Print Friendly, PDF & Email
4.8/5 - (5 stemmen)

Voordat er telefoons werden uitgevonden, konden we alleen gesprekken met elkaar voeren terwijl we tegenover elkaar zaten of stonden (rook- en trommelsignalen even niet meegeteld). In zo’n situatie kun je de ander horen, zien, ruiken en aanraken. Er zijn daarbij dus meer zintuigen in gebruik dan alleen je oren. Meteen ook de reden dat een face-to-face-gesprek een stuk makkelijker praat dan een telefonisch gesprek.

Een alledaags mysterie
Misschien is het je weleens opgevallen dat je van nature rond begint te lopen als je aan het bellen bent. Veel mensen doen dat. En dat is ook precies wat je lichaam op dat moment nodig heeft. Telefoneren is een kunstmatige activiteit voor het lichaam, je brein moet meer moeite doen om het voor elkaar te krijgen dan het voeren van een live gesprek. Om zichzelf daarbij te helpen heeft het een oplossing bedacht: beweging.

Theo Mulder, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen legt uit hoe dat zit in het boek 300 alledaagse mysteries*: “Rechtop staan en lopen activeren de hersenen. Het brein krijgt zo een kleine oppepper, door allerlei neurale processen.” En dat denkt en praat dus een stuk makkelijker.

Meer bewegen en praten tegelijk
Ook handige kennis om toe te passen in andere situaties. Bijvoorbeeld als je een ingewikkeld gesprek met iemand moet voeren waarbij je helder in je hoofd wilt zijn. Of wanneer je een brainstorm houdt. In plaats van tegenover elkaar aan een tafeltje te gaan zitten – toch al een ongemakkelijke gespreksopstelling – kun je beter samen een wandeling gaan maken. Goede reden om even buiten te zijn bovendien!

Er is nog wel een belangrijk dingetje, zegt Mulder. Staan alléén helpt niet voldoende om het brein een oppepper te geven. Je moet er echt voor gaan lopen.

Door gastblogger Cathelijne | Cathelijne is journalist en onderzoekt hoe we als mens in deze tijd meer kunnen leven naar onze natuur. De komende weken hier bij De hippe vegetariër!

* 300 alledaagse mysteries, Eppo König & Juliette Vasterman, Nieuw Amsterdam, 2016

Summary
Waarom lopen we tijdens het bellen?
Article Name
Waarom lopen we tijdens het bellen?