Print Friendly, PDF & Email

Veel mensen die aankomen of moeilijk afvallen denken dat ze een trage schildklier hebben. Ben jij ook iemand die het vermoeden heeft in het bezit te zijn van een traag werkende schildklier? Wij delen de symptomen met je en een manier om jezelf te testen.

Test voor een trage schildklier
Wist je dat er een hele eenvoudige test bestaat waarmee je zelf kunt ontdekken of je een grote kans hebt op een trage schildklier? Dat kun je doen door middel van de Barnes test uit te voeren. De Barnes test is een lichaamstemperatuurtest en deze gaat als volgt.

  • Leg voordat je gaat slapen een thermometer op je nachtkastje klaar.
  • Sla de kwikthermometer alvast naar beneden.
  • Meet de volgende morgen voordat je opstaat je lichaamstemperatuur door de thermometer tien minuten onder de oksel te klemmen.
  • Beweeg zo min mogelijk! Stap niet uit bed, blijf rustig liggen. Toiletbezoek mag hierna.
  • Voer de test drie dagen uit.
  • Menstrueer je nog? Begin dan op de tweede dag van de menstruatie met het opnemen van je lichaamstemperatuur.
  • Ben je een man, of een vrouw die niet (meer) menstrueert, of gebruik je de pil? Je mag dan op ieder gewenste ochtend je temperatuur meten.

De uitslag van de test
Is je temperatuur tussen de 36,6-36,8 C? Dan werkt je schildklier precies zoals het moet! Is je temperatuur lager dan 36,4 C? Dan bestaat er een grote kans dat je een traag werkende schildklier hebt, mits er meer belangrijke symptomen zijn (zie hieronder). Is je temperatuur hoger dan 37,0C? Dan is de kans groot je een versnelde schildklier hebt, wederom mits er ook sprake is van andere herkenbare symptomen zijn.

Herken je veel van onderstaande symptomen?
Depressief gevoel, obstipatie, gewrichtspijn, fijn of stug haar, vervroegd grijs haar, haaruitval, droge of ruwe huid, koude voeten, handen en uiteinde van je neus, extreem moe, brose en langzaam groeiende nagels, slechte doorbloeding, struma (opgezette schildklier) of een lage lichaamstemperatuur. Er zijn nog veel meer symptomen maar dit zijn de meest voorkomende die erop kunnen wijzen dat je last hebt van een trage schildklier. In combinatie met de temperatuurtest, zou je zo een goed idee kunnen hebben.

Heb je het vermoeden dat je een trage of snelle schildklier hebt? Hup, snel naar de winkel om een thermometer in te slaan. Breng bij twijfel een bezoekje aan je huisarts.

Denk jij dat je een trage schildklier hebt? Heb je hier weleens over nagedacht? Doe de Barnes test en laat het ons weten! We horen jouw verhaal graag in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter.

Summary
Heb jij een trage schildklier? Dit zijn de symptomen!
Article Name
Heb jij een trage schildklier? Dit zijn de symptomen!