Waarom zou je wildplukken?
Yvet Noordermeer

Waarom zou je wildplukken?

zaterdag 21 mei 2016
Je eigen eetbare gewassen plukken is een onderwerp dat steeds meer belangstelling krijgt. Een groeiende groep mensen wil zelf de controle hebben over hun eten en de herkomst daar van. Het eten van wilde planten, bessen, noten en paddestoelen past helemaal in dit plaatje! Want de toegevoegde gezondheidswaarde van alles dat we uit de vrije natuur eten is groot en bovendien kost het niets, alleen maar een beetje moeite.

Ken jij jouw groenten?
Groenten zijn overal te koop, in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld. Maar is het eigenlijk wel normaal dat wij groente en fruit overal vandaan kunnen halen? Hoe lang is een product onderweg geweest of hoe lang heeft het in een koeling gelegen in afwachting van het transport? Welke technieken zijn er gebruikt om de gewassen te produceren en hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn er op gespoten? Geen consument die het weet. En al deze aspecten hebben invloed op de kwaliteit.

Van bodem tot vrucht
Een andere factor die in hoge mate de voedingswaarde bepaalt is de gesteldheid van de bodem. Of het nu groente, fruit of snijbloemen zijn, alle gewassen zijn afhankelijk van de bodemkwaliteit. Fruit van bomen en struiken die op een gezonde bodem tot ontwikkeling kunnen komen, geven mooiere vruchten en een betere smaak. Wanneer de bodem in topconditie is, dan nemen alle planten de goede voedingsstoffen op en zo leveren zij weer alle vitaminen en mineralen die wij nodig hebben. Helaas zijn de meeste landbouwgronden in de laatste decennia verarmd door moderne landbouwtechnieken waaronder grootschalige monoculturen, overbemesting en mestinjecties. We hebben grotere opbrengsten gekregen, maar de kwaliteit van alles wat er op het land groeit is sterk achteruitgegaan. Het rijke bodemleven van vroeger met alle aanwezige insecten, goede schimmels en nuttige bacteriën is niet meer wat het geweest is. Een tomaat van nu in vergelijking met een tomaat van 100 jaar geleden bevat al lang niet meer dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Eten uit de vrije natuur
Alle eetbare gewassen die in de vrije natuur groeien zijn van veel hogere kwaliteit. Net als vroeger! Ze bevatten veel meer vitaminen en mineralen dan de gemiddelde groente en fruit uit de supermarkt. Dat heeft meerdere redenen. Wilde gewassen zijn niet doorgekweekt, hebben een natuurlijke groeitijd, groeien met hun wortels in de volle grond. Deze grond is niet bewerkt met kunstmest, de gewassen worden niet bespoten dus alles is automatisch biologisch. In de natuur wordt niet genetisch gemanipuleerd en alles wat je plukt is van het seizoen, lokaal geoogst en kakelvers. Het zijn superfoods van eigen bodem en dan nog gratis ook! En een vitalere maaltijd, geeft een vitaler lichaam. Als je dat weet is het eigenlijk best gek dat veel mensen in de supermarkt hun kar vol laden met potjes, blikjes en plastic, en vervolgens naar de auto lopen langs paardenbloemen, brandnetels, zevenblad en heel veel andere gewassen terwijl die gewoon eetbaar zijn!

Terug naar de natuur
Dus terug naar de natuur! Laten we af en toe ons eetpatroon aanvullen met alle mooie, eetbare producten die de natuur ons te bieden heeft. Door alle ongezonde producten te negeren, goede (biologische) producten te kopen en meer eetbare gewassen in je maaltijden te verwerken, kan het zomaar zijn dat je gezondheid met sprongen vooruit gaat en dat je bovendien veel blijer naar de natuur om je heen kijkt.

Wil je een keer meedoen met een wildpluk-workshop onder leiding van Leoniek Bontje en mij? Kijk dan voor meer informatie en een overzicht van de aankomende workshops op mijn website. Aanmelden voor een van de workshops kan door een berichtje te sturen naar info@bewustmetvoeding.com.

Heb jij al vaker wilde planten en kruiden geplukt? Wil je dit vaker gaan doen? Of heb je een leuk verhaal? Deel het met ons via een reactie op dit artikel, Facebook of Twitter!

1 Reacties

hoi! leuk artikel en ik volg je filosofie hier 200% in! ik vroeg me enkel af wat jullie bron is ivm de hoeveelheid vitaminen en mineralen. zelf heb ik hier al even naar gezocht maar bitter weinig over teruggevonden. benieuwd!

12:14 19 januari 2024

Hi Angelique, Dit was een gastblog, ik weet niet welke bron Yvet heeft gebruikt! Op haar website https://www.bewustmetvoeding.com/debuitenkeuken-wildplukken/ kun je contact met haar opnemen. Lieve groet, Jitske

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.