...

KNOLSELDERIJ: van grond tot bord

door | 3 feb 2019 | Adv, Eigen groentetuin, Groente van de maand, knolselderij, Kookfilmpjes

Print Friendly, PDF & Email

Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeit knolselderij?

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot kiem
Knolselderij wordt eerst als zaadje geplant, om tot een klein plantje uit te groeien. Het zaadje gaat ontkiemen, maar dit gaat bij knolselderij heel traag. Het duurt ongeveer drie tot vier weken tot het plantje ontkiemt. Knolselderij is een lichtkiemer. Dat wilt zeggen dat het alleen maar kiemt onder invloed van licht. Het zaadje moet daarom heel oppervlakkig in de grond worden gezaaid, zodat het nog licht kan ontvangen. Als het eenmaal een ontkiemd plantje is, wordt het bij de teler in de volle grond geplant. Dit gebeurt van half maart tot begin juni.

Van kiem tot knol
Het plantje is een ‘hartje’ met een klein stengeltje eraan. Er zit dus nog geen knol aan, die moet zich vanzelf ontwikkelen. De wortels van het plantje zoeken hun weg in de grond, waarna het hartje van de plant zich na een paar maanden ontwikkelt tot knol. Ook groeit het loof, de bladeren, aan de knol. Na een aantal maanden begint ook de knol zelf zich te ontwikkelen. De knol zelf groeit deels onder de grond. De bovenkant van de lichtbruine knol en het loof steken boven de grond uit.

Seizoen
Knolselderij is een echte herfst- en wintergroente. Wanneer de groente is geplant, duurt het ongeveer zes maanden tot het plantje is uitgegroeid tot een volwaardige knol. Als de knol een diameter van ongeveer 10 cm heeft, is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt de knolselderij ook eventueel eerder oogsten, maar dan is hij wat kleiner. Vanaf juli kan er geoogst worden, tot november. De knolselderij kan namelijk niet tegen vorst. Daarom is er ook in november een piek, omdat dan alle knollen de geoogst moeten worden!

Oogst
Als de knolselderij geoogst wordt, wordt de knol gewoon met de hand uit de grond gesneden. De teler snijdt de knolselderij aan de onderkant recht af en trekt de knol vervolgens uit de grond. De loshangende bladeren worden van de knol afgetrokken, de goede bladeren mogen aan de knol blijven zitten. Daarna wordt de knol gewassen in een machine. De machine kapt de wortels eraf en wast en borstelt de knollen schoon. De knolselderij is dan klaar om naar jouw supermarkt of groenteboer vervoerd te worden!

Weetjes

  • Knolselderij is een bron van vezels en eiwitten.
  • Knolselderij wordt vooral gebruikt in erwtensoep.
  • Je kunt ook de bladeren van knolselderij eten, in bijvoorbeeld soep.
  • Je kunt knolselderij tot wel 3 weken bewaren.
  • Knolselderij bevat veel vitamine C, K en kalium.

Wist jij dat knolselderij op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk knolselderijrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Dank aan Shutterstock voor de foto van de knolselderij, gemaakt door Andrew Fletcher. Je downloadt de foto hier. 

Summary
KNOLSELDERIJ: van grond tot bord
Article Name
KNOLSELDERIJ: van grond tot bord
Description
Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien. Vandaag: hoe groeit knolselderij?
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

4 Reacties

  1. José

    Ik gebruik de knolselderij in de zuurkool stampot, ipv de aardappels. Echt heerlijk.
    Uitje bakken, Vega gehakt, rozijnen, ananasstukjes en een scheut ketjap erdoor. Dan door de stampot.
    Mooi ziet het er niet uit, maar wel erg lekker.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi José, knolselderij in een zuurkool stamppot wat een goed idee! Klinkt erg lekker 🙂

      Antwoord
  2. wimvoeten

    Het is een van de lekkerste smaakmakers, niet alleen voor allerlei vegetarische soepen, je kan het ook tussen de uien en knoflook bakken als je gaat voorbereiden voor een roerbak.
    Dat doe ik altijd met een kaasschaaf dan heb ik zo wat plakjes in een koekepan of wok. Alles wat je daarin bakt smaakt lekker. Verder niet te veel ervan want het is een krachtige smaakmaker, maar super voor vegetariers omdat knolselderij zo veelzijdig is. Dunne plakjes met de kaasschaaf zijn geweldig ook op crackers en broodjes. Ik gebruik het vaak en een knolselderij bewaar je gewoon in de schuur bij de aardappels ed. Een favoriet van mij.

    Antwoord
  3. Ellen

    Toch weer iets opgestoken, namelijk dat het zaadje licht nodig heeft. Ik heb dit jaar voor het eerst een ‘oogstaandeel’ gekocht, bij een bedrijf hier in de buurt, Land- en Boschzigt. Vanaf april elke week verse groente van het land, zelf te oogsten. Hoe gaaf is dat (en leerzaam).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt