SPA: Drink jij genoeg water?
Miriam Groot

SPA: Drink jij genoeg water?

donderdag 28 september 2017

Tijdens mijn perstrip naar Spa ontdekte ik dat slechts 11% van de Nederlandse bevolking één liter water per dag of meer drinkt. Dat veel mensen moeite hebben met het drinken van genoeg water wist ik, maar dat 89% niet aan de 4 tot 6 glazen per dag komt, liet me behoorlijk schrikken.


Het belang van water drinken
Dat ons lichaam voor 60 tot 70% uit water bestaat, zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Dit water helpt ons onder andere bij de ademhaling, de stoelgang en bij het afvoeren van afvalstoffen. Om ons lichaam optimaal te laten werken, hebben we zo’n 3 liter water per dag nodig. Geen paniek, want dit betekent niet dat je gelijk 6 flesjes water in je tas hoeft te stoppen. Van die 3 liter zorgt ons lichaam voor ongeveer 300 milliliter aan vocht uit zichzelf. Daarnaast kunnen we verwachten dat we ongeveer een derde aan water uit ons voedsel kunnen halen, wat zou betekenen dat er nog 1,5 liter water overblijft die we zelf zullen moeten nuttigen. Dat valt te overzien, toch?


Kraanwater, bronwater en mineraalwater
Je zou kunnen denken dat water simpelweg water is, maar niets is minder waar. Er bestaan maar liefst drie verschillende soorten water, namelijk: kraanwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Kraanwater is, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, het water dat uit de kraan loopt. Dit water wordt gewonnen uit oppervlaktewater als rivieren en ondergronds water. Omdat dit water niet gelijk schoon is, wordt het behandeld op chemische en microbiologische wijzen. Om dit water 100% vrij van bacteriën en ziektekiemen te maken, wordt er vaak nog wat chloor aan toegevoegd voor het de waterleidingen in gaat.
Bronwater komt uit onderaardse bronnen. Deze bronnen worden, in tegenstelling tot de plekken waar het kraanwater vandaan komt, verplicht beschermd. Een behandeling van het water is hier dan ook niet nodig. Bronwater hoeft niet altijd uit dezelfde bron te komen, al doet de naam dit misschien wel lijken.
Wat wel altijd uit een eigen bron komt, is natuurlijk mineraalwater. Spa Reine komt bijvoorbeeld altijd uit de Koninginnebron, ook wel Reinebron genoemd. Ook Spa Intense en Spa Finesse hebben hun eigen bron. Voor al het natuurlijk mineraalwater geldt: de ondergrondse bron moet strikt beschermd worden tegen elk risico op vervuiling, zodat er geen behandeling hoeft plaats te vinden. Het water moet 100% zuiver zijn van nature. Daarnaast wordt natuurlijk mineraalwater altijd, maar dan ook altijd gebotteld aan de bron.


De lange reis van natuurlijk mineraalwater
In Nederland drinken we zo’n 24 liter verpakt water per persoon per jaar. In België doen ze dit vijf keer zo veel. Op zich is dat niet heel gek, want het meeste verpakte water dat wij drinken, wordt gewonnen uit de Belgische bronnen van Spa. In dit prachtige deel van België valt bijna 2 keer zo veel neerslag als in de rest van ons buurland.
De neerslag die er valt, wordt opgevangen door het veenmos. Veenmos is een plant die maar liefst 20 keer zijn eigen gewicht aan water vast kan houden. Op deze manier laat het mos het water langzaam doorsijpelen naar de volgende natuurlijke filter, namelijk turf. Deze grondlaag heeft een leeftijd van 10.000 jaar, wat eigenlijk niets is bij de volgende grondlagen die helpen bij het zuiveren van het water. Zand draagt de leeftijd van wel 50 miljoen jaar, die vervolgd wordt door de vele miljoenen jaren oudere lagen vuursteen klei, kwartsiet en kalksteen. Veel verder dan kalksteen zal het water niet gefilterd worden. Best een gekke gedachte eigenlijk, dat de inhoud van het flesje mineraalwater dat wij kopen in de supermarkt de aarde tot wel 350 miljoen jaar oud heeft gezien.


Tips om meer water te drinken
Heel leuk, die feitjes over water, maar nu moeten we nog aan die 1,5 liter per dag zien te komen. Een belangrijke tip is om er een gewoonte van te maken, in plaats van pas te drinken wanneer je dorst hebt. Dorst betekent namelijk dat je al een tekort aan vocht in je lichaam hebt. Begin de dag bijvoorbeeld met twee glazen water en zorg ervoor dat je altijd een flesje bij je draagt.
Een andere tip is om je water wat op te fleuren met vers fruit en verse kruiden. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Citrusvruchten, gember en munt doen het vaak goed, maar je kunt ook eens de uitdaging aan gaan met ananas, aardbeien, basilicum of koriander.
In principe maakt het niet uit op welke manier je aan je dagelijkse hoeveelheid vocht komt. Ook (plantaardige) melkproducten, smoothies en sappen helpen mee. Het enige nadeel is de extra portie calorieën, maar als dit jou helpt om aan dat laatste glaasje te komen: zeker doen!


Drink jij genoeg water? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. We horen het heel graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.