Print Friendly, PDF & Email

Als je sommige gezondheidsexperts moet geloven zijn koolhydraten in en in slecht. Anderen zeggen juist weer dat ze onmisbaar zijn in een gezond dieet. Veel verschillende verhalen, maar wat is er nu echt waar? Onze gastblogger van Puur Figuur vertellen je er alles over. Lees snel verder!

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Ze zitten in ontzettend veel voedingsmiddelen in de vorm van suikers, vezels en zetmeel. 

Verschillende koolhydraten
Om te beginnen zijn niet alle koolhydraten hetzelfde. We verdelen ze in twee hoofdcategorieën:
– Snelle koolhydraten. Ook wel simpele koolhydraten genoemd.
– Langzame koolhydraten. Ook wel complexe koolhydraten genoemd.

Snelle koolhydraten heten zo omdat ons lichaam ze snel opneemt. Ze worden snel afgebroken en omgezet in suiker. Klaar om gebruikt te worden als energie. Bij langzame koolhydraten gaat dit dus niet zo snel. Ons lichaam doet er langer over om ze af te breken en op te nemen. Daardoor komt de energie geleidelijk vrij. 

Gezondheidsnadelen van koolhydraten?
Als je veel koolhydraten eet en drinkt, kan dit zeker ongezond zijn. Vooral als het om snelle koolhydraten gaat. Langzame koolhydraten zijn een veel gezondere energiebron. Doordat snelle koolhydraten zo snel worden opgenomen, kunnen ze zorgen voor:
– Een grote piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een dal;
– Trek in zoetigheid en nog meer snelle koolhydraten;
– Een energiedip;
– Gewichtstoename.

Op lange termijn kan een eetpatroon dat rijk is aan snelle koolhydraten ook de kans op insulineresistentie en diabetes type 2 verhogen. 

Kijk naar het geheel
Moet je dan alle snelle koolhydraten maar laten staan? Nee. Dat is te kort door de bocht. Als het om eten gaat, is het belangrijk om naar het hele product te kijken. Een banaan bevat bijvoorbeeld veel snelle koolhydraten en is ontzettend gezond. Kijk dus niet alleen naar hoeveel (snelle) koolhydraten iets bevat, maar ook naar wat het je verder oplevert qua:
– Vitamines
– Mineralen
– Vezels
– Antioxidanten

Als je op deze manier naar voeding kijkt, kom je al snel tot de conclusie dat over het algemeen geldt: hoe minder bewerkt, hoe beter. Dat zie je ook terug in de lijstjes met gezonde en ongezonde koolhydraatbronnen hieronder. 

 Gezonde koolhydraat bronnen
– Fruit
– (Zetmeelrijke) groenten. 
– Peulvruchten
– Volkoren granen
– Pseudogranen
– Noten en zaden 

Ongezonde koolhydraat bronnen
– Suiker en stroop
– Frisdrank en sap
– Gezoete zuivel
– Snoepjes en koekjes
– Chips en zoutjes
– Zoet broodbeleg
– Witbrood
– Witte pasta (volkoren producten zijn altijd beter)
– Noedels
– Pizza
– Wraps (volkoren producten zijn altijd beter) 

Koolhydraten en afvallen
Wil je wat kilo’s kwijt? Dan is het een goed idee om minder koolhydraten te eten. Die koolhydraten vervang je dan door eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en gezonde vetten verzadigen namelijk goed. Met andere woorden: je krijgt niet zo snel opnieuw trek. Dat komt natuurlijk goed uit als je wilt afvallen. En er zijn nog meer manieren waarop een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten je helpt. Zo’n dieet zorgt namelijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel. En hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe makkelijker je vet verbrandt. 

Helemaal geen koolhydraten eten?
Het eten van extreem weinig koolhydraten (minder dan 50 gram per dag) is niet aan te raden. Af en toe is geen probleem, maar als je gemiddelde onder de 50 gram uitkomt, is dat echt te weinig. Extreem weinig koolhydraten eten kan zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn, een verminderde weerstand en stemmingswisselingen. We zouden je dan ook zeker aanraden om, mocht je willen minderen met koolhydraten, dit altijd in overleg te doen met een arts of diëtist. 

In het kort
Koolhydraten zijn zeker niet allemaal ongezond. Wat wel ongezond kan zijn, is veel snelle koolhydraten eten. Die zitten vooral in geraffineerde producten. Op zoek naar gezonde koolhydraatbronnen? Kijk dan vooral naar hele voedingsmiddelen, die niet (te veel) bewerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groentes, noten en volkoren granen. 

Eet jij veel koolhydraten? En wist jij dit al? Laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd! 

Bronnen: T Hu, L Yao, K Reynolds, T Niu, S Li, P Whelton, J He, L Bazzano, Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2016. Jeff S Volek, Matthew J Sharman, Dawn M Love, Neva G Avery, Ana L Gómez, Timothy P Scheett, William J Kraemer, Metabolism, 2002. 

 

Summary
Hoe zit het nu met koolhydraten?
Article Name
Hoe zit het nu met koolhydraten?
Description
De meningen over koolhydraten zijn verdeeld. Maar hoe zit het nu echt? Onze gastblogger van Puur Figuur vertellen je er alles over. 
Author