Print Friendly, PDF & Email

Ben jij gek op gerechten met groenten, fruit en kruiden in de hoofdrol? Dan is het boek Leafs van Carola de Kanter een prachtige aanvulling op je kookboek-collectie. Het boek staat boordevol met vegetarische gerechten, waarbij alles draait om seizoensgerechten zonder vlees of vis. Ook leer je alles over hoe je zelf groenten en fruit kunt kweken in je tuin, op het balkon of in je vensterbank.

Carola de Kanter
Carola was 12 jaar toen zij begon met vegetarisch koken. Nu geeft ze kooklessen waarbij ze smaken vanuit alle werelddelen combineert, geheel zonder vlees en vis. In het eerste hoofdstuk leer je Carola kennen en schrijft ze wat haar drijfveer was om het kookboek Leafs te schrijven. Je leest hoe het boek is ontwikkeld en waar Carola de puurste ingrediënten haalt. Ook leer je wat de vijfde smaak is, naast de al langer bekende smaken zoet, zout, bitter en zuur.

4 seizoenen
Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken lente, zomer, herfst en winter. Elk hoofdstuk begint met een inleiding over het seizoen en een moestuinkalender. Per periode kan je zien welke soorten groente en fruit je op dat moment kunt zaaien, planten en oogsten. Ook lees je handige tips passend bij dat seizoen. Zo leer je in de lente dat de weersvoorspelling erg belangrijk is, omdat er een minimale temperatuur van 8 tot 10 *C nodig is en in de herfst moet je je pompoenen oogsten voor de eerste nachtvorst eraan komt. Al deze tips en informatie is erg handig bij het beginnen van je eigen moestuintje, maar ook als je wilt weten welke groenten bij welk seizoen passen.

Recepten
Ook de recepten zijn ingedeeld per seizoen in plaats van per soort gerecht. Wat een erg originele kijk is op de indeling in dit boek. Er worden uitsluitend producten gebruikt van het seizoen, waardoor je een steentje bijdraagt aan het verminderen van CO2 uitstoot en wat scheelt in de portemonnee. Bij elk gerecht staat een korte inleiding over de oorsprong van de ingrediënten en achtergrond informatie over het recept. Ook staat er bij hoe lang de voorbereiding en het bereiden zelf duurt, welke ingrediënten er nodig zijn, uiteraard hoe je het recept maakt en een leuke variatie of serveer-tip.
De gerechten zijn niet echt in te delen in voor-, hoofd- en nagerechten. Afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt kun je bepalen wat voor gerecht het is. De recepten zijn eenvoudig te vermeerderen tot een viergangenmenu, maar je kunt ook besluiten om de porties te verkleinen en een buffet samen te stellen.
De recepten variëren van een verkoelende rozemarijn-frambozen watertje tot mungbonen-hummus en van aubergine-tomaatlasagne tot pulled jacfruit in steamed buns. Het zijn geen hele makkelijke recepten die je elke dag zult maken, maar wel erg origineel. De ingrediëntenlijsten zijn best lang en de gerechten staan niet binnen no-time op tafel. Het boek is perfect voor speciale gelegenheden waarbij je bijzondere, pure gerechten wilt serveren. Alle gerechten zien er prachtig uit en met de serveertips maak je er bijzondere creaties van.

De layout
Wat een prachtige foto’s staan er in Leafs! Heerlijke groene, pure afbeeldingen van de natuur. Er is duidelijk te zien dat groenten, fruit, kruiden en planten een belangrijke rol spelen in dit boek. Niet bij alle gerechten staat een afbeelding, maar bij de recepten waar er wel een foto bijstaat, ziet het er prachtig uit. Stuk voor stuk kleine kunstwerken die de show zullen stelen bij bijzondere gelegenheden. Ook staan er regelmatig lege bladzijdes in het boek waar je je notities kunt schrijven. Mooi om te zien is dat ook alle afbeeldingen met het seizoen meegaan.

Al met al…
Leafs is een prachtig kookboek met vegetarische, seizoensgebonden gerechten. De recepten zijn ideaal als je jezelf wilt uitsloven in de keuken en je gasten wilt verrassen met een bijzonder diner. Het is alleen al een feestje om het boek door te balderen en te genieten van afbeeldingen van de natuur, wisselend per seizoen. Naast dat je jezelf verwent met de heerlijke, gezonde gerechten, draag je ook bij aan de wereld om ons heen door uitsluitend producten van het seizoen te gebruiken. Een aanrader voor iedereen die houdt van uitgebreid kokkerellen met plantaardige producten, aangevuld met wereldse ingrediënten.

Leafs
Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook B.V.
ISBN 9789461431622
Prijs 29,95

 

 

Ben jij benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

 

 

Summary
Kookboek recensie: Leafs
Article Name
Kookboek recensie: Leafs
Description
Ben jij gek op gerechten met groenten, fruit en kruiden in de hoofdrol? Dan is het boek Leafs een prachtige aanvulling op je collectie. Lees het hier!
Author