan gember

door | 20 aug 2016 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Wij zijn fan van gember! Het is zo’n fascinerend voedingsmiddel. Eigenlijk is het meer een medicijn dan een voedingsmiddel omdat het voor eindeloos veel kwalen kan worden ingezet. Maar waar komt het precies vandaan en welke gezondheidsvoordelen worden ernaar toegeschreven? Je leest het hier.

Gemberwortel
Gember is de wortel van de gemberplant en komt oorspronkelijk uit Azie. Al duizenden jaren wordt de gemberwortel veelvuldig gebruikt in de Chinese, Tibetaanse en Ayurvedische geneeskunde. Als ingrediënt is dit kruid niet weg te denken uit de Aziatische en Arabische keuken. Wie regelmatig gember eet werkt preventief aan zijn gezondheid en voorkomt daarmee onnodige kwaaltjes.

Boost voor de spijsvertering
Gember is enorm goed voor de spijsvertering en het verbranden van calorieën. Daarnaast haal je door gember te eten ook meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain. Volgens ondermeer Deens onderzoek is er geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat als de zingibain. Zo profiteert je lichaam dus optimaal van de voeding die je eet!

Waslijst aan goede eigenschappen
Daarnaast is gember zuiverend en pijnstillend. Het werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree en menstruatiepijn. Verder is het een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Het bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolen. Als dit geen superfood is!

Gember in de keuken
Je kunt gember in gerechten gebruiken zoals soepen, stoofschotels en gebak, maar je kunt er ook makkelijk thee van maken. Hoe? Snijd een centimeter gember af en verwijder de schil. Snijd het in kleine stukjes, doe het in een mok en giet er kokend water overheen. Laat minimaal 5 minuten trekken. Je kunt er een schepje honing bij doen voor als je de scherpe smaak te pittig vindt. Het is niet alleen lekker en verwarmend, maar je krijgt er ook meteen een oppepper van.

Ben jij ook zo dol op gember? Gebruik je het vaak of juist niet? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

ginger-1465651_1920

Summary
Een ode aan gember: boordevol gezondheid en kookinspiratie
Article Name
Een ode aan gember: boordevol gezondheid en kookinspiratie
Yvet Noordermeer
Volg Yvet

Yvet Noordermeer

Eigenaar en voedingscoach at Bewust met voeding
Yvet is voedingscoach van De Hippe Vegetariër. Zij focust zich op een voedingspatroon dat zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Dus pure, onbewerkte, biologische voeding die het liefst zo lokaal mogelijk is geproduceerd. Deze voeding sluit het beste aan bij de spelregels van ons lichaam. Op die manier is gezond eten niet alleen lekker en voedzaam, maar ook makkelijk en betaalbaar!
Yvet Noordermeer
Volg Yvet

Latest posts by Yvet Noordermeer (see all)

6 Reacties

  1. Anneke Voorhaar

    Ik heb gehoord dat gember niet goed is tegen hoge bloeddruk In combinatie met medicijnen,.

    Antwoord
    • Daniëlle van Kampen

      Hi Anneke,

      Bedankt voor je vraag! Belangrijk met dit soort kwesties is om eerst je dokter of een diëtist raad te plegen. Er zijn heel wat onderzoeken online die soms juist verwarring op kunnen leveren. Een professional weet het beste jou te adviseren over welke voedingsmiddelen wel of niet goed zijn met medicatie gebruik. Succes! 🙂

      Antwoord
  2. Gemma

    Hoe zit dat met de gemberbolletjes in siroop(?)?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hi Gemma, helaas zijn gemberbolletjes in siroop een stuk minder gezond. Daar is enorm veel suiker aan toegevoegd, waardoor de mooie werking van verse gember een beetje bedoezeld wordt. Wel lekker natuurlijk 🙂

      Antwoord
  3. Ria

    De gemberthee spreekt me wel aan, hoewel ik niet dol op gember ben. Hoeveel thee zou je moeten drinken om effect te scoren? Ik neem aan dat te veel ook weer niet goed is.

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Ria, als je gember in je thee gooit kan je er absoluut niet te veel van drinken. Dan eet je de gember immers niet letterlijk op. Wanneer je het eet ‘overeet’ je je ook niet gemakkelijk aan gember, maar het kan wel een beetje scherp zijn en wellicht zorgen voor maagzuur. Dus ik zou goed naar je lichaam luisteren, maar medisch gezien kan gember absoluut geen kwaad!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt