Print Friendly, PDF & Email

Veel vegetariërs en veganisten vragen zich af of ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamine B12 is een van de belangrijkste voedingsstoffen om als vegetariër op te letten. Vitamine B12 zit namelijk vooral in vlees! In zuivel en eieren zit dit ook, maar minder dan in vlees. In plantaardige producten zit helemaal geen B12. Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Samen met Pronofit zochten wij de vijf beste manieren uit om B12 binnen te krijgen!

Belang vitamine B12
Vitamine B12 is ontzettend belangrijk om binnen te krijgen. Je hebt het namelijk nodig voor een aantal processen in je lichaam:

 • Het helpt energie vrij te maken en vermoeidheid te verminderen.
 • B12 ondersteunt je immuunsysteem en draagt daarmee bij aan een goede weerstand.
 • De vitamine is goed voor je geheugen, concentratie en gemoedstoestand.
 • Het zorgt voor een goede werking van je zenuwstelsel en hersenen.
 • B12 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, die zuurstof in je bloed vervoeren.
 • De vitamine speelt een rol in de celdeling, waardoor weefsels gevormd kunnen worden.

Tekort vitamine B12
Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, kun je last krijgen van vage klachten zoals vermoeidheid, geheugenverlies of depressiviteit. Als je geen vlees eet, heb je een grotere kans op een tekort. Ook kan een tekort ontstaan doordat je lichaam vitamine B12 minder goed opneemt. Het komt helaas vaak voor dat je maag en darmen de vitamine niet goed opnemen. Opnameproblemen in de maag en darmen zijn dan ook de grootste oorzaak van een B12-tekort!

Er zijn verschillende manieren om dit tekort op te heffen. Wij zetten de beste manieren om voldoende B12 binnen te krijgen voor je op een rijtje.

 1. Injecties

De beste manier om vitamine B12 binnen te krijgen, is door middel van injecties. Dit zorgt er namelijk voor dat de B12 direct in je bloedbaan terecht komt en daardoor goed wordt opgenomen. Via de dokter kun je aan de injecties komen. Nadelig hieraan is dat een injectie als onprettig en pijnlijk wordt ervaren. Bovendien krijg je vaak geen verwijzing van de huisarts voor een injectie.

 1. Neusspray

Een goed (en makkelijker) alternatief voor injecties is een neusspray. Je neusslijmvlies is namelijk zeer goed doorbloed, waardoor de vitamine ook direct je bloedbaan in gaat. Met een neusspray ben je dus niet afhankelijk van hoe goed je maag en darmen de vitamine B12 opnemen en is het bovendien compleet veilig. Als je per week berekent wat je kwijt bent, is een neusspray goedkoper dan andere supplementen! Een goede neusspray van vitamine B12 is van het merk Pronofit. Vegetariërs en vooral veganisten wordt aangeraden om deze zo’n driemaal per week te gebruiken (elke dag mag ook).

 1. (Smelt)tabletten

Er zijn verschillende vitamine B12 tabletten op de markt. Er is een verschil in kwaliteit, dus als je voor een tablet gaat, kies dan voor eentje van goede kwaliteit! Deze dien je meestal één keer per dag in te nemen. Let hierbij wel op of je maag en darmen de B12 wel goed kunnen opnemen! Als dat niet het geval is, hebben tabletten namelijk weinig effect. Daarom is het goed om te testen na het gebruik of je van je tekort af bent!

 1. Mondsprays

Naast tabletten, bestaan er ook mondsprays die vitamine B12 bevatten. Hiervoor geldt wel hetzelfde als bij tabletten: als je maag en darmen de vitamine niet goed kunnen opnemen, heeft een spray geen nut. Testen dus!

 1. Vleesvervangers

Ben je niet van de supplementen, maar eet je ook geen vlees, eieren of zuivel? Aan veel vleesvervangers is B12 toegevoegd. In de ingrediëntenlijst van het product zie je of dat het geval is!

Wist jij dat er meerdere supplementen voor vitamine B12 op de markt zijn, zoals een neusspray? Ga jij hem gebruiken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Vijf manieren om vitamine B12 binnen te krijgen
Article Name
Vijf manieren om vitamine B12 binnen te krijgen
Description
Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Wij zochten de beste manieren uit!
Author