...

Menstruatie en hormoonstoornis PCOS

door | 1 nov 2016 | Gezondheid, Suikervrij, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Iedere maand weer die terugkerende menstruatie. Voor veel mensen ontzettend vervelend, pijnlijk en onhandig maar ook ontzettend zinvol. Het moment van je allereerste menstruatie (kun je je dat ook nog zo goed herinneren), tot aan je laatste menstruatie is je geslachtsrijpe periode. Oftewel je kunt zwanger worden. Altijd al willen weten hoe je cyclus er elke maand weer uitziet? En wat te doen als je cyclus verstoord wordt door PCOS?

Jouw maandcyclus per dag

Dag 1-5: Menstruatie en follikelrijping. Een follikel is simpel gezegd een eicel met omhulsing.

Dag 5-14: Groeifase van je baarmoederslijmvlies, daarnaast begint er een Graafs follikel te rijpen. Hè een Graafs follikel? Dat is een follikel die gevuld is met vocht, daar komt uiteindelijk je eicel uit vrij. Elke maand rijpen er één en soms twee Graafs follikels. Deze fase noemen we je oestrogeenfase.

Dag 14: Als je Graafs follikel rijp genoeg is dan barst deze open en komt jouw eicel hieruit vrij. Je eicel vertrekt dan richting je baarmoeder en deze is dan klaar om bevrucht te worden. Je hormoon oestrogeen is nu op zijn hoogst. Het overgebleven omhulsel van je Graafs follikel noemen we nu het gele lichaam.

Dag 14-19: Het gele lichaam maakt in je lichaam het hormoon progesteron aan. Als je eicel bevrucht is zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je eicel zich goed kan innestelen in de baarmoeder. Als je veel stress ervaart wordt progesteron omgezet in het stresshormoon cortisol. Wat erg vervelend is want je lichaam heeft zonder progesteron veel moeite met het innestelen van de eicel in je baarmoeder. Stress vergroot helaas de kans op een miskraam. Vanaf je 30e levensjaar maakt je lichaam steeds minder progesteron aan, vandaar dat de kans op een miskraam groter wordt naarmate je ouder wordt. Bij veel mensen wordt de menstruatie ook erger naarmate ze ouder worden, dat komt ook omdat er minder progesteron aangemaakt wordt.

Dag 20-28: Als je niet bent bevrucht dan sterft je eicel en je gele lichaam af, hierna begint het hele verhaal weer opnieuw.\

menstruatie

Zin in chocolade?
Maar hoe kan het nu dat je vlak voor je menstruatie ontzettend veel zin hebt in chocolade, koek en alles wat suikerrijk is? Vlak voordat je menstruatie begint daalt het serotonine gehalte (je gelukshormoon). Dit is de reden dat je voorafgaand aan je menstruatie minder happy bent en wat chagrijnig. Suikerrijk eten boost heel even je serotonine gehalte waardoor je je weer even happy voelt, daarom is het zo moeilijk om alle heerlijke verleidingen te weerstaan. Eigenlijk kunnen we hier gewoon niks aan doen 🙂

PCOS hormoonstoornis
Steeds meer vrouwen hebben last van PCOS. PCOS is een hormoonstoornis die ervoor kan zorgen dat je een onregelmatige cyclus hebt en moeilijk zwanger kunt worden. Ben jij één van die vrouwen? Als je PCOS hebt, dan rijpen er meerdere eicellen tegelijk in plaats van één. Hierdoor blijft je eisprong uit en volgt er geen progesteronfase (deze fase helpt dus bij het innestelen van de eicel). Daarnaast neemt testosteron de overhand en dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van overbeharing, acne en/of haaruitval. Insulineresistentie en PCOS gaan hand in hand. Goed nieuws, in veel gevallen kun je hier dus wat aan doen. Vermijd alle snelle koolhydraten, kies voor langzame koolhydraten zoals zoete aardappel en zilvervliesrijst. Verhoog je eiwitinname en ga voor gezonde vetten zodat je iets minder koolhydraten binnenkrijgt. Vind je het moeilijk om tussendoortjes te laten staan? Kies dan voor een lekker gekookt eitje, een zelfgemaakt soepje of een handje noten. Probeer veel vezels te eten zodat je je langer verzadigd voelt. Kom maar op met dat bord groente! Krachttraining kan je helpen om meer insulinereceptoren aan te maken, dit zorgt er voor dat insulineresistentie wordt verminderd. Probeer zorgen naast je neer te leggen en stress te verlagen. En mocht je nog steeds roken? Dan raak ik je nu echt aan om te stoppen!

Heb jij veel last van je menstruatie? Of herken je de symptomen van PCOS? We hebben dat je iets aan dit artikel hebt! Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal heel graag!

Summary
Alles over je menstruatie en de hormoonstoornis PCOS
Article Name
Alles over je menstruatie en de hormoonstoornis PCOS
Thecla Dekker
Volg Thecla

Thecla Dekker

Voedingscoach & hormoontrainster at Thecla Dekker Workshops
Thecla is de natuurvoedingspecialist van De Hippe Vegetariër. Met de opleiding van Ralph Moorman over voeding en hormonen als achtergrond deelt ze graag haar kennis over natuurlijk en onbewerkte voeding. Wekelijks geeft Thecla antwoorden op vragen als: Hoe werkt je spijsvertering? Welke voedingsmiddelen geven energie en welke kosten energie? Hoe voorkom je een after dinner dip, opgeblazen buik of candida bacterieen? En hoe lees je een etiket in de supermarkt? Daarnaast geeft Thecla workshops over gezond eten en persoonlijke consults.
Thecla Dekker
Volg Thecla

Latest posts by Thecla Dekker (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt