...

TOMAAT: van grond tot bord

door | 9 dec 2018 | Adv, Eigen groentetuin, Groente van de maand, Kookfilmpjes, tomaten

Print Friendly, PDF & Email

Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeien tomaten?

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
De kleine pitjes die je in het vruchtvlees van een tomaat ziet zitten, zijn de zaadjes van de tomatenplant. Het zaadje ontkiemt in de grond tot een klein plantje. De kiem groeit boven de grond uit, omhoog naar het licht. Aan de uiteindes van de kiem komen eerst twee kleine blaadjes te zitten. Vervolgens komen er steeds meer blaadjes, die zich ook vertakken. De plant groeit zo steeds groter. Grappig is dat de blaadjes zich ’s nachts dichtvouwen, maar overdag weer openklappen en verder groeien.

Tomantenplant
Tomantenplanten groeien in een kas, langs een touw omhoog. Ze kunnen ontzettend hoog worden, tussen de 10 en 15 meter. Uit de zijscheuten van de plant, groeien ook zijscheuten. Deze worden ook wel ‘dieven’ genoemd. Deze kosten de plant veel energie. De dieven moeten daarom uit de plant worden gehaald, zodat de plant al zijn energie kan stoppen in de groei van de tomaten.

Van bloem tot tomaat
Na 2 tot 3 maanden gaat de tomatenplant bloeien. Er komen dan gele bloemknoppen aan de plant. In de bloem, helemaal achterin, zit het vruchtbeginsel. Dit groeit uiteindelijk uit tot een tomaat. Dit gebeurt als de meeldraden links en rechts van de stamper stuifmeel loslaten en dit op de stamper valt. Bijen en hommels kunnen hiervoor zorgen! De stuifmeelkorrel gaat dan via de stamper naar binnen, naar het vruchtbeginsel. Hierin zitten eicellen, die zich vermengen met de stuifmeelkorrel. Hierdoor ontstaat er een zaadje en kan de tomaat beginnen met groeien. De gele bladeren van de bloem verwelken en op die plek komt een tomaat te groeien. Echt het verhaal dus van de bloemetjes en de bijtjes 😉

Oogst
De tomaat is eerst groen en hard. Na ongeveer 10 weken rijpen wordt de tomaat rood en is ‘ie klaar om geplukt te worden. Tomaat kan het hele jaar geoogst worden. Een tomaat wordt geoogst door te knijpen in de stengel boven de tomaat en dan af te breken. Van één plant kan alleen niet oneindig geoogst worden, omdat de plant dan uitgeput raakt. Na ongeveer vijf trossen moet de teler de top van de plant afbreken.

Weetjes

  • Tomaat is een nachtschade, net zoals aardappelen. Nachtschade kun je alleen eten als ze rijp zijn.
  • Tomaten kun je beter niet in de koelkast bewaren, dit verpest het narijpingsproces.
  • Wil je tomaten ontvellen? Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaat, dompel hem kort in kokend water en daarna in koud water. Dan gaat het heel makkelijk!

Wist jij dat tomaat op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk tomatenrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Dank aan Shutterstock voor de foto van de groeiende tomaat door Jack Hong. Je downloadt je foto hier. 

Summary
TOMAAT: van grond tot bord
Article Name
TOMAAT: van grond tot bord
Description
Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Vandaag: hoe groeien tomaten?
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

2 Reacties

  1. René

    Beste Isabel,

    Bijen kunnen geen tomaten bevruchten. De bloem is gesloten, ze kunnen er niet bij. In de natuur zorgt de wind ervoor.Hommels trillen de bloem. Vroeger werden de planten in kassen dagelijks getrild. Nieuwe rassen zijn zelfbevruchtrnd

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt