Print Friendly, PDF & Email

Mayonaise is een van de meest bekende sauzen voor ons Nederlanders. We dippen er onze frietjes in, maken er dressings mee en het is een topper voor op de hamburger. Daarnaast is deze saus ook nog eens heel makkelijk te maken. Ei, mosterd, plantaardige oliën en een snufje zout zijn de enige benodigdheden voor deze saus. Hoe zit dat met de vegan variant? Hoe wordt die gemaakt? Je leest het hier!

Ei
Het dierlijke bestanddeel in mayonaise is ei. In recepten voor vegan mayonaise wordt deze vaak vervangen door sojamelk of aquafaba. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. De vegan mayonaises in de supermarkt bevatten echter geen soja of aquafaba. Met behulp van eigen formule zorgen de fabrikanten ervoor dat hun mayonaises volledig plantaardig worden geproduceerd. Vaak zien wij een hoog gehalte aan plantaardige oliën op de ingrediëntenlijst staan.

Voedingswaarden
Betekent het hoge gehalte aan plantaardige oliën dat vegan mayonaise minder goed voor je is? Wat betreft kcal, nee. Het verschil hierin is minimaal, maar dat geldt niet voor de koolhydraten en suikers. Vegan mayonaise bevat namelijk drie keer zoveel koolhydraten en twee keer zoveel suikers als normale mayonaise.

Hoe maak je het?
Net zoals mayonaise is ook de vegan variant erg makkelijk te maken. Met slechts vijf ingrediënten zet je binnen enkele minuten deze lekkere saus op tafel.

Ingrediënten
1 portie
60 ml sojamelk ongezoet
100 ml zonnebloemolie
1 el wittewijnazijn
2 tl dijonmosterd
½ tl zout

Extra
staafmixer

Bereidingswijze
1. Plaats de sojamelk in een schone kom.
2. Voeg de mosterd en het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de ingrediënten met behulp van een garde of staafmixer.
3. Voeg beetje bij beetje de zonnebloemolie toe en blijf kloppen. Stop met kloppen wanneer de mayonaise een dikke maar gladde structuur heeft.

Heb jij dit recept gemaakt of heb je zelf een lekker recept voor vegan mayonaise? Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de mayonaise, gemaakt door Africa Studio. Je downloadt de foto hier

 

Summary
Hoe wordt vegan mayonaise gemaakt?
Article Name
Hoe wordt vegan mayonaise gemaakt?
Description
Mayonaise is een van de meest bekende sauzen voor ons Nederlanders. Benieuwd hoe de vegan versie hiervan gemaakt wordt? Wij zochten het voor je uit!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!