PREI: van grond tot bord
Isabel Boerdam

PREI: van grond tot bord

zondag 11 november 2018
Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeit prei?

https://www.youtube.com/watch?v=RBRHnAI6FR8&feature=youtu.be

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
Een preizaadje moet in volle, rijke grond worden geplant. Prei is namelijk een bladgroente en die heeft een veel bemesting nodig om goed te kunnen groeien. Het zaadje kiemt binnen drie weken, afhankelijk van de temperatuur. De kiem, een dun stengeltje, steekt dan boven de grond uit. Dit stengeltje wordt langzaamaan dikker en vertakt in meerdere stengeltjes om uiteindelijk tot een volwaardige prei uit te groeien. In maart wordt de prei geplant. Prei kan goed tegen kou en kan daarom gewoon buiten op het land groeien. De prei moet zo diep mogelijk in de grond, omdat zo de witte schacht het langste wordt. En dat is het lekkerste deel!

Oogst
Na zes maanden groeien, kan de prei worden geoogst! Prei wordt geoogst met behulp van een zogeheten spitvork. Deze wordt naast de prei diep in de grond gestoken, waardoor de grond omhoogkomt. De prei wordt door de teler dan eenvoudig uit de grond getrokken. Dat is zoals de prei van oudsher geoogst wordt, maar inmiddels gebeurt het vaak machinaal. Na het oogsten worden de buitenste groene bladeren er vanaf gehaald, de bovenkant wordt gekortwiekt en daarna wordt de prei nog even gewassen. Hij is dan good to go. Prei kan wel 9 maanden lang worden geoogst!

Seizoen
Er zijn twee soorten prei: zomer- en winterprei. De zomerprei groeit goed bij warmere temperaturen en kan minder goed tegen vorst als winterprei. In de zomer is de prei dan klaar om geoogst te worden. Deze prei kan de hele zomer en herfst worden geoogst. De winterprei groeit langzamer en is wat korter en steviger. De hele winter en in het voorjaar kan deze prei worden geoogst. Deze prei wordt gebruikt door de telers Van Eigen Bodem.

Weetjes

  • Prei is familie van de ui en knoflook, dus ook prei kan prikken aan je ogen.

  • Zomerprei is grijsgroen, winterprei is donkerder.

  • Als prei niet wordt geoogst, gaat het einde voorjaar bloeien.


Wist jij dat prei op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk preirecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Dank aan Shutterstock voor de foto van de groeiende prei door yurvis. Je downloadt je foto hier. 

2 Reacties

Je zegt dat de witte schacht het lekkerst is maar dat zou ik graag nuanceren want vaak wordt het groene deel weggegooid en je uitspraak stimuleert dat. Het witte deel is het zachtst maar -omdat we groen nodig hebben- in het groen vind de wisselwerking plaats tussen licht plant en doet qua smaak helemaal niet onder voorzet witte deel. Omdat het iets harder is gooi ik dat ietsje eerder in de pan dan de witte stukje zodat het meer gaartijd krijgt. En verder kun je erg makkelijk nagaan of een winkel verse prei verkoopt: die is niet doorgeschoten !! Dat zie je als hij vanuit het midden begint te groeien/middelste bladeren naar boven schieten. (De laatste 25jaar nooit meer verse prei bij AH gezien) Recept: verse prei in roomboter smoren waarna afmaken met p&z&noot en wat gebakken hazelnootstukjes, simpel, puur en smakelijk.

11:56 19 januari 2024

Hoi Ellis, jemig jij weet een boel te vertellen over prei, wat leuk! Goede tip van het groene gedeelte van de prei en het zien of prei vers is in de supermarkt. Dankjewel!

11:56 19 januari 2024

Simpele preistamppot/ 2-4 personen Was de prei en snijd ze in kleine stukjes. Laat ze ça 15 min in boter gaar smoren. Stoofpan Schil de benodigde hoeveelheid aardappels en laat ze gaarstomen in stoommandje. Gare aardappels met dl melk en een ei pureren en vermengen met prei. Zout en kerrie erbij. Voordeel van dit recept is dat de smaak van de prei beter bewaard blijft dan bij gekookte prei. De zwavelige scherpte is nagenoeg weg.

11:56 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.