Print Friendly, PDF & Email

In Echt eten met de groenten van Jon vind je alle geheimen van de natuur die in de keuken van Jonathan Karpathios terug te vinden zijn. Hij heeft er lang mee gewacht zijn gerechten op papier te zetten omdat het volgens hem best intiem is om als kok je geheimen prijs te geven. Vandaar dat dit kookboek een ontdekkingstocht was naar de bron van zijn gerechten. Jonathan laat zien hoe de natuur hem inspireert en hem leidt naar overheerlijke gerechten en originele receptuur. Hij gebruikt hier enkel en alleen ingrediënten voor die zonder kunstmatige toevoegingen tot stand zijn gekomen.

Jonathan Karpathios
Jonathan staat bekend als de bijzondere chef in Nederland, omdat hij in zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp de natuur het menu laat bepalen. Vork & Mes bestaat nu al zes jaar, waar het 80/20-principe geldt: 80% van de menukaart bestaat uit gerechten met groenten en slechts 20% bevat vlees of vis. Tijdens zijn opleiding zorgden zijn stages in de keuken voor zijn eerste kennismaking met de horeca en hiermee ook zijn gevoel voor het ‘echte’ leven. De keuken fascineerde hem en voelde als een warm bad voor hem. Als kok haalde hij niet langer meer zijn voldoening uit koken met dure producten en ingrediënten waar hij de herkomst al van kende. Daarom besloot hij voor zijn eerste restaurant op zoek te gaan naar de bron en de mensen achter de producten waar hij mee werkte. Op deze manier wist hij wat erachter schuil ging en hoe alles tot stand kwam. Hij wilde werken met producten die zo veel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand kwamen. Dat is het begin geweest van zijn zoektocht naar het ‘echte eten’. Inmiddels weet hij álle ins- en outs van de producten die hij voor zijn recepten gebruikt.

Uit de tuin, de kwekerij en van de boer
Puur natuurlijke ingrediënten, daar draait het om op zowel de menukaart van Jonathan’s restaurant Vork & Mes als in het kookboek Echt eten met de groenten van Jon. Het vinden van onbespoten groenten en kruiden leek in het begin een lastige opgave. De oplossing leek daarom ook voor de hand liggend: een eigen kwekerij. Deze startte hij in het jaar 2012, en nog steeds plukt hij er letterlijk de ‘vruchten van’. Want dankzij deze zelfstandige onderneming, heeft hij nu een kas waarin op natuurlijke wijze ‘echte’ groenten en kruiden worden verbouwd. Dankzij zijn passie en enthousiasme voor puur natuurlijke ingrediënten, bestaat het kookboek uit véél meer dan alleen recepten. Zo legt hij namelijk inhoudelijk alles uit over het telen van groenten en kruiden in de tuin en deelt zijn persoonlijke ervaringen.

Recepten
De recepten in het boek bestaan enkel en alleen uit seizoensgebonden, natuurlijke ingrediënten. Per recept wordt een korte introductie gegeven waarin vermeld staat waar, wanneer en hoe de groenten- en of fruitsoorten groeien en bloeien. Ook wordt verteld hoe ze worden geteeld. Tevens staat er bij de recepten voor hoeveel personen het gerecht geschikt is. De ingrediënten en de bereidingswijze staan gedetailleerd beschreven. Naast de inhoudelijke beschrijving staan er prachtige foto’s van de gerechten in. Bij een paar recepten staan mooie afbeeldingen die een stappenplan aangegeven voor hoe je een bepaald soort groente het beste kan bereiden.

Layout
De layout van het boek is prachtig vormgegeven. Het boek staat tjokvol inspirerende tips en tricks op het gebied van puur natuurlijke ingrediënten. Door de mengelmoes aan onderwerpen krijgt het boek een speels karakter. Je kan bij wijs van spreken ook middenin het boek beginnen, of een hoofdstuk openslaan waar jouw voorkeur naar uitgaat. De afbeeldingen zijn gebaseerd op het leven van Jonathan, zoals bijvoorbeeld zijn eigen kwekerij, producten uit de tuin, zijn familie en ontmoetingen met verschillende externe partijen.

Al met al…
Is Echt eten met de groenten van Jon een boek voor diegene die meer willen weten over hoe ze in hun gerechten de natuur dichter bij kunnen brengen. Het laat je inzien hoe de natuur je eindeloos kan inspireren en als het ware je leidt in de keuken. De vele basisrecepten in dit boek helpen je de pakjes in de supermarkt te laten liggen. Het daagt je uit om op een eenvoudige wijze zelf aan de slag te gaan en je eigen voorraad van onbewerkte producten aan te leggen.

Echt eten met de groenten van Jon
Auteur: Jonathan Karpathios
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V
Prijs: € 29,95
ISBN: 9789045204338

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

 

Summary
Echt eten met de groenten van Jon
Article Name
Echt eten met de groenten van Jon
Description
In Echt eten met de groenten van Jon, vind je alle geheimen van de natuur die in de keuken van Jonathan Karpathios, en in al zijn recepten terug zijn te vinden. Hij heeft er lang mee gewacht het op papier te zetten. Dit boek is het resultaat van zijn ontdekkingsreis.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!