...

Suikerverslaving: wat is het en hoe kom je er vanaf?

door | 11 jan 2018 | Detox, Gezondheid, Suikervrij, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Vanaf kinds af aan leren we dat zoek lekker is. In ontzettend veel producten zit dan ook suiker, waardoor we er verslaafd aan  kunnen raken. Maar wat is een suikerverslaving precies? Hoe kom je eraan? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Frecious legt het je uit!

Waarom vinden we suiker lekker?
De reden dat we zoete dingen zo lekker vinden, komt doordat we het met de paplepel krijgen ingegoten. Letterlijk. Want als alles goed gaat, is het allereerste dat we proeven zodra we geboren zijn: zoet. De suikers in moedermelk beschermen ons tegen bacteriën en infecties van buitenaf. Zo leren we suiker al vanaf een heel jonge leeftijd lekker te vinden. Vroeger stapten we na borstvoeding over op fruit om de zoetekauw in ons te bevredigen. Wie een honingraat vond was de koning van het dorp: iedereen wilde daar wel een likje van. Nu leven we echter in een tijd van overvloed en is suiker overal te vinden. Het zit niet alleen in snoep, koek en cake, maar je vindt het in brood, pastasauzen, ontbijtgranen en broodbeleg.

Wat is suiker?
Suiker heet ook wel sacharose (een verbinding van glucose met fructose) en is een zoetstof die in bijvoorbeeld suikerbiet voorkomt. Suiker behoort tot de koolhydraten (vandaar dat je op voedingslabels altijd ‘koolhydraten – waarvan suikers’ ziet staan). Suiker levert calorieën, maar voorziet niet in vitamines of mineralen. Je krijgt er dus wel energie van, maar daar houdt het ook wel op.

Suiker is suiker
Ook komen er suikers voor in melk, dit noemen we lactose. Vruchtensuiker noemen we fructose. Aardappels bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel: dat is een aaneenschakeling van suikermoleculen. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen soorten suiker: of de suiker nu van nature in het product aanwezig is, of het toegevoegde suiker is, lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Want suiker heeft ook een functie: het is de brandstof voor je lichaam.

Je hebt suiker ook nodig?
De vraag die veel mensen zich stellen, is: is suiker slecht voor je? Het antwoord is in principe ‘nee’. Suiker is niet slecht voor je. Je lichaam heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. Het is de brandstof voor je lichaam. Zeker wanneer je suiker in de vorm van zetmeel binnenkrijgt (dat langzaam wordt afgegeven in je lichaam en je dus voor lange tijd voorziet in energie) is dat een betere manier om brandstof binnenkrijgen dan suiker in directe vorm. Want ja, inderdaad: teveel suiker is natuurlijk wel slecht voor je. Denk aan overgewicht of gaatjes in je tanden.

Wees je er ook van bewust dat in veel producten die we tegenwoordig consumeren toegevoegde suiker zit. Pak maar eens willekeurig wat producten in de supermarkt en lees het label: 9 van de 10 keer vind je suiker onder de ingrediënten staan. Ook hebben onderzoekers aan de University of Boston ontdekt dat het drinken van suikerrijke dranken ervoor zorgt dat je hersenen sneller verouderen.

Is suiker verslavend?
Van suiker weten we dat het er onder meer voor zorgt dat er dopamine en opioïden vrijkomen. Dat zijn stofjes die ons een fijn, bijna verdoofd gevoel geven, daarom willen we er steeds meer van (en voelt het soms alsof je een suikerverslaving hebt). Suiker kan in sommige gevallen dan ook verslavend zijn. Mensen die ineens stoppen met suiker eten, meldden last te hebben van onder andere hoofdpijn en stijve spieren. Maar: als je stopt met het eten van suiker heb je volgens onderzoekers geen last van afkickverschijnselen zoals we die bij het afkicken van hard drugs of alcohol kennen.

Suiker en je eetlust
Of je controle hebt over je eetlust wordt grotendeels bepaald in je hypothalamus, een deel van je brein. Wanneer je elke dag veel zoete producten eet, kan dit zorgen voor een ontstekingsreactie in de hypothalamus. Het gevolg is dat bepaalde cellen, die normaal gesproken je eetlust remmen, kapot gaan en hun werk niet meer kunnen doen. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Denk je zelf dat je teveel suiker eet? Een goede manier om je huidige eetpatroon te doorbreken is door een pauze in te lassen (met behulp van bijvoorbeeld een milde detox) van het eten van bewerkte producten. Zo maak je een kickstart naar een gezonder voedingspatroon.

Let jij op de hoeveelheid suiker dat je binnenkrijgt? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier

Summary
Suikerverslaving: wat is het en hoe kom je er vanaf?
Article Name
Suikerverslaving: wat is het en hoe kom je er vanaf?
Description
Vanaf kinds af aan leren we dat zoek lekker is. In ontzettend veel producten zit dan ook suiker, waardoor we er verslaafd aan  kunnen raken. Maar wat is een suikerverslaving precies? Hoe kom je eraan? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Je leest het hier!
Author
Suzanne Jekel
Volg Suzanne

Suzanne Jekel

Content Creator at Frecious
Suzanne is freelance journalist en content creator bij slowjuicemerk Frecious. Ze houdt van lekker en gezond eten en is vooral benieuwd naar het verhaal achter ons voedsel. Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat zijn antioxidanten? En is teveel vitamine C slecht voor je? Voor Frecious, mijn favoriete slowjuicemerk dat 100% biologische groentesap maakt, duikt ze regelmatig de (wetenschappelijke) boeken in. Ze deelt haar interessantste bevindingen op De Hippe Vegetariër!
Suzanne Jekel
Volg Suzanne

Latest posts by Suzanne Jekel (see all)

1 Reactie

  1. patrick

    zoek of koek??

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt