Print Friendly, PDF & Email

Van pasta houden we allemaal wel, of je nou het liefst spaghetti of fusilli eet, volkoren of vers. Toch lijkt het alsof de pasta beter smaakt in Italië, en kan het authentieke bord lasagne dat je ooit op vakantie at door je hoofd blijven spoken. Om de Italiaanse gerechten te evenaren, heb je misschien zelfs al een pastamaker aangeschaft. Een recept dat generatie op generatie is doorgegeven hoeft niet moeilijk te zijn om na te maken. Het boek Pasta Grannies van Vikky Bennison staat vol met de geheime familierecepten van oma’s uit heel Italië. Vandaag delen wij uit dit boek de beste tips voor het maken van pasta!

Pasta rolplank
Dat in Italië pasta erg serieus wordt genomen, is een gegeven. Voor het maken van de pasta zijn dan ook niet alle materialen even geschikt. In het boek staat beschreven dat glad hout het beste is, zodat het product niet in de poriën trekt. Gebruik dus geen dennenhout en ook geen plastic voor het rollen van de pasta, dit voert het vocht namelijk niet af. Veel Italiaanse oma’s hebben een eigen plank die ze onvermoeibaar beschermen, gebruik de plank dan ook niet voor andere etenswaren.

Hoeveelheden
De juiste hoeveelheden zijn belangrijk voor de consistentie van het deeg. Het afwegen van de ingrediënten laten veel Italiaanse grootmoeders vanwege hun jarenlange ervaring achterwege. Zij nemen eieren en voegen hier de juiste hoeveelheid bloem aan toe. Dit komt neer op ongeveer 100 gram bloem voor elk ei (van gemiddeld 55 gram). Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je leert om aan te voelen of de hoeveelheden goed zijn. Voor je het weet doe jij dit ook zo uit de losse pols!

Vegan pasta
Wil je liever een pasta zonder eieren omdat je een veganistisch eetpatroon volgt? Dan is deeg van durumtarwe misschien wel de oplossing voor jou. Kant en klare durum pasta is te koop in sommige winkels, maar het is natuurlijk nog leuker om het helemaal zelf te maken. Je hebt geen eieren nodig voor durum omdat dit bloem van zichzelf al wat steviger is. Voor elke 100 gram durumtarwedeeg wordt 45 tot 50 ml water gebruikt om mee te mengen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook nog een heleboel soorten vegan kaas om de maaltijd mee af te maken.

Kneden
Het kneden van het deeg is nog best intensief en duurt zo’n 10 minuten, meteen een kleine workout dus! Duw het deeg plat naar voren toe en vouw het vervolgens terug. Herhaal dit proces, maar zorg dat er geen luchtbelletjes in het deeg komen. Hiervan droogt het namelijk uit. Ook deze beweging is door de tijd heen te perfectioneren. Naast het schrijven van het kookboek Pasta Grannies filmde Vikky haar reis door Italië. De Italiaanse oma’s op wie haar boek is geïnspireerd, zijn te vinden op haar YouTube kanaal. Kijk maar eens naar de vloeiende bewegingen van de echte nonna’s!

Soffrito
Dit is dé Italiaanse drie-eenheid die de basis vormt van veel Italiaanse gerechten. Soffrito bestaat uit bleekselderij, ui en wortel. Verwerk dit groentemengsel in een saus en eet dit bij je pasta, of vries het in om later te gebruiken. Het kan best zo zijn dat dit heilige mengsel het geheim is van dat ene bord pasta dat jij ooit at in dat pittoreske dorpje bovenop die ene berg!

Heb jij iets aan deze tips gehad, of heb je het boek Pasta Grannies in je bezit? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Pasta Grannies
Vicky Bennison
Uitgever: Karakter Uitgevers Bv

Summary
5 authentieke pasta tips van Italiaanse oma's
Article Name
5 authentieke pasta tips van Italiaanse oma's
Description
Het boek Pasta Grannies van Vikky Bennison staat vol met familierecepten van Italiaanse oma's. Vandaag delen wij de beste tips voor het maken van pasta!
Author