Voor velen is sporten lastig te plannen, vooral als je ook voldoende energie in je lichaam wil hebben om te presteren. Velen proppen ’s ochtends nog even iets naar binnen om op te teren tijdens het hardlopen of voor de vroege work-out. Vervolgens baal je omdat je ontbijt onverteerd in je maag aan het bungelen is. Vandaag deelt gastblogger Corneil van Schayik praktische tips zodat je daar nooit meer last van hoeft te hebben!
Vetvoorraad
Ons lichaam is het resultaat van vele jaren evolutie en de daarbij behorende slimmigheden. Die vetlaag is misschien niet heel modieus maar een te laag vetpercentage kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. In deze laag zitten allerlei stoffen en enorm veel energie opgeslagen die ons nog voor weken op de been kunnen houden. Helaas kost het wel wat tijd en moeite voordat het lichaam deze opgeslagen energie omgezet heeft in glycogeen, de reguliere brandstof voor het lichaam. Vet is dus niet de meest ideale brandstof voor het lichaam als het om (intensief) sporten gaat, daarom is er een glycogeenvoorraad.
Glycogeenvoorraad
Je lichaam zet koolhydraten om in glycogeen en kan deze (brand)stof opslaan in je lever en in je spieren. Deze voorraad zorgt ervoor dat je, indien nodig, zeker drie kwartier tot één uur kunt sporten zonder je druk te maken over je energielevel. Bij fanatieke sporters werkt dit systeem efficiënter en kan dit tot zeker 1,5 uur zijn, afhankelijk van de intensiteit. Een voorwaarde is wel dat je voldoende koolhydraten eet zodat je die in glycogeen kunt omzetten. Natuurlijk wel uit de juiste voeding zoals pasta, rijst, brood, aardappelen en fruit. Heb je ’s avonds goed gegeten dan kun je ’s ochtends dus altijd op een nuchtere maag sporten. Tijdens je slaap verlies je wel wat vocht en daarom is het verstandig om zeker twee glazen water te drinken als je opstaat, dat geldt overigens ook voor als je niet gaat sporten.
Maaltijd timing
Afhankelijk van hoeveel je eet, kun je het beste één tot vier uur vóór je inspanning eten. Een bakje fruit kan dus prima een uurtje voor het hardlopen, maar bij een flinke avondmaaltijd kan je beter op drie uur rekenen. Een volle maag heeft namelijk twee negatieve effecten. Ten eerste neemt het energie weg doordat je vertering ook energie kost en ten tweede kan je er misselijk van worden of zelf gaan braken. Ga je bijvoorbeeld direct na je werk sporten, lunch dan iets uitgebreider of pak ruim van tevoren nog iets te eten. Als je in de avond gaat sporten, overweeg dan om daarna te eten of misschien juist iets eerder.
Hoewel je soms een gevoel van honger of ‘trek’ kunt hebben, wil dat niet altijd zeggen dat je niet genoeg energie hebt. Je lichaam houdt van regelmaat en raakt gewend aan bepaalde (voedings-)patronen. Als je gewend bent om ’s avonds om 17u te eten dan zal je maag, zonder eten, na die tijd waarschijnlijk beginnen te knorren. Dat wil niet altijd zeggen dat je zal ‘omvallen van de honger’ of dat je geen energie hebt als je wat later eet. Persoonlijk denk ik altijd aan de uitspraak “your body isn’t that stupid”, en zo is het eigenlijk ook. Ons lichaam is een strak staaltje evolutiewerk waar we zelf nog niet eens alles van weten, dus een beetje vertrouwen in je lichaam is zeker niet verkeerd! Ik hoop dat jullie met deze praktische tips jullie voeding in ieder geval beter kunnen afstemmen op het sporten.
Houd jij rekening met je voeding voor het sporten? En heb jij iets aan deze tips gehad? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Goede tips! Ik merk ook heel sterk dat mijn lichaam went aan mijn eet- en sportpatroon. Vroeger moest ik altijd ontbijten en kon ik niet sporten op een lege maag, nu wacht ik vaak tot de lunch met eten en ga ik ‘s ochtends met gemak een rondje hardlopen. 🙂