Print Friendly, PDF & Email

Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over coeliakie!

Coeliakie: glutenintolerantie
Coeliakie (spreek uit als seuliakie) is een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, eiwitten waar mensen met coeliakie dus niet tegen kunnen. Coeliakie is een (erfelijke) auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam antistoffen aanmaakt en hiermee lichaamseigen cellen aanvalt. Dit leidt tot een ontstekingsreactie. In het geval van coeliakie vindt deze ontstekingsreactie plaats in de dunne darm. Het slijmvlies van de dunne darm raakt hierdoor beschadigd. Gevolg hiervan is dat de dunne darm minder goed werkt en belangrijke voedingsstoffen minder goed door de wand van de dunne darm kunnen worden opgenomen.

Gevolgen
Doordat de dunne darm beschadigd is geraakt en belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden, kunnen mensen met coeliakie behoorlijk wat klachten ervaren. Een aantal voorbeelden zijn diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies. Dit verschilt echter per persoon. Helaas is dit niet waar de klachtenreeks eindigt. Doordat belangrijke voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen, kunnen er namelijk ook tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Deze tekorten kunnen ervoor zorgen dat iemand met coeliakie last krijgt van bloedarmoede en botontkalking. Coeliakiepatiënten hebben veel baat bij een juiste diagnose en behandeling. Veel van deze symptomen kunnen hier namelijk mee voorkomen worden. Denk jij dat je last hebt van coeliakie? Dan raden wij je aan een huisarts te bezoeken.

Diagnose
Coeliakie kan op twee manieren worden vastgesteld: door middel van bloedonderzoek en gastrocopie. In het geval van bloedonderzoek wordt er gekeken naar coeliakie-antistoffen. Mensen met een ernstige vorm van coeliakie maken deze namelijk aan. Helaas zijn deze antistoffen bij minder ernstige vormen van coeliakie niet altijd toonbaar. Hierdoor kan bloedonderzoek niet altijd zekerheid geven. De tweede manier om coeliakie vast te stellen, gastrocopie, is een meer ingrijpend onderzoek. Hierbij wordt door middel van een flexibele slang door de mond, slokdarm en maag gekeken in de dunne darm. Door een stukje weefsel uit te nemen, kan deze onderzocht worden. Er wordt dan gekeken naar de darmvlokken en of deze beschadigd zijn.

Glutenbevattende en glutenvrije granen
Glutenvrije granen en producten zijn te herkennen aan het ‘glutenvrij’ logo. Vooralsnog leek het ons handig een klein lijstje met jullie te delen.
Glutenbevattend: tarwe, spelt, rogge, gerst, haver, khorasantarwe (ook wel kamut), couscous, bulgur, parelgort.
Glutenvrije: zilvervliesrijst, aardappelen, sorghum, amaranth, teff, gierst, maïs, quinoa.

Vond jij dit artikel handig of wil je graag wat meer over dit onderwerp kwijt? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de gluten free diet , gemaakt door Oleksandra Naumenko. Je downloadt de foto hier.

Summary
Wat is coeliakie?
Article Name
Wat is coeliakie?
Description
Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Vandaag gaan we het hebben over voedselallergie coeliakie!
Author