Print Friendly, PDF & Email

Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn, en zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Toch lijkt het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en kunnen er tekorten ontstaan. Je hebt het vast vaker gehoord als je al lang vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig een heleboel manieren om tóch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In dit artikel bespreken we peulvruchten als plantaardige aanvulling op een vegetarisch dieet!

De ideale vleesvervanger
Peulvruchten zijn goede vleesvervangers omdat ze ijzer, eiwitten en B-vitamines bevatten. Deze voedingsstoffen zitten ook in vlees. Linzen bevatten zelfs nog iets meer ijzer dan een biefstuk! Verder bevatten ze minder calorieën dan vlees en weinig verzadigd vet. Ook zorgen de traag werkende koolhydraten in peulvruchten voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. 135 gram gekookte peulvruchten vervangt 100 gram bereid vlees.

Voedingsstof Vleesvervanger Linzen Runderbiefstuk
Calorieën Geen richtlijn 99kcal 146 kcal
IJzer 0,08 mg 2,9mg 2,8 mg
Vitamine B1 / B12 0,06 B1 / 0,24 B12 0,19 mg B1 0,05 B1 / 1,7 B12
Eiwit (1 g = 4 kcal) 12% van kcal 8,8 g 29,3 g

Bron: waarde per 100 gram bereid product, NEVO

Milieu
Peulvruchten zijn minder milieubelastend dan vlees. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 7382 liter water nodig, terwijl voor 1 kilo peulvruchten 400 liter water nodig is. Dat is dus een enorm verschil! Iets anders dat peulvruchten duurzaam maakt, is dat deze in vergelijking met bijvoorbeeld granen veel minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig hebben. Bovendien bespaart het eten van peulvruchten ten opzichte van vlees natuurlijk heel veel dierenleed!

Inspiratie
Peulvruchten zijn dus gezond en duurzaam! Maar hoe verwerk je ze in je maaltijd? Dat kan op veel verschillende manieren en in alle jaargetijden: in de zomer en lente kun je doperwten door een salade doen, in de herfst kies je voor een lekkere curry met kikkererwten en in de winter ga je voor een linzensoep of een lekkere stoofschotel met zwarte bonen. Bovendien kun je van kikkererwten natuurlijk heerlijke hummus en falafel maken! Er is dus genoeg variatie mogelijk. Kikkererwten, linzen, kidneybonen, bruine bonen, doperwten… Koken met peulvruchten is een groot feest!

Eet jij vaak peulvruchten? Wat is jouw favoriete soort en gerecht? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten
Article Name
Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten
Description
Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn. Daarom bespreken we peulvruchten als plantaardige aanvulling op een vegetarisch dieet!
Author