Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Hawaïaanse keuken aan bod. Poké bowls zijn ontzettend hip. Je vindt steeds meer afhaaltentjes voor poké bowls, maar er zijn ook genoeg recepten om thuis de lekkerste te maken. Hiervoor gebruikten we Het Poké Kookboek van Gerrit Jan & Quinta Witzel. Een heel fijn en makkelijk boek om je eigen bowls te creëren!

Hawaïaans
Poké bowls zijn afkomstig van de Hawaïaanse keuken. Het woord ‘poké’ betekent dan ook ‘gesneden’ of ‘in stukjes’. Alle ingrediënten zijn dat dan ook! Op elke straathoek van Hawaï kan je de poké bowls verkrijgen. De bowls bevatten veel Aziatische invloeden. Het lijkt dan ook wel een beetje op sushi, maar dan in een kom.

De opbouw
Een poké bowl bestaat uit de basis, het hoofdingrediënt, de topping, de saus en de garnering.

Sushirijst: de basis
De basis van de poké bowl, is sushirijst. Het goed bereiden van die rijst is een ware kunst, dus volg goed de bereidingswijze op! Hij mag namelijk niet te plakkerig zijn en moet de juiste temperatuur hebben na het koken én als je hem serveert. Zo moet je na het koken bijvoorbeeld eerst 15 minuten wachten met de deksel op de pan, die je er echt niet af mag halen voordat je de rijst op smaak mag brengen met rijstazijn, kristalsuiker en zout. Als je het goed bereidt, heb je de lekkerste, sticky rijst!

Je kunt de rijst natuurlijk ook vervangen door een ander product, zoals quinoa, spelt, bloemkoolrijst of zelfs zoete aardappelslierten.

Hoofdingrediënt
Traditioneel bevat het gerecht blokjes vis als hoofdingrediënt. Er zijn gelukkig ook veel vegetarische versies met tofu, tempeh of alleen knapperige, verse groenten en fruit.

Toppings
De topping bestaat uit allerlei groenten en fruit die jij lekker vindt. Denk aan mango, edamame bonen, wortel, komkommer, avocado, radijsjes en lente-uitjes. Maar je kunt ook allerlei andere groenten eraan toevoegen. Wat jij maar lekker vindt!

Dressing
De traditionele dressing is op basis van sojasaus. Ook sesamolie is een goede: die wordt van oorsprong in de Aziatische keuken gebruikt om vis mee op smaak te brengen. Maar ook in de vegetarische varianten doet sesamolie het goed! Ook met de dressing is het leuk om te variëren: wat dacht je van een avocadodressing, of iets met gember?

Garnering
Met de garnering kun je helemaal los gaan. Goede opties zijn sesamzaadjes, chilivlokken, gebakken uitjes, zeewiervlokken (gewoon een opgeknipt vel nori), ingelegde gember of amandelen.

Maak jij wel eens poké bowls? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Het Poké Kookboek
Gerrit Jan en Quinta Witzel
€15,-
Spectrum
9789000359141

Summary
De Hawaïaanse keuken: poké bowls
Article Name
De Hawaïaanse keuken: poké bowls
Description
De Hawaïaanse keuken is aan bod! Poké bowls zijn nu ontzettend hip. Er zijn genoeg recepten om thuis de lekkerste poké bowls te maken. Hiervoor gebruikten we Het Poké Kookboek van Gerrit Jan & Quinta Witzel. Een heel fijn en makkelijk boek om je eigen bowls te creëren!
Author