Print Friendly, PDF & Email

Mensen zijn vaak onzeker dat ze voedingsstoffen tekort komen door een vegetarisch of veganistisch dieet. B12 is bijvoorbeeld een belangrijke vitamine om in de gaten te houden, omdat dit de enige vitamine is die niet uit plantaardige producten kan worden gehaald. Als je goed let op je gehalte vitamine B12 door het eten van zuivel, eieren of het nemen van een supplement, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Maar wil je dat zeker weten? Dan is het handig om je zelf te testen. CheckYourself biedt testen aan waarmee je jezelf kan controleren. Je leest er hier meer over!

Je laten testen
Als je je wil laten testen, kan je natuurlijk naar de huisarts gaan voor een bloedtest. Maar lang niet iedere huisarts geeft je zomaar een test als je geen klachten hebt, gewoon omdat je vegetariër bent. CheckYourself geeft je de mogelijkheid om jezelf te testen.

CheckYourself
CheckYourself is een organisatie die zich inzet voor een gezonder leven en ziektepreventie. Dit doen ze door een afwijking in je vitaminen- en mineralenwaarden al zeer vroegtijdig inzichtelijk te maken. CheckYourself levert testen die je zelf thuis kan doen. Ze hebben ook een specifieke test voor vegetariërs en veganisten, namelijk de Vega-check. In deze test kan je je bloedwaarden laten meten van je bloedeiwitten, hemoglobine, vitamine B12 en D3, ijzer (via ferritine) en calcium.

De test
Het is best even spannend om jezelf te prikken (het is slechts een klein prikje in de vinger), maar als je er echt even de tijd voor neemt en de gebruiksaanwijzing goed leest, is het zo gepiept. Oja, en iemand die je even helpt om het bloed op te vangen in het pipetje is ook best handig. Vervolgens stuur je jouw bloedmonster naar het laboratorium. Een persoonlijke uitslag krijg je een week later per mail opgestuurd, samen met een uitgebreide toelichting voor het begrijpen van de resultaten en een persoonlijk advies van de orthomoleculair specialist.

Mijn uitslag
Ik testte mezelf eerst in juli 2017 bij de huisarts en nu in april 2018 via CheckYourself. De resultaten waren best verrassend. Volgens de huisarts was mijn B12-waarde bijna een jaar geleden helemaal goed. Volgens CheckYourself bleek mijn actieve B12 binnen de grenswaarden te liggen. Dit zijn de waarden waarbinnen de arts je ‘niet ziek’ vindt. Dit betekent echter niet dat de waarde niet ook op de streefwaarde ligt. De streefwaarden zijn juist gericht op het streven naar een optimale gezondheid. Mijn waarde haalde deze streefwaarde niet en lag dus aan de lage kant. Dat is toch een interessant verschil! Dit betekent helemaal niet dat ik ziek ben of niet helemaal gezond, maar wel dat mijn gehalte aan vitamine B12 toch een aandachtspuntje is. Het kan natuurlijk ook liggen aan het jaar verschil dat ertussen zat, wellicht heb ik door de enorme drukte rondom de week zonder vlees mijn gezonde eetpatroon ook een beetje laten versloffen. Het is in ieder geval goed dat ik er nu bewust van ben en er weer even extra aandacht aan besteed.

Preventie
Als jij echt de diepte in wil over jouw eigen gezondheid op het gebied van vitaminen en mineralen en preventief geïnformeerd wil worden over waar je verbeterstappen kunt zetten voor je gezondheid, raden we CheckYourself van harte aan. Het kijkt net even dieper dan een reguliere test en door de persoonlijke aanpak en orthomoleculair specialist kan je echt een antwoord vinden op je vraag of zorg.

Wil je ook je eigen gezondheid checken? Kijk voor alle tests en meer informatie op CheckYourself. Er zijn verschillende leefstijltesten voor vitaminen en mineralen, ook speciaal voor vegetariërs en veganisten!

Summary
Test jezelf: heb ik voldoende B12?
Article Name
Test jezelf: heb ik voldoende B12?
Description
B12 is een belangrijke vitamine om in de gaten te houden, omdat dit de enige vitamine is die niet uit plantaardige producten kan worden gehaald. Het kan daarom handig om je zelf op vitamine B12 te testen. CheckYourself biedt testen aan waarmee je jezelf kan controleren.
Author