Wereldkeuken: de Sardinische keuken
Enza Bom

Wereldkeuken: de Sardinische keuken

woensdag 05 augustus 2020
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Sardinische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek: Bitter zoete honing van Letitia Clark. Het Italiaanse eiland Sardinië heeft niet alleen mooie witte stranden met een felblauwe zee, maar ook een prachtige eigen keuken en cultuur!

Sardegna
Het eiland Sardinië ligt in de Middellandse zee, en is iets kleiner dan Nederland. Dit vergeten gebied is onderdeel van Italië maar ligt zo'n 200 kilometer van het vasteland verwijderd. Er heerst op het eiland een maritiem en subtropisch klimaat, waardoor de temperaturen hoog op kunnen lopen. Toch waait er vanwege de ligging een prettige wind over het eiland, waardoor het zeer aangenaam vertoeven is. Het eiland is doorgaans dan ook een hele mooie vakantiebestemming. Van mijn eigen verblijf op Sardegna herinner ik mij de prachtige zee, met hoge rotsen om tussen te snorkelen. Om boodschappen te doen in het dorpje moesten we een hoge berg beklimmen. Onderweg stonden zo veel overvolle groene-vijgenbomen dat je ze wel móest verlossen van een paar rijpe exemplaren. Eenmaal terug bij de receptie was het dan alweer borreltijd. De wijn die ze hier verkochten kwam van een boer uit de streek en werd gewoon uit een jerrycan geschonken, maar was oh zo goddelijk!

Cultuur
Sardiniërs spreken geen standaard Italiaans, al krijgen ze dit wel op school. Ze hebben daarnaast namelijk ook een eigen taal; Sardo. Deze lijkt het meest op Latijn en wordt koste wat kost behouden. Italianen kijken hier een beetje op neer, en vinden dit dialect maar boers klinken. Er wordt dan ook gezegd dat Sardiniërs erg vasthoudend zijn aan tradities, tot het irritante toe. Dit is iets wat auteur Letitia Clark, getrouwd met een eilandbewoner, maar al te graag beaamt. Toch heeft deze eigenschap ook een positieve kant: hoewel buureiland Sicilië bekendstaat om zijn roerige onderwereld, heeft de maffia zich nooit op Sardinië kunnen vestigen. De Sardiniërs moeten ze gewoonweg niet. De bewoners zelf zijn vrolijk en goedlachs. Ze houden van het eiland, en zullen dit altijd verdedigen als de mooiste plek op aarde.

De keuken
Van 12 tot 4 uur 's middags is alles gesloten en wordt er uitgebreid geluncht met familie. Het koken van eeuwenoude recepten speelt een grote rol in de cultuur. Dit land telt haar rijkdom niet in bezit maar in het genot. De Sardiniërs zijn meesters in het bereiden van de heerlijkste gerechten met simpele beschikbare grondstoffen. Ze koken veel met bonen en peulvruchten, groenten uit het seizoen en gebruiken alle restjes. Bladerend door het kookboek van Letitia Clark kom ik dan ook de mooiste gerechten tegen die het beste uit de ingrediënten halen. Zo prijkt er een prachtige bloedsinaasappelcake, risotto met rode wijn en een recept voor zelfgemaakte ravioli met ricotta en chilipeper op de bladzijden. De gerechten kenmerken zich door eenvoud en volle smaken.

Miele amaro
Bitter zoete honing, vertaald miele amaro, komt terug in veel eilandgerechten. Dit signatuurproduct heeft zijn bittere tonen door de plaatselijke bomen op het eiland. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld nougat en Seadas. Deze laatste is een zoet pasteitje welke je bij aankomst op het eiland al om de oren vliegt. Je kan Sardinië dan ook niet verlaten voor je deze hebt geproefd. Ook karakteristiek zijn de vele schapen en geiten die het land bewonen, dat zijn er meer dan 5 miljoen. Hierdoor worden er heel veel verschillende kaasjes gemaakt. Sardinië blijft een onderdeel van Italië, en dat betekent dat ze ook hier niet vies zijn van pasta. Dit maken ze dan wel van tarwegries. Een specialiteit is de fregola pasta, die bestaat uit kleine bolletjes. Doe daar wat olijven, tomaten en wijn bij en je hebt al een echt Sardeins diner!

Heb jij de Sardinische keuken weleens geproefd? Of heb jij het boek Bitter zoete honing in je bezit? Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Bitter zoete honing
Letitia Clark
Uitgever: Fontaine Uitgevers

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.