Waarom jodium broodnodig is
Isabel Boerdam

Waarom jodium broodnodig is

dinsdag 19 maart 2019
Jodium is van enorm belang voor onder andere je hormoonhuishouding door de productie van schildklierhormonen. Doordat onze eetgewoonten door de jaren heen zijn veranderd, lopen we risico op een jodiumtekort. Belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden! Vitals vertelde ons meer over waarom jodium broodnodig is in onze dagelijkse voeding.

Jodium is van levensbelang
Jodium heeft een hele hoop gezondheidsvoordelen. Je lichaam heeft het hard nodig om goed te kunnen functioneren. Jodium:

  • Ondersteunt de werking van je schildklier en is essentieel voor het aanmaken van schildklierhormonen. Zonder jodium is dit niet mogelijk;

  • Helpt het goed houden van je cognitieve functies;

  • Bevordert je energiestofwisseling;

  • Is goed voor je zenuwstelsel;

  • Draagt bij aan het behoud van een gezonde huid.


Belang van schildklierhormonen
De aanmaak van schildklierhormonen is het belangrijkste gezondheidsvoordeel. Je lichaam heeft schildklierhormonen nodig om te functioneren en zonder jodium kan je lichaam deze dus niet aanmaken! Als je een tekort hebt, merk je het echter pas na een aantal jaren omdat in je schildklier zelf een grote voorraad jodium zit.

Dagelijkse dosis jodium
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van jodium is gelukkig niet heel hoog. Je hebt er maar een beetje van nodig. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 150 microgram voor volwassenen. Een overschot aan jodium is ook niet goed, de aanvaardbare bovengrens is 600 microgram per dag. Jodium zit onder andere in brood, tafelzout (jozo), zuivel en eieren. Als je zes boterhammen op een dag eet, zit je al aan je dagelijkse portie jodium. Het is echter zo dat bij veel van ons het eetpatroon is veranderd. Mensen eten minder brood en dierlijke producten. Het is bijvoorbeeld sinds 2009 voor bakkers niet meer verplicht om gejodeerd bakkerszout te gebruiken. Als je geen of weinig brood eet, of kiest voor biologisch of zelfgebakken brood (deze bevatten minder jodium) en liever zeezout ipv gejodeerd keukenzout gebruikt, loop je kans op een jodiumtekort.

Vegan alternatief
Zeewier is een plantaardige bron van jodium. Als je dit niet dagelijks eet, en ook geen brood, zuivel en eieren, kun je supplementen slikken ter vervanging. Vitals heeft biologische, vegan jodium supplementen, gemaakt van knotswier. Kritiek op jodium supplementen van zeewier kan zijn dat ze variëren in het jodiumgehalte, omdat wieren dat van nature ook doen. Daarom zijn de supplementen van Vitals getest op het gehalte, om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis binnenkrijgt.

WINACTIE
Wij mogen 5 x dit voedingssupplement weggeven! Wil jij kans maken? Vertel dan ons in een reactie op de website, Facebook of Instagram waarom jij behoefte hebt aan dit voedingssupplement! Niet gewonnen, of meteen kopen? Met de actiecode DHV10% krijg je 10% korting op het hele assortiment, die je één keer kunt gebruiken. De code is geldig tot 31-07-2019!Let jij op hoeveel jodium je dagelijks binnenkrijgt? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het brood, genomen door MaraZe. Je downloadt de foto hier.

2 Reacties

Zeewier krijg ik echt niet naar binnen. Een pilletje zou in dit geval beter zijn.

11:58 19 januari 2024

Wel ooit van gehoord, maar nooit bewust geweest van de gevolgen van een jodiumtekort! Sinds september eet ik volledig plantaardig, van zeewier ben ik niet zo'n fan en ook brood eet ik niet elke dag. Zou dus heel erg gebaat zijn bij deze vegan jodium supplementen!

11:58 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.