...

Hoe gezond zijn blauwe bessen nou echt?

door | 22 sep 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Fruit is gezond. Dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat sommige fruitsoorten er met kop en schouders bovenuit steken? Blauwe bessen zijn hier een goed voorbeeld van. Deze kleine besjes hebben enorme gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze voor je op een rij!

Koning van de antioxidanten
Blauwe bessen worden ook wel de koning van de antioxidanten genoemd. Van de bekende en veel gegeten fruit- en groentesoorten, scoren deze besjes namelijk het allerbeste als het om antioxidanten gaat. Die antioxidanten willen we maar al te graag in ons dieet hebben: ze beschermen ons lichaam tegen oxidatieve stress. En oxidatieve stress krijgt ons lichaam veel te verduren. Onder andere luchtvervuiling, roken, stress en ongezond eten dragen hieraan bij. Meer weten over oxidatieve stress en antioxidanten? Lees hier verder.

Goed voor je bloedsuikerspiegel
Blauwe bessen bevatten niet zoveel suiker in vergelijking met andere fruitsoorten. Daardoor zorgen ze niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. En dat is niet het enige. Ze zijn ook rijk aan stofjes genaamd anthocyanen. Onderzoekers linken deze stofjes aan een betere insulinegevoeligheid. Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Een betere insulinegevoeligheid betekent daarom een stabielere bloedsuikerspiegel. Verder bevatten blauwe bessen vezels. Ook vezels helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze zorgen er namelijk voor dat suikers langzamer vrijkomen in je lichaam. Een stabiele bloedsuikerspiegel is heel fijn omdat het bijdraagt aan:

  • Een stabieler energieniveau (denk: minder energiedipjes)
  • Minder trek in zoetigheid en eetbuien
  • Een gezond gewicht
  • Een lager risico op insulineresistentie en diabetes type 2

Een goed geheugen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van blauwe bessen een positief effect heeft op onze hersenfuncties. Ook dit is te danken aan de anthocyanen die erin zitten. Deze stofjes hebben vooral effect op ons geheugen en leervermogen. Ook lijken blauwe bessen en aardbeien te helpen om achteruitgang van de hersenen door ouderdom af te remmen. Goed om te weten: in peren, kersen en aardbeien zitten ook anthocyanen.

Een gezonde bloeddruk
Blauwe bessen dragen bij aan een gezonde bloeddruk. Dit bleek onder andere uit een onderzoek onder mensen met overgewicht en een verhoogd risico op hartziektes. Tijdens dit onderzoek aten de proefpersonen iedere dag 50 gram blauwe bessen. Wat bleek na acht weken? Hun bloeddruk was met 4 tot 6% gedaald. De mineralen uit blauwe bessen spelen hier waarschijnlijk een rol bij. Ze bevatten namelijk kalium, calcium en magnesium. Deze mineralen helpen alle drie bij het reguleren van je bloeddruk. Het belangrijkste voordeel van een gezonde bloeddruk is dat het je risico op hart- en vaatziektes verkleint.

Minder LDL-cholesterol
Doordat blauwe bessen zo rijk zijn aan antioxidanten, kunnen ze helpen om het LDL-cholesterol in ons lichaam te verminderen. LDL-cholesterol is het type cholesterol dat ongezond kan zijn als je er te veel van hebt. Dan stijgt namelijk je risico op hart- en vaataandoeningen. Daarnaast kunnen blauwe bessen ook helpen om de oxidatie van het LDL-cholesterol tegen te gaan. Ook dit helpt weer om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Minder spierpijn
Spierpijn na het sporten komt deels door lokale ontstekingen en oxidatieve stress in je spieren. Klinkt misschien eng, maar dat hoort er gewoon bij. Het is natuurlijk wel zo fijn om het zoveel mogelijk te beperken, en daar kan je voeding je bij helpen. Bijvoorbeeld blauwe bessen.

Laag in calorieën
Laten we beginnen met duidelijk maken dat calorierijke voeding absoluut niet ongezond hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan noten en avocado’s. Echte caloriebommetjes, maar supergoed voor je lijf. Toch kan het een voordeel zijn als eten weinig calorieën bevat, zodat je in totaal niet te veel calorieën binnenkrijgt. En blauwe bessen leveren dus weinig calorieën, terwijl ze wel bomvol waardevolle voedingsstoffen zitten. 

Kort samengevat
Blauwe bessen hebben grote gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld voor je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook leveren ze indrukwekkend veel antioxidanten, die helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

Tip!
Genieten van deze lekkere besjes en hun gezondheidsvoordelen? Probeer eens
bananenpannenkoekjes met blauwe bessen of deze lekker frisse salade met blauwe bessen.

Bronnen: Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, Kalt W, Vinqvist-Tymchuk MR, Shukitt-Hale B, Joseph JA, J Agric Food Chem, 2010. Elizabeth E Devore, Jae Hee Kang, Monique MB Breteler,  Francine Grodstein, Annals of Neurology, 2012. Arpita Basu, Mei Du, Misti J Leyva, Karah Sanchez, Nancy M Betts, Mingyuan Wu, Christopher E Aston, Timothy J Lyons, J Nutr, 2010. Sandhya Khurana, Krishnan Venkataraman, Amanda Hollingsworth, Matthew Piche, TC Tai, Nutrients, 2013. Yanita McLeay, Matthew J Barnes, Toby Mundel, Suzanne M Hurst, Roger D Hurst, Stephen R Stannard, J Int Soc Sports Nutr, 2012.

Was jij bekend met de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen? En heb jij een favoriet recept met blauwe bessen? Laat het ons weten in een bericht via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
Hoe gezond zijn blauwe bessen nou echt?
Article Name
Hoe gezond zijn blauwe bessen nou echt?
Description
Fruit is gezond. Dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat sommige fruitsoorten er met kop en schouders bovenuit steken? Blauwe bessen zijn hier een goed voorbeeld van. Deze kleine besjes hebben enorme gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze voor je op een rij!
Author
Lauren Kreijger
Volg Lauren

Lauren Kreijger

Receptontwikkelaar at De Hippe Vegetariër
Lauren is student Voeding & Diëtetiek. Deze foodie zit vaak met haar neus in de boeken: op zoek naar inspiratie voor recepten of om te leren over voeding. Koken doet ze graag, net zoals eten en schrijven. Lauren bezoekt de nieuwste eettentjes in Amsterdam om deze vervolgens van top tot teen te beoordelen.
Lauren Kreijger
Volg Lauren

Latest posts by Lauren Kreijger (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt