Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we appelcider met behulp van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker en het prachtige kookboek Kefir & Kombucha!
Appelcider
Appelcider is geweldig om zelf te maken. Het is eenvoudig te brouwen (zelfs zonder sapcentrifuge) en vrij goedkoop. Bovendien is het gezond en een uitstekend alternatief voor bier als aperitief. Traditioneel wordt cider gemaakt van appelsap, dat vaak met enorme mechanische of hydraulische persen wordt gewonnen. Meestal worden er gisten aan toegevoegd, in plaats van te vertrouwen op de gisten die van nature op de appels zitten. In ons recept werken we juist wel met de natuurlijke gisten. We geven je twee varianten: een milde cider, die in een paar dagen klaar is, en een traditionele niet-zoete cider met alcohol erin, die wat langer moet fermenteren.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor 1,5 liter
Benodigdheden
Bereidingswijze
Stap 1
Pers de appels uit voor 1,5 liter sap. Afhankelijk van de soort appels zal het sap meer of minder troebel zijn. Zeef het door een kaasdoek. Spoel de doek schoon en zeef het sap nogmaals. Schenk het sap in de eerste pot. Heb je geen sapcentrifuge, snijd dan twee appels in blokjes, schenk het biologische appelsap in de pot en voeg de blokjes toe. Roer alles goed om en dek de pot af met een doekje en zet dat vast met een elastiek.
Stap 2
Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 4 tot 6 dagen fermenteren. Roer de cider elke dag goed door, het liefst ‘s morgens en ’s avonds. De natuurlijke appelgisten hebben veel zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Na een paar dagen ontstaan er belletjes: de fermentatie verloopt naar wens. Er komt een dikke laag schuim op de cider (hoe troebeler je cider is, hoe dikker het schuim zal zijn).
Stap 3
Zit er een bruin laagje op je cider? Dit is een teken dat je cider klaar is om te bottelen. Proef het sap, het moet iets zurig zijn. Maak vervolgens een keuze tussen het maken van snelle, zoete cider (optie 1), of droge cider met alcohol (optie 2). Volg vervolgens stap 4 OF 5.
Optie 1
Stap 1
Zoete cider oogsten (1-2 dagen):
Schenk de cider door een kaasdoek en trechter in de flessen, maar voorkom dat er droesem meekomt! Sluit de flessen en laat ze 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan. Laat elke dag wat gas ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de cider in de koelkast en schenk hem koud.
Optie 2
Stap 1
Oogst en tweede fermentatie voor droge cider (1-3 maanden):
Schenk de cider door de kaasdoek in een buikfles. Vul de fles tot onder aan de hals, zodat de cider zo min mogelijk in contact komt met lucht. Plaats het waterslot en laat de cider 1 tot 3 maanden op een donkere plek fermenteren. Hoe langer hij fermenteert, hoe meer alcohol erin zal zitten. De cider is klaar als er geen belletjes meer door het waterslot komen. Neem het slot eraf en bottel de cider (weer zonder droesem). Sluit de flessen luchtdicht af en laat ze 4 tot 7 dagen staan op kamertemperatuur voor een bruisende cider. Laat elke dag wat gas ontsnappen om te voorkomen dat de fles ontploft. Zet de cider in de koelkast en drink hem koud!
Heb jij dit recept gemaakt? Stuur ons een foto van jouw creatie! Of is er een ander recept dat jij graag thuis maakt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
23 Reacties
Ik heb een vraagje ivm het te gebruiken appelsap voor cider te maken. Wij hebben Dabinetappels in onze kleine boomgaard staan en wilde daar graag cider van maken. Nu is mijn vraag of ik hier dan het sap van kan gebruiken verkregen via een sappan zonder er cider of wijngist aan toe te voegen. Mocht dit niet lukken hoe zou ik dan mijn appels kunnen omtoveren tot sap hiervoor op een relatief eenvoudige manier?
09:35 22 september 2025Hi Karin! Ja, je kunt zeker Dabinetappels gebruiken. Let wel: sap uit een sappan is verhit, waardoor de natuurlijke gisten verdwijnen. Dan heb je extra gist nodig. Wil je gistvrij werken, pers de appels koud met een (hand)pers, dan blijven de wilde gisten behouden. Succes, liefs Karlijn
14:21 29 september 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik heb reingist aan het sap toegevoegd en na een paar dagen is de gisting klaar..Hoe krijg ik nu de “ bubbels “ in de literflessen ?
18:42 11 september 2025Hi Frans! De bubbels krijg je door een tweede gisting op fles. Bottel de cider in stevige flessen, voeg per liter een klein beetje suiker toe (ca. 5–8 g), sluit goed af en laat 3–7 dagen op kamertemperatuur staan. Daarna in de koelkast bewaren: zo blijft het koolzuur mooi in je cider! Liefs, Karlijn
14:17 29 september 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Door een appelboom in de tuin zijn er meestal meer appels dan we consumeren, cider maken lijkt me een leuke oplossing voor een deel van de oogst! Zijn Elstar appels er geschikt voor? Gr.Marcel
12:12 28 november 2024Hi Marcel. Ja, Elstar-appels zijn geschikt voor het maken van cider dankzij hun frisse balans tussen zoet en zuur en hun sappigheid. Voor een complexere smaak kun je ze combineren met appelsoorten die rijker zijn aan tannines. Liefs, Karlijn
09:05 09 december 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
hoi karlijn bedankt voor al je raadgevingen...tot nog toe geen bubbels...ik heb vandaag de temperatuur gemeten van m'n appelsap,en die precies 20 graden..tja...ik heb nu als laatste redmiddel er maar een elektrisch kussentje om heen gebonden!!én hij staat naast m'n houtkachel !!!tja...ik woon wél in Frankrijk in een dorpje ik hoop dat er nu misschien iets gebeurd..anders geef ik het na 3 jaar maar op om het te maken...het is wél zonde van al het werk..ik weet het niet meer..ik geef je nog wel een reactie of het nu lukt
12:54 13 november 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.