Print Friendly, PDF & Email

Wij zijn fan van gember! Het is zo’n fascinerend voedingsmiddel. Eigenlijk is het meer een medicijn dan een voedingsmiddel omdat het voor eindeloos veel kwalen kan worden ingezet. Maar waar komt het precies vandaan en welke gezondheidsvoordelen worden ernaar toegeschreven? Je leest het hier.

Gemberwortel
Gember is de wortel van de gemberplant en komt oorspronkelijk uit Azie. Al duizenden jaren wordt de gemberwortel veelvuldig gebruikt in de Chinese, Tibetaanse en Ayurvedische geneeskunde. Als ingrediënt is dit kruid niet weg te denken uit de Aziatische en Arabische keuken. Wie regelmatig gember eet werkt preventief aan zijn gezondheid en voorkomt daarmee onnodige kwaaltjes.

Boost voor de spijsvertering
Gember is enorm goed voor de spijsvertering en het verbranden van calorieën. Daarnaast haal je door gember te eten ook meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain. Volgens ondermeer Deens onderzoek is er geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat als de zingibain. Zo profiteert je lichaam dus optimaal van de voeding die je eet!

Waslijst aan goede eigenschappen
Daarnaast is gember zuiverend en pijnstillend. Het werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree en menstruatiepijn. Verder is het een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Het bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolen. Als dit geen superfood is!

Gember in de keuken
Je kunt gember in gerechten gebruiken zoals soepen, stoofschotels en gebak, maar je kunt er ook makkelijk thee van maken. Hoe? Snijd een centimeter gember af en verwijder de schil. Snijd het in kleine stukjes, doe het in een mok en giet er kokend water overheen. Laat minimaal 5 minuten trekken. Je kunt er een schepje honing bij doen voor als je de scherpe smaak te pittig vindt. Het is niet alleen lekker en verwarmend, maar je krijgt er ook meteen een oppepper van.

Ben jij ook zo dol op gember? Gebruik je het vaak of juist niet? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

ginger-1465651_1920

Summary
Een ode aan gember: boordevol gezondheid en kookinspiratie
Article Name
Een ode aan gember: boordevol gezondheid en kookinspiratie