...

Wallen: hoe kom je eraan en er vanaf?

door | 29 jul 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Hoe kom je aan wallen? Maar de grootste vraag is: hoe kom je er ook weer vanaf? Iedereen kent ze wel, na een weekend vol met feestjes en weinig slaap of een deadline waar je een nachtje voor hebt doorgehaald zitten die wallen er. Niet de meest frisse look. Lees hier hoe je er aan, en er weer vanaf komt!

Oorzaken
Wallen en donkere kringen worden niet alleen door een gebrek aan slaap, maar nog veel meer verschillende factoren veroorzaakt. Stress, vochtophoping, verkeerde voeding of zelfs genetische factoren kunnen oorzaken ervan zijn. Om van je wallen af te komen, is het belangrijk bij jezelf na te gaan wat de oorzaak kan zijn, om deze dan tegen te gaan.

Voeding
Een tekort aan vitamines, antioxidanten en mineralen kunnen er voor zorgen dat je donkere kringen onder je ogen krijgt. Bij een tekort aan ijzer kan je een blekere huid hebben, waardoor andere dingen zoals donkere kringen meer opvallen. Helemaal voor vegetariërs is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg ijzer binnen krijgen. Hiernaast is het, hoe simpel ook, belangrijk dat je genoeg water drinkt. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, wordt je nierafscheiding slechter en kan je hierdoor wallen krijgen. Genoeg drinken dus! Let wel op: alcohol droog je huid juist uit. Hierdoor krijg je kringen en fijne lijntjes onder je ogen.

Roken
Het is algemeen bekend dat roken ongezond is, maar ook hierdoor kan je kringen krijgen. Door de rook raken je bloedvaten slechter van kwaliteit waardoor je bloed minder goed kan doorstromen. Hierdoor ontstaan de donkere kringen.

Ziek
Als je een verstopte neus hebt kunnen de wallen en kringen onder je ogen erger worden. Als de vochthuishouding rond je ogen niet in balans is, zoals ook bijvoorbeeld bij een allergie, kan dat vocht zich gaan ophopen onder je ogen.

Make-up
Je make-up moet je er elke avond voor het slapen afhalen, om wallen te voorkomen. De huid om je ogen is erg gevoelig en als je het niet goed schoonmaakt kan de make-up dit gaan irriteren. Ook verkeerde make-up zoals die te oud is of verkeerd zijn voor je huidtype kunnen dit veroorzaken.

Zon
Te veel zonnestraling is slecht voor je huid. Naast dat je huid gevoeliger is en sneller verbrand, kan je door de zon donkere kringen krijgen. Als je bruin bent lijkt het er juist beter uit te zien, maar op langere termijn worden de kringen erger.

Slaap
Misschien wel de meest logische van allemaal: door vermoeidheid of stress krijg je tijdelijk wallen en donkere kringen. Ook door vermoeidheid stroomt je bloed minder goed door je bloedvaten waardoor je bleker wordt en de kringen beter te zien zijn.

Genetisch
Hier kan je helaas vrij weinig aan doen. Heb je altijd last van wallen of kringen, dan is de kans groot dat dit genetisch bepaald is. Een voorbeeld hiervan is een dunnere huid of weinig volume onder je ogen. Dit krijg je ook als je ouder wordt. Niks aan te doen!

Hoe kom je erachter wat je hebt?
Om van je wallen af te komen, moet je er dus eerst achter komen wat de oorzaak er van is. Maar hoe weet je dit? Wallen en donkere kringen worden vaak aan elkaar gelinkt, maar in principe zijn het twee verschillende dingen. Om hierachter te komen moet je een foto van je ogen maken met een licht boven je, en daarna één met licht van voren. Als je kringen op de eerste foto erger zijn, heb je last van wallen. Als het op beide foto’s gelijk blijft, dan heb je last van donkere kringen. Genoeg water drinken en genoeg slapen voorkomt wallen, en de zon vermijden, goede zonnebrand gebruiken en gezond eten gaat donkere kringen tegen.

Heb jij vaak last van wallen? En wat doe je er tegen? Laat het ons weten in een reactie op de website of met een berichtje op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Wallen: hoe kom je eraan en er vanaf?
Article Name
Wallen: hoe kom je eraan en er vanaf?
Description
Wallen ontstaan niet alleen door vermoeidheid, maar ook door verkeerde voeding, stress, zon en make-up. Lees hier hoe je ze krijgt en er weer vanaf komt!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

2 Reacties

 1. Onbekend

  Ik had ook last van wallen ik kreeg niet genoeg vitaminen, slaap en drinken dus ik had hier ook last van bedankt voor de tips

  Antwoord
 2. annesofiedhondt

  Ik ben goed geholpen met de bovenstaand uitleg, ik neem medicatie dewelke slaapverwekkend is dus daarom die wallen. Verder slaap ik dus ook te weinig, ik zou langer mogen uitrusten tot 9:00 ‘s morgens om uitgeslapen te zijn. medicatie heeft langere afgifte.
  Mijn schoonheidsspecialiste gaf me een oogwallen behandeling die ook hielp, ijskoude crème 15 minuten stil liggen niet knipperen met de ogen en ijsblokken achteraf.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt