De Loire en haar Chenin Blanc
Remy Tolk

De Loire en haar Chenin Blanc

zaterdag 04 augustus 2018
De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! We beginnen vandaag met de Franse Loire en een van haar mooiste wijnen: de Chenin Blanc. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!

De Franse Loire en de gelijknamige rivier
De Loire is een wijngebied in het westen van Frankrijk. Dit zeer diverse gebied is vernoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt: de Loire. De rivier ontspringt in het Centraal Massif en stroomt ruim duizend kilometer met een bocht naar het noordwesten waar hij uitmondt in de Atlantische oceaan. De Loire is de langste rivier van Frankrijk en wordt ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd, omdat het een prachtig groene regio is vol met Middeleeuwse bouwwerken. De kastelen, zijn gebouwd door vroegere vorsten en adel. Nergens in Frankrijk vind je meer kastelen bij elkaar dan hier.

De vier wijngebieden in de Loire
In het gebied worden vele wijnsoorten gemaakt: wit, rosé, rood, mousserend en dessert. Wel is de helft van alle wijn wit. De diversiteit in soorten wijn, komt door de klimaat- en bodemverschillen in de uiteenlopende streek. De regio strekt zich uit van de kust tot het midden van Frankrijk. Hierdoor kan de Loire regio onderverdeeld worden in 4 stukken: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraineen Centre. Wij bespreken ze van West naar Oost.



Pays Nantais: hier mondt de rivier uit in de Atlantische oceaan. Het bekendste druivenras is de Melon de Bourgogne, lokaal ook wel Muscadet genoemd. Dit is tevens de beroemdste wijn, wel in de vorm van de Muscadet de Sèvre et Maine. Deze wijn kan het best omschreven worden als een droge, lichtvoetige witte wijn vol met mineralen. Een variant hierop is de Sur Lie, waarvan de gistcellen maandenlang hebben mee gerijpt om tot een wijn te komen met meer body, smaak en een licht romig vette afdronk.

Anjou-Saumur: is de regio waar de diversiteit aan wijnen echt begint. In deze regio is de Savennières de bekenste, droog en wit van de chenin blanc. In de gemeente Coteaux du Layon worden tevens zoete wijnen gemaakt. Hier komen enkele top dessertwijnen vandaan, waarvan o.a. de Bonnezeaux en Quarts de Chaume, beide van de chenin blanc druif.

Touraine: een regio waar de strakdroge, zuivere witte sauvignon de Tourraine vandaan komt. De frisse zuren van deze wijn combineren goed met een salade, maar kan je ook serveren als aperitief. In de gemeente Chinon, vind je een mooie licht rode wijn, gemaakt van de cabernet franc druif. In Vouvray vind je een mooie witte wijn gemaakt van de chenin blanc.

Centre: ofwel de Orléanais, omvat twee bekende gemeenten waar de Sancerre en Pouilly Fumé geproduceerd worden. Beide gemaakt van de sauvignon blanc druif. Dit duo combineert prachtig met een ander prachtproduct uit de Loire, namelijk de zachte geitenkaas. Wist je trouwens dat de Sancerre wijn ook in rosé en rood verkrijgbaar is? Echter wordt deze van de pinot noir druif gemaakt.

Chenin blanc & knolselderij recepten

De chenin blanc druif verdient een plek in de spotlight. Dit is namelijk de kameleon onder de druivenrassen. Het smaakpallet is oneindig, van strak droog tot intens zoet, en alle smaken hiertussen. De druif behoudt ten alle tijden zijn hoge frisse zuren en heeft naast romige ook kruidige tonen. Dit maakt de wijn erg geschikt voor wijn-spijs combinaties. Wijnen uit de Loire van de chenin blanc lenen zich goed om op hout gerijpt te worden, en krijgen hierdoor een rijke, intense smaak. De wijn die ik nu in mijn glas heb, is een biologische chenin blanc uit 2015 van Domaine d’Orfeuilles uit de gemeente Vouvray, Touraine. De wijn is goudgeel en zeer intens van smaak, de frisse zuren blijven heel lang hangen in de afdronk en de wijn is romig en krachtig. Een hint van mineralen vindt zijn oorsprong in de bodem waar de oude wijnstokken in staan. Hier zit veel vuursteen in de grond, wat je terugproeft in de wijn. Deze rijke volle wijn gaat dan ook goed samen met de specifieke volle smaak van de knolselderij.

Gepofte knolselderij en knoflook met noten-saliesaus
  • 05 December 2016

Gepofte knolselderij en knoflook met noten-saliesaus

Het is december, de grote feestmaand

  • Isabel Boerdam
Artikel bekijken


Vega recept van Landgoed De Wilmersberg
  • 14 December 2017

Vega recept van Landgoed De Wilmersberg

Vegetarisch is niet meer van het menu af te denken

  • Rosa Kuijpers
Artikel bekijken


Vegan stamppot met Aziatische twist
  • 13 March 2018

Vegan stamppot met Aziatische twist

Eerlijk is eerlijk: een echte oer-Hollandse stamppot kan soms best saai zijn

  • Miriam Groot
Artikel bekijken


Tikka Masala met knolselderij
  • 01 March 2018

Tikka Masala met knolselderij

Knolselderij is een van onze favoriete winterse groenten

  • Eke Mariën
Recept bekijken


In het seizoen: Lasagne van knolselderij met pompoen
  • 11 February 2018

In het seizoen: Lasagne van knolselderij met pompoen

Deze groentelasagne is heel anders dan je gewend bent

  • Isabel Boerdam
Artikel bekijken


Dank aan Shutterstock voor de foto van Saumur castle door NeydtStock

Drink jij de Chenin Blanc? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.