Met heel veel enthousiasme verwelkomen we een nieuwe gastblogger op De Hippe Vegetariër! Karin Lambrechtse is professioneel danseres en diëtist in opleiding en weet als geen ander hoe voeding een bijdrage levert aan topsport. Zij schreef het boek SPORTables vol met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Op De Hippe Vegetariër zal zij de komende weken haar slimme sportsnacks delen!
Goedemorgen!
Trrrrr..Trrrrr… het is 8.30 en mijn wekker gaat. Ik druk hem uit en neem een hap van mijn overnight oats. Dat is dus één van de voordelen wanneer je van je passie je beroep hebt mogen maken. Zó’n zin om naar je werk te gaan dat je voor de wekker gaat al wakker werd uit enthousiasme. Om 10 uur begint de balletles dus 1,5 uur is voldoende om dit licht-verteerbare ontbijt te eten, zodat de energie op het juiste moment voor je lichaam beschikbaar is. Zo zijn er nog veel meer voordelen, bedenk ik mij terwijl ik mijn lunch prepareer en de zorgvuldig samengestelde energierepen voor een lange dans-, studie en werkdag in mijn tas stop. Zoals de ultieme geluksmomenten die je ervaart tijdens het werken in de studio, in de bus op weg naar het theater, van het in de flow zitten tijdens een voorstelling of van die tournee naar Indonesië en er buiten een scherm stond waarop straatkinderen de voorstelling ook konden zien en zichtbaar genoten van die gekke blanke dansers of je vader die nét iets te hard je naam brult tijdens het applaus (geeft niet hoor pap!). De liefde die ik voel voor dans gaat diep. Een liefde die altijd zal blijven. Ik dans, dus ik besta. Maar… iedere danser weet, eens houdt het op en neem je afscheid. Flesje sportwater? Check! Good to go.
Arnhem & Introdans
Het regent en waait flink. Soms vervloek ik die paar heuvels in Arnhem, waar ik blijkbaar altijd op of rondom blijf wonen. Stevig trap ik tegen de wind in. Nee, natuurlijk is het niet alleen maar leuk dat dansen. Het is ook keihard werken, lange werkdagen, -weken, afzien, grenzen opzoeken, groeien, vechten. De blessures die op de loer liggen, castings die niet gaan zoals je hoopte, of de jaloerse sfeer die ontstaat als jij wél de rol krijgt en iemand anders niet… Feestdagen met de familie? Nee, helaas, dan sta je op het toneel. Hoeveel uur een professioneel danser werkt per week? Ga maar uit 40 tot soms wel 60 uur. Juist. Topsport!
Ik parkeer mijn fiets. En loop wat onwennig het Introdans gebouw in. Goh… is het echt alweer bijna 4 jaar geleden dat ik afscheid nam? Vier jaar geleden dat ik voelde, dit is het moment… Ik wilde stoppen op de top om altijd met een goed en positief gevoel terug te kunnen kijken op mijn carrière. Een hele bewuste keuze dus. Nee, ik was niet zwanger of geblesseerd. Ik ging “gewoon” stoppen.
Al groetend loop ik de trap op naar boven. Wandel door de kantine (de snackautomaat hangt er nog steeds, maar ook zie ik twee tosti apparaten en een fatsoenlijke koelkast. Mooi!) trap af, hal door, trap op, studio 1 in. Het is nog rustig. Ik pak mijn sportwater (water met een theelepel roosvicee ferro en snufje losalt) en neem een paar slokken. Vocht, een van de belangrijkste dingen rondom en tijdens het sporten en dansen! Bij een verlies van 2% aan lichaamsgewicht aan vocht gaat je prestatie al achteruit. Sport je en heb je dorst? Dan ben je al te laat!
“Hé Karin, lang geleden zeg, hoe gaat het?!”. Langzaam druppelen de dansers binnen. Het is bijna het einde van het seizoen. Het is druk en de danserslijven zijn afgetraind en sneller moe. Goede voeding is nu extra belangrijk. Wat eet je wanneer en waarom? Als ik terugdenk aan de 11 jaar bij Introdans, dan had ik het heel anders gedaan met voeding als ik toen wist wat ik nu weet. Dansers krijgen nauwelijks of geen voedingsvoorlichting. Terwijl deze juist voor dansers, die vaak op jonge leeftijd al geconfronteerd worden met de esthetiek die bij de dans hoort, essentieel is. Ook ik kreeg te horen: “Je moet afvallen, anders halen we je uit het ballet!”. Ik zat net bij introdans en werd met die woorden de deur uit gestuurd. En nu? Naar een diëtist? Nee.., die vind me juist te mager en zegt: je eet maar twee boterhammen? Maak daar maar 6 van, en geen magere kwark, maar volle. Dat doet een danser dus niet. Ook een sportdiëtist kent de danswereld en de danser eigenlijk niet goed genoeg. Er zit zeker overlap in de persoonlijkheidskenmerken van dansers en sporters, maar wat ons anders maakt is dat we kunstenaars zijn, creatiever, gevoeliger, kwetsbaarder naar mijn mening en ervaring. Goed. Zelf maar oplossen dus, en dit kan nare gevolgen hebben… Daarom is het mijn doel de dansdiëtetiek in Nederland op de kaart te zetten. Om alle dansers, maar ook ouders en docenten een platform te bieden waar ze evidence based informatie en/of hulp kunnen vinden over voeding én iemand die hen en de danswereld begrijpt.
SPORTables, sportvoeding als een maatpak!
Na de les neem ik snel een klein eiwitrijk herstelreepje en stap onder de douche. Binnen 30 minuten na inspanning is het goed iets eiwitrijks te nemen voor optimaal spierherstel en -behoud. Een uur later zit ik in de trein naar Nijmegen op weg naar het onderzoeksteam van de HAN waar ik werk aan een pilot onderzoek onder dansers. Tijd voor een latte en mijn on-the-go lunch. Ik maak graag mijn eigen (sport)voeding, want zelf maken is niet alleen leuk, lekker en goedkoper, het is vooral: voeding als een maatpak! Helemaal gemaakt naar eigen wens en smaak. Vriendin Marije (Uitgeverij Loopvis) kwam met het idee al die recepten eens te bundelen tot een boek. Het idee voor een sportkookboek vol on-the-go recepten was geboren! Omdat je tegenwoordig wordt overspoeld met voedingsinformatie was het voor mij een must (zeker nu ik Voeding & Diëtetiek studeer) een evidence based kookboek te schrijven. Zo werd onderzoek, kennis en ervaring omgezet in 65 recepten gebaseerd op de sportvoedingsrichtlijnen welke uitvoerig getest zijn in de praktijk. Want on-the-go voeding die je tijdens en rondom het sporten eet moet niet plakken, kruimelen, grove brokken bevatten, niet te kruidig zijn etc. Daarnaast is voeding persoonlijk en smaken verschillen, daarom is er voor ieder wat wils! Voor team-, duur- en krachtsporters, maar ook gezonde vezelrijke tussendoortjes voor de sjezende workaholic. Ook ontstond er een diepgravend hoofdstuk, waarin je de ‘sportfysiologische’ diepte in kunt duiken. Twee jaar schrijven later, met hulp van collega Eline, was op 1 juli 2016 de boeklancering. Ondertussen zijn we alweer dik 1000 verkochte exemplaren verder. Ik blijft het nog steeds bizar vinden: ik heb een sportkookboek geschreven! Wauw!
Passie en kennis is er om te delen!
Na het overleg in Nijmegen sjees ik door naar Balletstudio Danielle. Nog een week en dan gaat mijn choreografie in première. Ik ben stiekem toch met één been in de danswereld blijven plakken als freelance danseres, choreograaf en docent. Gelukkig maar! Want dans zal altijd mijn nummer één passie blijven, maar dat betekent niet dat ik niet nét zo gepassioneerd kan zijn over mijn tweede carrière als auteur en (sport/dans)diëtist in opleiding. Er is dus zeker leven na de dans! Ik vind het een eer en geniet enorm van het delen van mijn passie en kennis met anderen, of dat nu op het toneel is, in de studio, keuken of in mijn praktijk! Eenmaal thuis op de bank eet ik mijn eiwitrijke late night snack. Zo kunnen mijn spieren gedurende de nacht goed herstellen. Wat jullie van mij kunnen verwachten? 15 blogposts vol 0n-the-go sportrecepten voor vegetarische (top)sporters én mensen met een druk & actief leven, leuke achtergrond informatie, tips, weetjes en meer!
Next up: Bio cornflakes bietenrepen! De ultieme snack voor de duursporter.
Ben jij ook een actieve sporter of danser die meer wil weten over sportvoeding? Heb je vragen voor Karin of een opmerking? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Ik eet sinds kort veganistisch en doe aan extreme duursport: langeafstandslongboarden. Hier bestaan wedstrijden over bijvoorbeeld 6 en 24 uur van, maar ook marathons en kortere sprintwedstrijdjes. Ik weet al aardig wat van voeding mbt duursport, maar mijn vraag is wat een goed veganistisch herstelmenu zou zijn na een marathon (ongeveer 2 uur zware inspanning).
Ha Saskia,
Dankjewel voor je reactie. Wat een geweldige en bijzondere sport zeg!
Knap ook én je stelt een hele goede vraag.
Ik zal hem voor je beantwoorden in mijn laatste blog van aanstaande zondag!
Groet! Karin
Hoi Karin,
Ik ben bijna afgestudeerd als juf en ondertussen fanatiek sporter (4-5 x per week). Ik roei, loop hard en ben veel aan het krachttrainen.
Op zich lukt het goed en gezond eten heel goed maar wat ik lastig blijf vinden is mijn lunch. Met name omdat ik dan met de kinderen samen eet (groep 7/8) en alle kinderen brood eten.
Ik zou graag een vegetarisch (veganistisch is nog beter), lekkere lunch willen maken die ik ook gewoon samen met de kinderen kan eten zonder dat ik uit één of andere gekke jar eet of alleen maar salade eet 🙂
Kun je mij helpen?
Daarnaast ben ik wel benieuwd hoeveel van de 65 recepten vegetarisch zijn in jouw boek om te kijken of het ook een fijn boek voor mij zou zijn 🙂
Groetjes,
Lisa
Hé Lisa,
Een bezige sportieve bij ben je! Goed bezig!
Voeding is bij zo’n druk rooster extra belangrijk en een lekkere voedzame lunch is wel zo prettig.
En, nee, het moet niet zo zijn dat je uit een jar met sla loopt te “grazen” 🙂
Ik zal enkele veganistische lunch recepten voor je vormgeven as zondag.
Maar kijk uit, misschien willen al je kinderen straks een hapje proeven en het lekkers van de juf verorberen…?!
De recepten uit Sportables zijn zowel geschikt voor alles-eters, vegetariërs als veganisten. We geven tips hoe je een niet veganistisch recept om kunt bouwen door ingredienten te vervangen voor plantaardige variaties. Maar ook hoe je bijv. een ei vervangt en je gerecht toch luchtig en even eiwitrijk blijft. Ik denk dat je er prima mee uit de voeten kunt!
Mocht je interesse hebben, stuur me dan even een mailtje, er is nu een 10% kortingsactie ism De Hippe Vegetariër. Leuk!
Heel veel sportplezier en succes!
Karin