Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (1 stemmen)

Overgewicht/obesitas, hart- en longproblemen en andere westerse ziektes spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Medicatie is niet altijd de oplossing, preventie van ziekte wordt steeds noodzakelijker. Een gezond voedingspatroon en levensstijl is de oplossing voor veel van deze problemen. Een goed begin de start bij de kern: de eerste 1000 dagen van een baby.

De eerste 1000 dagen
Als student Voeding en diëtetiek bezocht ik de 8e editie van het Arts en Leefstijl congres in Utrecht. Ongeveer 800 artsen, diëtisten, lifestylecoaches, verloskundige, studenten etc. kwamen bij elkaar. We lieten ons inspireren en motiveren over het belang van de eerste 1000 dagen van een baby. Een baby groeit als kool, en dat is zeker geen understatement. De groei van de baby is onwijs belangrijk, want in deze periode tot en met de 3e verjaardag wordt de basisgrondlegging van zijn of haar gezondheid gelegd. Tessa Rosenboom (bioloog van Universiteit Amsterdam) maakte een interessante vergelijking: ‘Als we ons hele leven net zo hard blijven groeien als in die periode, weeg je meer dan een miljoen kilo voordat je naar de basisschool gaat’. Zie je het al voor je? Dit is natuurlijk onmogelijk, maar geeft wel een goede voorstelling van wat er gebeurt zodra er een baby in de buik van de moeder groeit.

Belang van voeding
Voeding is een medicijn. Daar ben ik van overtuigd en dat is bij de opleiding Voeding en diëtetiek een van de kernpunten. De invloed van jouw eetpatroon is een spiegel van je lichamelijk gesteldheid. Tijdens de lezingen en collegetours van de verschillende sprekers werd er iedere keer duidelijk gemaakt wat de invloed is van jouw eerste 1000 dagen op de rest van je leven. Niet alleen de genen en DNA van de ouders spelen mee, maar ook waar je geboren bent, woont en in welke cultuur je bent opgegroeid. Uiteindelijk spelen al deze factoren een rol in hoe de genen in een lichaam tot uiting komen.

Baby’s van de hongerwinter
Tessa Rosenbooms onderzoek over ‘baby’s van de hongerwinter’ laat de gevolgen op de gezondheid van de baby’s zien op latere leeftijd. Tessa liet zien dat de moeders die in de hongerwinter in extreme omstandigheden leefden, een weerslag op hun nageslacht had. Volgens Tessa delen deze ‘hongerwinterbaby’s’ (die nu rond de 74 zullen zijn) een paar bijzondere kenmerken. Meer dan gemiddeld lijden ze aan hart- en vaatziekten, depressies en stress. De vrouwen in deze groep lopen meer kans op borstkanker en de fysieke als mentale gezondheid van deze baby’s is terug te voeren op de ondervoeding van hun moeders.

Slechte gewoontes
Gezonde voeding voor een zwangere vrouw is essentieel, zowel tijdens als daarna. De gevolgen van slechte voeding voor de baby hangt dus puur af van hoe de zwangerschap was. Het is algemeen bekend dat roken en drinken tijdens de zwangerschap not done is. Helaas gebeurt dit nog vaak onder zwangere vrouwen en dit heeft invloed op de gezondheid van het kind. Naast roken en alcohol speelt overgewicht en stress ook een grote factor in de gezondheid van het kind. Een van de sprekers was Prof. Eline van der Beek, hoogleraar in kindergeneeskunde en nutritional programming in het UMCG. Zij gaf in haar lezing aan dat kinderen die in de puberteit te maken krijgen met overgewicht, in hun eerste twee levensjaren al een ongebalanceerde groei hadden. Oorzaken hiervan zijn onder andere: zwangerschapsdiabetes bij de moeder, ondervoeding of een te kort aan (micro)nutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen).
Ondervoeding hoeft dus niet alleen ondergewicht te beteken. Mensen met een ‘normaal’ gewicht kunnen namelijk ook ondervoed zijn ondanks een normale calorie-inname. Ondervoeding in (micro)nutriënten is bijvoorbeeld het gevolg van een te lage inname van fruit en groente.

Hoe jouw oma en moeder leefden
Promovendus Hafez Ismaili M’hamdi is filosoof en oud muziek docent. Hafez maakt zich hard voor de moeders in achterstandswijken. Helaas komen er in Nederland relatief veel kinderen ziek of dood ter wereld en dat gebeurt vooral in achterstandswijken. Als filosoof denk je door over bepaalde problematiek en daarmee kwam Hafez met een interessant uitgangspunt. Hoe jij je later ontwikkelt, zowel lichamelijk als mentaal, heeft deels te maken met hoe jouw moeder en zelfs oma leefden.

Hoe oud ben je eigenlijk?
Hafez licht toe: “Toen mijn moeder zwanger raakte, was de eicel al aanwezig. In principe zou je denken, oké, dan besta ik nog niet. Maar als je de jaren todat je moeder zwanger werd bij je eigen leeftijd zou optellen. Ik ben 22 plus 30, maakt 52 jaar. Dat zijn al flink wat levensjaren! Dat zou betekenen dat zelfs toen ik geboren werd, ik al via mijn moeder’s leefstijl invloed doorkreeg naar mijn eigen gezondheid. Hetzelfde geldt voor haar moeder en ga zo maar door. Een nogal filosofische manier van aanpak, maar wel een verklaring van hoe je al vroeg wordt geraakt door omgevingsfactoren. Zo zie je maar dat de oorzaak van veel ziektes en gezondheidsproblemen dus echt te maken hebben met de omgeving waarin je opgroeit. Als opgroeiend kind kun je er vrij weinig tot niks aan kan doen!

Je bent wat je eet
Het is wel duidelijk dat het thema voeding niet meer ontlopen kan worden. Alle gezondheidsdisciplines kwamen bijeen om de preventie van ziektes voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Dat steeds meer mensen bewuster omgaan met hun eetgewoontes is een goed teken. Ze laten steeds vaker vlees, vis en junkfood liggen om een gezonder lichaam voor hunzelf en uiteindelijk kind te creëren. Een positieve beweging in onze maatschappij!

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Laat ons dit dan weten via een berichtje op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de ‘Healthy pregnancy’, gemaakt door Arturs Budkevics. Je downloadt de foto hier

Summary
Het belang van voeding voor een gezonde zwangerschap
Article Name
Het belang van voeding voor een gezonde zwangerschap
Description
Hoe voorkomen we in de toekomst zoveel mogelijk ziektes? De eerste 1000 dagen van een baby en dus een gezonde zwangerschap zijn ontzettend belangrijk!
Author