...
Print Friendly, PDF & Email

Waar groenten bij een barbecue vaak alleen werden verwerkt in een salade – opgesteld in de buurt van het stokbroodje kruidenboter – is dat dit jaar wel anders. Het is tijd voor groenten en fruit om hun rechtmatige plek te claimen op de BBQ! 2019 wordt hét jaar van de vegetarische barbecue.

Aangezien barbecuen en vega niet heel veel aandacht krijgen en wij op de redactie ook niet bepaald barbecuehelden zijn, werd het eens tijd om ons in dit onderwerp te verdiepen. Dit jaar verschenen er namelijk ontzettend veel barbecueboeken met groenten in de hoofdrol! Wij hebben daarom 2019 eigenhandig omgedoopt tot het ‘jaar van de vegetarische BBQ’. Niet alleen kookboeken spelen in op het barbecueseizoen. Wij werden door Intratuin uitgenodigd om een BBQ-trendlezing bij te wonen én zagen en hoorden wat de BBQ trends zijn van 2019. Onder het motto ‘proeven is geloven’, proefden wij groenten van de enige echte The Bastard barbecue, bereid op met verschillende manieren. Je raadt het al, een van de barbecue trends is dat groenten een prominentere rol krijgen op de barbecue. Hoog tijd om alle groentenbereidingen op de barbecue op een rijtje te zetten!

Barbecuegeschiedenis
Ik neem je even mee naar de geschiedenis van de barbecue, ofwel de geschiedenis van koken op vuur (als je dat niet interessant vindt, scroll dan vooral verder naar de verschilende manieren om groente te bereiden op de BBQ). Ongeveer 1,7 miljoen jaar geleden, in het Paleolithicum tijdperk, hadden de eerste mensen het briljante idee dat vuur niet alleen gebruikt kon worden als warmtebron of om wilde dieren mee op afstand te houden, maar dat vuur ook voedsel kon transformeren. Met behulp van vuur konden veel voedselbronnen die niet rauw gegeten konden worden (o.a. aardappelen, bonen en peulvruchten), nu wel gegeten worden. Dit had een grote impact op het menselijk dieet.

Verzamelen vs. jagen
Hoewel veel mensen vuur associëren met de bereiding van vlees, begon het waarschijnlijk eerst met het transformeren van plantaardige gewassen. Bedenk je maar eens dat hoewel dierlijke producten nu (te) makkelijk verkrijgbaar zijn, het in de oertijd ontzettend moeilijk was om op een dier te jagen om deze vervolgens op te eten (want achter een dier aanrennen met een handwapen gemaakt van steen en deze doden, klinkt ook best lastig). Het grootste gedeelte van het dieet van de eerste mens bestond daardoor uit de planten die verzameld werden, met aanvulling van vlees, wanneer de jacht een keer succesvol was. Terwijl ik dit schrijf, besef ik me dat veel mensen dit anders zien en denken dat vlees het hoofdingrediënt was van het dieet van de eerste mens. Ik was er zelf niet bij, maar vind het best logisch klinken dat verzamelen voor jagen kwam. Dit is namelijk minder intensief en je voedsel rent niet weg. Misschien bleek het een enkele keer oneetbaar of giftig, maar verder zijn de gevaren minder dan het achternazitten van een wild dier.

Grillen
Wanneer je groenten grilt, komen deze direct in aanraking met het barbecuerooster en kunnen eventuele vlammen hier ook bij. Deze manier van groenten grillen op de barbecue is misschien wel de meest bekende BBQ-bereidingswijze. Voordat je begint met het grillen van groenten, is het belangrijk dat je het rooster bestrijkt met olie (dit voorkomt dat de groenten aan het rooster blijven plakken). De groente of het fruit leg je op het rooster, net boven de hete kolen en vervolgens laat je de barbecue zijn werk doen. Als je aan het grillen bent, heb je vaak de deksel van de barbecue open en draai je de groenten af en toe om, zodat ze gelijkmatig garen. De griltijd varieert, dus beoordeel zelf wanneer de groenten gaar zijn door te kijken en te proeven.

Groenten grillen:
aubergine
asperges
bloemkool
broccoli
bladgroenten (o.a. andijvie, kool, en stevige sla)
courgette
maiskolf
paprika
spruiten
ui
wortels

Pakketjes
Groentepakketjes van de barbecue zijn ideaal als je wel wilt barbecueën, maar er niet constant naast wilt staan. Als je groenten verpakt in bakpapier en op de barbecue legt, stomen de groenten als het ware gaar. De bereidingswijze van garen in bakpapier is heel eenvoudig. Week het bakpapier eerst 5 minuten in water, zodat deze niet verbrandt wanneer het in aanraking komt met de barbecue. Daarna vul je de folie of bakpapier met groenten naar keuze, voeg je harde kruiden (o.a. tijm en rozemarijn lenen zich hier goed voor) toe en breng je de groenten op smaak met zout en peper. Vouw het pakketje dicht en leg het pakketje op het barbecuerooster en doe eventueel de deksel dicht. Over het algemeen zijn zachte groenten zoals paprika en champignons binnen 15-20 minuten gaar.

Poffen
Wanneer je groenten gaart in as, leg je deze als het ware verpakt in folie tussen de kolen en de as en laat je deze net zo lang liggen tot ze gaar zijn. Om groenten te poffen, verpak je deze in aluminiumfolie. Vervolgens leg je de groenten verpakt in folie tussen de kolen en doe je de deksel op de barbecue. De kooktijd van het poffen varieert per groente.

Groenten poffen:
aardappelen (20-30 minuten, afhankelijk van de grootte)
bloemkool (45-60 minuten)
knoflook (45-60 minuten)
knolselderij (60-12 minuten, afhankelijk van de grootte)
ui (30-45 minuten)

Blakeren
Wanneer je groenten blakert, leg je deze net als bij poffen (maar dan zonder deze in folie te verpakken), tussen de kolen en de as en laat je deze net zo lang liggen tot ze gaar zijn. Je kunt bij deze bereidingswijze ook prima de deksel op de barbecue doen. Let op! Dit betekent dat je met deze bereidingswijze de buitenkant niet kunt eten. De kooktijd bij garen in de as heeft alles te maken met de hardheid van het product. Zachte groenten zoals komkommer of tomaten kun je beter niet garen in de as. Groenten zoals paprika en wortel hebben een korte gaartijd en zeer harde groenten zoals bieten en knollen hebben een lange gaartijd.

Groenten met een korte gaartijd:
(15-20 minuten)
aubergine
knoflook
paprika
prei
wortel

Groenten met een lange gaartijd:
(30-45 minuten)
(zoete) aardappel
biet
knolselderij
koolrabi
meiknol
pompoen
ui

Tip!
Aangezien de gaartijden volledig afhankelijk zijn van de grootte van de groente of het fruit, is het verstandig om de barbecue goed in de gaten te houden en af en toe te spieken en te prikken in de groenten om te kijken of ze gaar zijn. Smakelijk!

Wat is jouw favoriete BBQ gerecht? Of weet jij nog een manier om groenten en fruit te bereiden op de barbecue? Laat het ons weten en deel jouw tip via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Summary
2019: Het jaar van de vegetarische barbecue
Article Name
2019: Het jaar van de vegetarische barbecue
Description
2019 is hét jaar van de vegetarische barbecue. Tijd dat groente een centrale plek claimt op de BBQ! Daarom 4 manieren van groenten bereiden op de barbecue.
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt