Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten. Nu is de Peruaanse keuken aan bod. Aan de hand van Peru: hét kookboek van Gastón Acurio beschrijven we wat Peruaans eten inhoudt. Je kunt veel rijst, stoofschotels en chiligerechten verwachten. Je leest er hier meer over!

Enorme variëteit aan producten
Peru kent meer dan tachtig verschillende klimaten. Deze verscheidenheid zorgt er voor dat er in de Peruaanse keuken ontzettend veel verschillende producten kunnen worden gebruikt. Denk aan aardappel, chilipeper, bonen, cacao, pinda’s, pompoen, avocado, tomaat en quinoa. En niet alleen Peru kan hiervan genieten, maar ook de hele wereld! Deze producten worden namelijk tegenwoordig in bijna elke keuken gegeten. Denk alleen al maar aan hoe populair al die producten ook bij ons thuis zijn!

Kookstijlen
De Peruaanse keuken bevat veel vis en vlees, maar gelukkig ook een hoop groentegerechten. Die combineren ze met rijstschotels: Peru heeft namelijk echt een rijstcultuur. Het is de gewoonte – overgenomen van de Chinezen – om bij alle gerechten witte rijst te eten. De verschillende bereidingswijzen van rijst zullen je nog verbazen over de verschillende texturen! Ook doen ze in Peru veel aan slow cooking, waarmee ze de lekkerste stoofschotels en chiligerechten bereiden.

Culturele invloeden
De Peruaanse keuken is een bom aan verschillende internationale invloeden! In Peru houden ze van rauw en gemarineerd eten. Dit is het resultaat van Japanse tradities. De gerechten die gebakken worden op hoog vuur, zijn juist weer geïnspireerd op de Chinese keuken. Bij stoofschotels worden Europese gerechten geserveerd en de kruiden en aroma’s die worden gebruikt komen veelal uit Afrika.

Regionale keukens
In Peru heeft elke regio zijn eigen keuken. Die keukens hebben allemaal hun eigen gerechten die gebaseerd zijn op de lokale tradities en ingrediënten. Zo kent de keuken in het noorden van Peru veel gerechten met kalebas en chilipeper. In het zuiden vind je veel stoofschotels en maaltijdsoepen met bijvoorbeeld maïs en aardappelen uit Cuzco. Hier worden de recepten van generatie op generatie doorgegeven! Het centrale deel van Peru bevat veel gerechten zoals pachamanca. Deze bevat veel vlees, maar ook veel knolgewassen en groene kruiden. In het Amazone-gebied is het allemaal net wat exotischer door het oerwoud en zijn er bijvoorbeeld gerechten met gefrituurde bakbanaan. Zo heeft Peru een enorme variëteit aan keukens met allerlei andere ingrediënten die resulteren in heerlijke gerechten.

Wat is jouw favoriete Peruaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Peru: hét kookboek
Gastón Acurio
Karakter Uitgevers
€19,99

Summary
De Peruaanse keuken
Article Name
De Peruaanse keuken
Description
De Peruaanse keuken! Op basis van Peru: hét kookboek van Gastón Acurio beschrijven we wat dit eten inhoudt. Verwacht rijst, stoofschotels en chiligerechten.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!