Tapioca: wat is het?
Tessa Emmen

Tapioca: wat is het?

maandag 06 november 2023
Of je nu een gepassioneerde foodie bent of gewoon op zoek bent naar gezonde alternatieven, tapioca is een glutenvrij ingrediënt dat je absoluut moet leren kennen! Het wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld en biedt een scala aan culinaire mogelijkheden. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van tapioca, van de oorsprong en het productieproces tot de vele gezondheidsvoordelen van dit veelzijdige zetmeelrijke product. Lees snel verder om meer te weten over tapioca!

 

Wat is tapioca?


Tapioca, ook wel bekend als cassavemeel, is een hoofdzakelijk smaakloos, zetmeelrijk ingrediënt dat wordt gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel. Het wordt verwerkt in dunne vlokken, maar de meest gebruikelijke vorm zijn kleine harde witte korrels, ook wel tapiocaparels genoemd. Deze parels moeten voor gebruik worden gedrenkt. Deze cassavewortel is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is relatief eenvoudig te kweken en wordt als een belangrijk voedingsmiddel gezien in landen als Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het wordt beschouwd als een waardevolle voedselbron vanwege de resistentie tegen droogte.

 

Productieproces van tapioca


Het productieproces van tapioca begint met het raspen of malen van de cassavewortels, om het zetmeel met water te extraheren. Er zijn verschillende methoden om het te verkrijgen. Een veelvoorkomende methode is het proces van Alarcón en Dufour, waarbij de celwanden van de cassave worden gebroken door te raspen of malen, waarna het zetmeel wordt geëxtraheerd met behulp van water. Vervolgens wordt het gefilterd voor het drogen, waardoor een fijn poeder overblijft.

Een meer traditionele techniek omvat het zetmeel langer in water te laten staan en het dan te decanteren. Vervolgens wordt het in de zon gedroogd en verwerkt tot poeder, parels of vlokken. Drogen is essentieel om gifstoffen te elimineren die van nature in cassave kunnen voorkomen, zoals cyanide, dat giftig kan zijn in hoge concentraties.

Tapiocameel wordt vaak verward met cassavemeel, dat wordt verkregen door het raspen, drogen en malen van de hele wortel. Tapioca is echter de zetmeelrijke vloeistof die wordt gewonnen uit gemalen cassavewortels.

 

Toepassingen van tapioca


Tapioca is zeer veelzijdig en wordt op verschillende manieren verwerkt in de keuken. In de Aziatische keuken wordt het gebruikt als bindmiddel in voedsel en voor het maken van bubble tea, een populaire koude, zoete drank met gekookte tapiocaparels. In Latijns-Amerika wordt het verwerkt tot platbrood, ook wel "casabe" genoemd, en het wordt gebruikt als bindmiddel voor kroepoek.

Het wordt ook vaak gebruikt als verdikkingsmiddel voor soepen, sauzen en jus vanwege de neutrale smaak en uitstekende verdikkingskracht. Bovendien wordt het gebruikt in glutenvrij brood en als bindmiddel voor hamburgers, nuggets en deeg om de textuur en het vochtgehalte te verbeteren.

 

Gezondheidsvoordelen en voedingswaarden


Naast zijn culinaire veelzijdigheid biedt tapioca ook verschillende gezondheidsvoordelen. Tapioca is van nature vrij van gluten, waardoor het een uitstekend alternatief is voor mensen met coeliakie of een glutenvrij dieet. Het is ook een caloriearm en vetvrij zetmeel, wat het tot een geschikte keuze maakt voor mensen die op hun gewicht letten.

Tapioca is een uitstekende bron van energie, omdat het voornamelijk uit koolhydraten bestaat. Het bevat echter weinig vezels, eiwitten en voedingsstoffen in vergelijking met andere voedingsmiddelen, dus het is essentieel om het te combineren met een uitgebalanceerd dieet om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

In 1 eetlepel (10 gram) zit ongeveer:

  • 32 calorieën

  • 0 gram vet

  • 8 gram koolhydraten

  • 0,4 gram suikers

  • 0,1 gram vezels

  • 0 gram eiwit


 

Al met al...


Tapioca is niet alleen een smakelijk ingrediënt dat je gerechten een unieke textuur en smaak geeft, maar het biedt ook een aantal gezondheidsvoordelen en wordt op een duurzame manier geproduceerd. Dus, waarom voeg je het niet toe aan je dieet en geniet je van de talloze mogelijkheden die dit wondervoedsel te bieden heeft? Probeer wat tapioca-recepten uit, experimenteer met smaken en deel je ervaringen met vrienden en familie - ontdek vandaag nog de veelzijdigheid van tapioca!

Heb jij wel eens tapioca gegeten? Of ken jij een lekker recept met dit ingrediënt? Wij zijn ontzettend benieuwd! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie.

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.